Linux | Windows 10 | Windows Insider

Linux zamířil do Windows 10. Vývojáři už ho mohou testovat v posledním sestavení

Microsoft minulý měsíc slíbil, že do Windows 10 zamíří plnohodnotné linuxové jádro. Svůj slib dodržel a novinku mohou aktuálně testovat uživatelé zapojení v programu Windows Insider.

V rámci nového sestavení Windows 18917 pro verzi 20H1, která vyjde příští rok, mohou uživatelé testovat právě podporu linuxového jádra. Windows Subsystem for Linux 2 (zkráceně WSL 2) je až 20× rychlejší, než současné řešení a nabídne v podstatně plnohodnotnou práci s Linuxem včetně možnosti instalace nových linuxových ovladačů. Díky integraci do systému je navíc možné pracovat s kontejnery Dockeru atp. Celé jádro je navíc aktualizované skrze Windows Update.

Co očekávat od WSL 2? Přečtěte si blog

Pokud se chcete zapojit do testování, stačí své Windows 10 přihlásit do programu Windows Insider a zařadit se do kanálu Fast Ring.

Microsoft na svém blogu slibuje rychlý Linux ve Windows:

Windows Subsystem for Linux 2 v praxi

Pokud už ve Windows 10 používáte WSL a nad ním třeba textový terminál Ubuntu, po upgradu na toto sestavení budete moci aktivovat WSL 2 paralelně vedle WSL 1. To znamená, že můžete jedno textové Ubuntu provozovat na starém linuxovém subsystému a druhé na tom novém.

Kompletní postup k aktivaci WSL 2 najdete zde

WSL 2 oproti svému předchůdci používá prvky virtualizace skrze technologii Hyper-V, kterou budete muset nejprve aktivovat v PowerShellu (s právy administrátora) příkazem:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName VirtualMachinePlatform

Nutno podotknout, že při aktivní virtualizační vrstvě Hyper-V, budou zlobit podobné programy třetích stran v čele s VMware a staršími verzemi VirtualBoxu. Nejnovější VirtualBox 6.x z loňského prosince ale v případě problémů umí použít právě Hyper-V, čili by měl již fungovat.

Vytvoří se virtuální síťový adpatér a distribuce bude používat VHD

Hyper-V se připomene ještě ve dvou případech. Linuxový subsystém používá jako úložiště pro jednotlivé distribuce virtuální disk VHD a aktivní Hyper-V pro WSL 2 vytvoří i virtuální síťový adaptér vEthernet (WSL), takže Ubuntu bude mít odlišnou IP adresu než samotné Desítky.

b94b2ce4-cfa6-41c7-abe8-dfefa49ba8a2
Textové Ubuntu má odlišnou LAN IP než Windows 10, k síti je totiž připojené skrze virtuální síťový adaptér Hyper-V.

Microsoft upozorňuje, že se opravdu jedná o preview a WSL 1 je v některých ohledech zatím dál – umí třeba pracovat s USB. Pak už ale na řadu přicházejí jen samé výhody.

WSL 2 má kompletní linuxové jádro 

WSL1 emulovalo jen část API linuxového jádra. WSL 2 naopak obsahuje kompletní linuxové jádro, které si sestavuje sám Microsoft ze stabilních zdrojových kódů na kernel.org a jen jej optimalizuje pro běh na Windows 10, Hyper-V. WSL2 by mělo být mnohonásobně rychlejší zejména  při práci s daty na úložišti.

51bab950-6d99-4e4c-8848-808e28bc039c
Emulované linuxové API vystřídalo ve WSL 2 kompletní linuxové jádro, které Microsoft optimalizuje pro běh na Hyper-V a bude jej průběžně aktualizovat skrze Microsoft Update. 

Po aktivaci WSL2 se bude linuxové jádro aktualizovat skrze Microsoft Update jako jakákoliv jiný systémový upgrade. Co se linuxových distribucí týče, ty si můžete opět instalovat jako po staru z Microsoft Storu.

Jak už jsem napsal výše, WSL 1 a WSL 2 mohou běžet vedle sebe. Pokud vám již tedy běží na WSL existující distribuce, můžete ji převést na druhou generaci.

14444e41-f006-49e2-9561-092059000375
Převod Ubuntu z WSL 1 na WSL 2

Seznam distribucí a verzi WSL, na které běží, zjistíte příkazem:

wsl -l -v

Konkrétní distribuci pak na WSL 2 převedete příkazem:

wsl --set-version <Distro> 2

Pokud 2 zaměníte za 1, přepnete distribuci zase zpět na starší verzi WSL 1.

Vývoj POSIX-kompatibilních Windows pokračuje

Vývoj Windows Subsystem for Linux, který Microsoft představil s Windows 10, tedy pokračuje, jeho upravený kernel zůstává open-source a můžete si jej stáhnout jako ZIP a prohlédnout si obsah. Až WSL 2 dospěje a naučí se všechny kousky jako WSL 1, bude pro vývojáře velmi atraktivní a umožní přímo na Windows spouštět linuxové servery a kontejnery mnohem rychleji než to uměl jeho předchůdce.

d3e064b7-01b0-4135-a8ab-ac73d8494c8f
Textové Ubuntu 18.04  ve WSL 2

A pak, jednoho dne, se možná na stole objeví otázka, proč z Windows rovnou neudělat POSIX-kompatibilní operační systém bez jakýchkoliv vrstev typu WSL. Že je to dnes nemyslitelné? Politicky i technicky? No ano, ale za 10-15 let může být situace dramaticky odlišná i díky postupné proměně priorit v Redmondu i toho, co je to dnes vlastně PC.

Diskuze (14) Další článek: Převratný typ laseru vyhledává a eliminuje nádorové buňky. Přes kůži je zničí dřív, než se rakovina stihne rozšířit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,