Komunikace má jméno Windows Live

Mezi hlavní součásti Windows Live patří trojice silných komunikačních nástrojů: Messenger, Mail a Hotmail.
Kapitoly článku

Minulou kapitolu jsme skončili u předmětu této. Michal Politzer si ve svém druhém pohledu stěžoval, že nemůže přistupovat k poště na Hotmailu prostřednictvím protokolů POP3 a IMAP. Windows Live Mail tento neduh řeší právě přístupem k Hotmailu prostřednictím HTTP. Jakmile tuto možnost uživatel při tvorbě účtu nastaví, v budoucnu už její existenci nijak nepozná. Tento způsob přenosu se totiž projevuje na výkonu práce s poštou jen minimálně. Konkurenční Mozilla Thunderbird si s HTTP přístupem neporadí, redmondský Office Outlook 2007 již ano.

sshot-2007-11-20-[4].png
Stejná zpráva, jíž jste mohli vidět na předchozí stránce přímo v Hotmailu

Na Hotmail s nohama v teple: Windows Live Mail

Jen těžko se dohadovat, co vedlo Microsoft k naprogramování dalšího e-mailového klienta místo například Windows Mailu 2.0. Je třeba říci, že Windows Mail integrovaný ve Windows Vista nebyl sice žádnou revolucí oproti Outlook Expressu, svou práci si ale odvedl. Microsoft přesto vrhl na trh hezčí a schopnější nástroj s jen mírně upraveným jménem: Windows Live Mail.

Abychom mohli tuto desktopovou aplikaci používat, je potřeba ji stáhnout a nainstalovat. Není snad potřeba připomínat, že bez Windows XP SP2 či Vista se nedostaneme už přes druhý ze zmíněných kroků. Na konci instalace si dejte pozor, instalační program má cukání nabízet uživateli přenastavení výchozího vyhledávacího stroje i domovské stránky prohlížeče. Nechcete-li se na Windows Live spolehnout i v tomto, nepovolte mu to.

Podobně jako jiné poštovní klienty si Live Mail nedokáže zabránit neotravovat hned po prvním spuštění se založením poštovního účtu. V nabídce jsou účty pro poštu, diskuzní skupiny a účty adresáře kontaktů. Pro e-mail lze využít protokoly POP3, IMAP a HTTP pro přístup na Windows Live Hotmail.

sshot-2007-11-20-[5].png
Jaký typ účtu chcete přidat?

Hlavní okno programu je řešeno jednoduše a prakticky. Chvilka tápání je pouze potřeba k nalezení přístupu do standardního hlavného menu aplikace, které se skrývá pod ikonou symbolizující s trochou fantazie kontextovou nabídku operačního systému. Zobrazení hlavní nabídky klávesou Alt jako v ostatních aplikacích kolem Windows Vista ale samozřejmě funguje.

Hlavní nabídka funkcí je po vzoru Outlooku navršena v podlouhlých tlačítkách na levém dolním okraji okna. Přepínat zde můžeme na další funkce programu: Správu kontaktů, která je integrována s kontakty, jež pro dané Windows Live ID udržuje Windows Live Messenger, RSS čtečku, která využívá systémové úložiště těchto zpráv ve Windows Vista, Diskuzní skupiny, praktické rozhraní pro přístup k e-mailovým newsgroupám a konečně odkaz na Messenger, který obnoví kecálkovo okno, je-li aktuálně přihlášen do sítě se stejným Live ID.

sshot-2007-11-20-[6].png
Výběr hlavních funkcí po vzoru Outlooku

Pro práci s informacemi nabízí Windows Live Mail vyhledávání pomocí integrovaného vyhledávání Windows Vista, dříve známého jako Windows Desktop Search. Pošta zde uložená je indexována, její prohledávání je tudíž takřka okamžité. Zprávy lze třídit do skupin označených podobně jako v Outlooku barvami. Rovněž se nabízí možnost označování zpráv jako důležité. Ti pohodlní mezi námi jistě ocení, že přímo z Live Mailu lze posílat zprávy prostřednictvím aktuálně přihlášeného Windows Live Messengeru. V zemích, kde je tato služba podporována, to platí dokonce i pro SMS.

sshot-2007-11-20-[7].png
Správce kontaktů v podobě samostatné aplikace Windows Live Kontakty

Spíše pro začátečníky je pak určena dvojice pro mailový klient nestandardních funkcí. První je podpora přímého vytváření textů na blogu v rámci Windows Live Spaces. Vestavěný editor je velmi jednoduchý až primitivní, což mu ale pochopitelně neodebírá nic na použitelnosti. Podobně poslouží méně zkušeným uživatelům možnost odeslání e-mailu obsahujícího galerii fotografií. Při volbě této možnosti program vytvoří novou zprávu a vloží do ní galerii vybraných obrázků. S obrázky lze provádět hrstku elementárních grafických operací - natočení, změna barevnosti, rámečky apod.

sshot-2007-11-20-[8].png
Tvorba zápisku na Spaces

Ač to tak na první pohled nevypadá a Windows Live Mail budí dojem dalšího nedomrlého e-mailového klienta typu Outlook Expressu, není to pravda. Microsoft připravil opravdu kvalitní kousek softwaru, který se ihned po vydání přesně před dvěma týdny stal mým primárním nástrojem pro studium diskuzních skupin programu Microsoft Connect. Jelikož během přípravy tohoto seriálu jsem se zamiloval i do funkcí a služeb Windows Live, které jsem dříve nepoužíval, je možné, že pole působnosti Live Mailu rozšířím. Outlook na pracovním počítači pochopitelně nenahradí. Thunderbird na všech soukromých ale, nevadí-li ztráta podpory rozšíření, naprosto s přehledem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,