Komunističtí hackeři ztrapnili západní svět

Začalo to útokem na Sony a žádostí o výkupené. Stopa vedla do komunistické KLDR, které se nelíbila americká komedie mířící do kin. Teď je z toho bezpečnostní aféra.

Západním světem hýbe neobvyklá aféra. Filmové studio Sony Pictures se rozhodlo zastavit premiéru kontroverzního snímku The Interview a to nejspíše na základě výhružek hackerů, kteří slibují, že v takovém případě podniknou další útoky a zveřejní citlivé korporátní informace. Že to umějí, už dokázali v minulých týdnech, kdy na internetu postupně zveřejňovali dokumenty stejně žhavé jako za doby Edwarda Snowdena. Jen se netýkaly NSA, ale Sony, zaměstnanců i smluvních partnerů včetně hollywoodských hvězd. A když pak začali hrozit i americkým kinům, ty houfně zvedaly bílý prapor, daly se na ústup a odmítly snímek vysílat.

The Interview

The Interview je komedie, jejímž motivem je sice atentát na současného mladého vůdce KLDR, to ale není v americké kinematografii nic nového. Stačí si vzpomenout na loutkový film Team America: Světovej policajt, Žhavé výstřely 2, případně třeba Southpark: Peklo na Zemi. Ve všech těchto parodiích dostaly diktátorské režimy z východu na frak a ani z jednoho z nich se ve vyspělém demokratickém světě nestal trezorový film. V případě The Interview se to zatím nabízí, ačkoliv představitelé Sony uklidňují Ameriku, že se tak určitě nestane.

Námět filmu je pravděpodobně také hlavním motivem listopadového útoku na počítače filmové společnosti. Ačkoliv se zpočátku zdálo, že je Sony jen oblíbený terč – vzpomeňte třeba na starší útok na servery PlayStation Network, tentokrát šlo o něco jiného.

837859631
Varování hackerů při útoku na Sony Pictures a žádost o výkupné

Útočníci získali heslo správce a provedli bezprecedentní průnik do celé podnikové sítě. Nejen že ze serverů a počítačů zaměstnanců stáhli, co se dalo, ale ještě jako v béčkovém filmu na klientských stanicích zobrazili žádost o výkupné.  Sony tehdy nezbylo nic jiného než počítače vypnout a provést hloubkový audit.

Americké úřady vzaly případ velmi vážně a FBI po několika týdnech oficiálně prohlásila, že za útokem stoji hackeři ze severokorejského režimu. A jelikož se v KLDR nemůže stát hackerem jen tak někdo, poněvadž jen tak někdo nemá počítač a hlavně přístup k internetu, bylo zřejmé, že se jedná o útok profesionální skupiny, která je nejspíše součástí severokorejské armády.

Jednotka 61398 a další

Armádní hackeři nejsou ničím novým a neobvyklým. Vojenské doktríny se v posledních letech transformují a přizpůsobují internetu a vyspělé armády včetně členů NATO budují defenzivní i ofenzivní útvary pro kyberválku. Zmínku si zaslouží také čínská jednotka číslo 61398, která prý provádí kybernetickou špionáž v USA i v Evropě – hledá bezpečnostní skulinky v internetových systémech nejrůznějších společností a úřadů a získává informace. Její členové na internetu vystupují a útočí pod svými infantilními přezdívkami, namísto uhrovitých mladíků to jsou však důstojníci Čínské lidové osvobozenecké armády.

O vážnosti útoku na Sony vypovídá i fakt, že se k němu vyjádřil americký prezident Barack Obama, i když se zároveň nechal slyšet, že samotný útok vláda nepovažuje za vojenský akt. Útok v každém případě v celé své nahotě ukázal jednu věc. Ačkoliv je KLDR z hlediska konvenční výbavy svých ozbrojených složek desítky let za zeměmi NATO, přesto může s pomocí internetu efektivně zaútočit a získat citlivé informace. Příštím cílem přitom nemusí být Sony Pictures ale něco úplně jiného a důležitějšího.

Pakliže byl tedy útočníkem skutečně severokorejský režim a podařilo se mu odložit premiéru snímku a možná i pozastavit jeho distribuci, ztrapnil celý západní demokratický svět. Že šlo jen o film, není až tak podstatné – jde o akt samotný.

BitTorrent : Chceme vám pomoci

Hlad po snímku The Interview díky nebývalé medializaci ještě stoupl a stane se z něj nejspíše žhavé podpultové zboží pirátské scény. Někteří už dokonce nabízejí Sony Pictures pomoc s distribucí.

Ozvala se třeba společnost BitTorrent, která vyvíjí stejnojmenný bittorrentový klient, a nabídla Sony Pictures distribuci snímků skrze P2P síť. V tomto případě ale nešlo o nekontrolované warezové šíření, ale o využití komerčního torrentu jménem BitTorrent Bundle.

936002014
BitTorrent Bundle – něco je zdarma, něco za poplatek, aneb legální a komerční torrenty

Jedná se o stejnou službu, kterou před pár měsíci použil i Thom Yorke pro stažení svého nového alba. A tehdy to opravdu zafungovalo – desku za šest dolarů si skrze bittorrent doposud stáhlo na 4,4 milionů zájemců.

Nyní tedy BitTorrent Inc. láká i Sony Pictures: Prodávejte svůj film skrze decentralizovanou síť, kterou jen tak nějaký hacker neodstaví. Nutno ale podotknout, že takové rozhodnutí Sony je velmi nepravděpodobné a spíše z říše snů.

Internet v každém případě trošku upravuje poměry sil. Zatímco na konvenčním bojišti by země jako Írán, nebo KLDR armádám NATO nemohly vzdorovat, na internetu dokáže udělat pěknou paseku i prostý script kiddie utržený z řetězu. O profesionálech cvičených přímo vládami ani nemluvě. Podobných útoků tedy bude stále přibývat a protiútok bude nepoměrně složitější. Je vcelku snadné zaútočit na informační západní společnost, ale jaký by měl být vlastně protiúder? DDoS na některý ze severokorejských serverů? Vždyť v podobných zemích má přístup k internetu jen zlomek společnosti a síťová infrastruktura je zde tedy roky pozadu.  

Diskuze (44) Další článek: Týden Živě: Co se letos stalo ve světě IT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,