Konec rušení GPS signálu

Až desetkrát přesnější GPS umožní přesnou lokalizaci polohy.

GPS (Global Positioning System) je systémem pro určování přesné polohy na zeměkouli. GPS zařízení s využitím signálů ze satelitů dokáží zjistit polohu, rychlost a směr pohybu pozorovatele a výrazně tak přispívají především k lepší orientaci v neznámém terénu.

Systém GPS byl doposud rozdělen na dvě skupiny:

  • Armáda měla k dispozici přesnou verzi GPS s přesností 10 až 30 metrů.
  • Civilní verze byla uměle rušena a její přesnost byla jen zhruba 100 metrů.

Toto rušení se opravovalo dodatečně pomocí signálů z pozemních stanic s přesně danou polohou, závislost na pozemním signálu ale nedovolovala plnou nezávislost GPS zařízení. Nicméně tomu je již naštěstí konec. Americká vláda odsouhlasila zpřístupnění GPS s vojenskou přesností civilnímu využití. Kvůli bezpečnostním zájmům však bude případně kódované GPS zapnuto v regionálním měřítku. Prostě v případě, že by někam měly zamířit vojenské jednotky, Pentagon nad danou oblastí zašifruje GPS signál.

Co bude toto rozhodnutí znamenat pro civilní rozvoj GPS jistě netřeba připomínat. V současnosti jsou GPS přijímače používány jen v aplikacích, kde malá přesnost tak moc nebolí, pokud ale například máte v autě navigační systém, je přesnost 100 metrů nedostatečná. Můžete být na jiné ulici, než si přístroj myslí a celá navigace je složitější. S vyšší přesností lze čekat podrobnější navigační systémy a obecně rozmach GPS aplikací. Rozhodnutí vstoupilo v platnost v úterý ráno, GPS signál by tedy měl být nad našimi hlavami tedy již čistý.

Diskuze (11) Další článek: Týden: Microsoft se dělí, MP3.com vinen a k tomu nová grafika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,