eGovernment

Přístup do katastru nemovitostí zůstane anonymní. Úřad ho chtěl původně omezit pro přihlášené

Oživeno 2. června 2021: Navzdory plánům omezit plnohodnotné nahlížení do katastru nemovitostí zůstane služba nakonec dál otevřená i anonymním návštěvníkům.

Ministr zemědělství se s předsedou ČÚZK dohodl na tom, že možnost anonymního přístupu při internetovém nahlížení do katastru zůstane zachována. Jako technické opatření pro omezení robotických dotazů bude obnovena CAPTCHA. Uživatelé, kterým tento test nevyhovuje, mohou využít přihlášení elektronickou identitou.

„Katastr nemovitostí je sice veřejný, ale poskytování informací o vlastnících musí ctít základní pravidla ochrany soukromí. S vytěžováním dat roboty musíme bojovat a postihovat i následné obchodování s těmito údaji. Přijatá technická opatření budeme průběžně vyhodnocovat i ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů a experty na kybernetickou bezpečnost a upravovat je, abychom mohli zachovat přístup bez přihlášení,“ uvedl předseda ČÚZK Karel Večeře.

Zdroj: eAgri


Původní zpráva

Plnohodnotné internetové nahlížení do katastru nemovitostí bude dostupné jen po přihlášení. Anonymním návštěvníkům se zobrazí pouze základní informace o nemovitostech a řízeních, bez uvedení vlastníků nemovitostí a účastníků řízení.

Český úřad zeměměřický a katastrální k tomuto kroku přistoupil kvůli „extrémnímu nárůstu počtu přístupů do aplikace, který byl z velké části tvořen nezákonným vytěžováním databáze Nahlížení do KN softwarovými roboty“. Úřad situaci vyřešil posílením infrastruktury, aby se ale neopakovala, během června přístup omezí.

Kompletní údaje budou dostupné pouze uživatelům přihlášeným přes státní autentizační nástroj eIdentita.cz. Bude tedy možné použít eObčanku, mojeID, bankovní identitu a další nástroje. Stále bude k dispozici i přihlášení pomocí Dálkového přístupu do katastru nemovitostí.

Český úřad zeměměřický a katastrální na webu tento krok vysvětluje

„Uvedené úpravy jsme nuceni udělat v zájmu uživatelů, kteří aplikaci používají v soulady s právními předpisy a provozními podmínkami k nahlížení na veřejné údaje katastru nemovitostí, ne k nezákonnému podnikání s daty založeném na vytěžováním Nahlížení do KN, včetně získávání osobních údajů a jejich shromažďování v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů.“

Diskuze (131) Další článek: Amazon ve svých megaskladech instaluje zenové budky. Lidé se díky nim nezblázní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,