Komentářový spam z Novy jako soukromá aktivita?!

Boj s komentářovým spamem je nepříjemný a bohužel věčný, někde se řeší moderováním diskusí u článků nebo registrací, proti robotům se pak používají nejrůznější techniky. Pokud ale jde o komentářový spam některého ze zaměstnanců konkurenčního serveru, je to trestuhodné jednání, zasluhující veřejné odsouzení všech odpovědných pracovníků. Server DSL.CZ přinesl článek s popisem činnosti spamera, který na konkurenčních webech Novy (přesněji jejího dlouhodobě neúspěšného zpravodajského webu TN.CZ) psal diskusní příspěvky upozorňující na zprávu o vlakovém neštěstí právě na TN.CZ. Spamer zároveň osočoval  konkurenční weby z údajné krádeže fotografií tímto stylem:

mimochodem ct24 ukradla z tn.cz fotky a maji je ted vsechny weby a meli je tn.cz a ted je maj vsichn i tak to je lol

Na některých webech se ale publikuje IP adresa diskutujících a u diskusního příspěvku detekovanou 62.168.26.* vlastní CET 21 s.r.o. Zde nepomohly ani změny přezdívek u souhlasných příspěvků a podobné naivní dětské triky. Na dotazy o tomto spamu tisková mluvčí Michaela Fričová reagovala takto:

Rozhodně odmítáme, že by diskusní příspěvky na zpravodajských webech k havárii ve Studénce, které odkazovaly na server tn.cz, byly cílenou aktivitou někoho z vedení zpravodajského serveru tn.cz. Jednalo se pravděpodobně o soukromou aktivitu některého ze zaměstnanců společnosti CET 21, konkrétní jméno zatím neznáme. Přestože jsme se s takovými metodami opakovaně setkali v diskusích i na serveru tn.cz, neuznáváme je a budeme postupovat tak, aby se podobné aktivity ze strany zaměstnanců neopakovaly.

Takže po dubnové cause falešných PR blogů, kdy stážistka agentury Bison & Rose propagovala služby svých klientů ČSOB a Poštovní spořitelny pod falešnými identitami na blogovacích systémech iDNES, Lidovek a Deníku, tu máme opět další trapas. Ve vyjádření tiskové mluvčí chybí navíc to nejdůležitější: omluva.

Více o této události také na blogu redaktorů.

Diskuze (11) Další článek: Pasivní ale výkonný: ATI Radeon HD 4850 SCS3 od Powercolor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,