Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Konec modrých obrazovek smrti? Microsoft vydává mimořádnou aktualizaci pro Windows 10

Lednové a únorové aktualizace přinesly kromě opravy mnoha desítek chyb na některé počítače také nové problémy. Dle oficiálního vyjádření Microsoftu se měly týkat „jen malého počtu zařízení“, na nichž se projevovaly zejména nepříjemné pády do „modré obrazovky smrti“ (BSOD) při pokusu o přihlášení k Wi-Fi.

Zásadním bodem v dalším vývoji situace byl okamžik, kdy Microsoft tyto potíže uznal jako chybu a začal pracovat na jejich vyřešení. Výsledkem je mimořádná aktualizace KB5001028, vydaná ve čtvrtek 11. února.

Co řeší KB5001028?

Microsoft v popisku aktualizace uvádí: „Opravuje problém, který způsobuje, že zařízení přestane fungovat a zobrazí modrou obrazovku, když se pokusíte použít připojení WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3).“ V dalším textu pak výslovně zmiňuje, že se potíže projevovaly na počítačích s nainstalovanými záplatami KB4598298 či KB4601315.

Aktualizace nepřináší žádné další změny ani novinky – zaměřuje se výhradně na opravu chyby. Měla by být dostupná pouze na dotčených počítačích, na kterých vyřeší pády do modré obrazovky s odkazem na ovladač síťového rozhraní nwifi.sys.

Kromě připojování k síti zabezpečené novým standardem WPA3 se modrá obrazovka smrti mohla na některých strojích objevovat také při probouzení z režimu spánku nebo hibernace. V tomto případě však není zřejmé, zda se také jedná o problém s připojením k Wi-Fi.

Mimořádná aktualizace KB5001028 by se měla nainstalovat všem uživatelům se záplatami KB4598298 a/nebo KB4601315. Její dostupnost můžete zjistit v Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update-Vyhledat aktualizace. Pro počítače bez internetového připojení lze balíčky stáhnout ručně z Katalogu služby Microsoft Update.

Diskuze (16) Další článek: VLC media player chystá letos velkou aktualizaci: verze 4.0 přinese nové uživatelské rozhraní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,