Ukrajina | Rusko | Válka

Komentář Jana Pánka. Co bude válka na Ukrajině znamenat pro technologický průmysl

Možná se nic nezmění, ale možná svět elektroniky zažije větší krizi než během covidové pandemie. Jaké jsou aktuální problémy?

Válka na Ukrajině má dalekosáhlé důsledky nejen po politické a sociální, ale i po technologické stránce. Přímo se týká hned tří států – na Rusko a Bělorusko jsou uvaleny sankce a Ukrajinská produkce je zásadně omezená. To vše se brzy může projevit v globálním měřítku. Co všechno válka ovlivní?

Výroba

Ukrajina není jen obilnicí Evropy, ale z technologického hlediska je klíčovým dodavatelem vzácného plynu neonu. Co ten má společného s počítačovým průmyslem? Používá se k pohonu laserů při výrobě polovodičů. Ukrajina v současnosti zásobuje asi polovinu celosvětové poptávky. Nejedná se jen o nedostupnost neonu, ale i o prudké zvyšování cen. Paradoxně díky anexi Krymu, kdy se tento problém objevil poprvé, velké výrobní fabriky navýšily zásoby, takže krátkodobé výpadky mohou pokrýt.

Obdobná situace panuje okolo kryptonu – Ukrajina se na celosvětové produkci podílí zhruba 40 %. Ten se také používá při produkci polovodičů a jeho cena výrazně roste. Oba plyny musí mít velmi vysokou čistotu, proto není snadné rychle najít jiné zdroje. V krátkodobém měřítku tyto události nebudou mít zásadní dopad, ale při dlouhé válce a omezených zdrojích vzácných plynů může dojít k výraznému snížení a zdražení všech polovodičů, dokud se vše nesrovná nebo pro tyto plyny nebude nalezen nový zdroj. Situace by se neměla změnit ze dne na den, takže v případě zdražení by mělo být možné zareagovat a ještě stihnout nakoupit komponenty.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak se válka dotkne vývoje.

Co způsobí omezení toku zboží.

Dopad na svět kryptoměn.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Leonardo da Vinci popsal princip letu ptáků, navrhoval vojenské stroje a vymyslel i robota

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,