Kolem tvůrce Bitcoinu je nadále tajemství. Důkazy Australana jsou pochybné

  • Craig Wright se přiznal, že je tvůrcem Bitcoinu
  • Jeho důkaz ale není tak přesvědčivý, jak se zprvu zdálo
  • Kolem záhadného tvůrce Bitcoinu tak zůstává tajemství

Bitcoinový svět touží po svém Satoshi Nakamotovi – člověku, který nejznámější digitální měnu vytvořil a jenž zůstává v anonymitě. Předevčírem přišly BBC, Economist a magazín GQ s odhalením Craiga Wrighta, který se za tvůrce Bitcoinu prohlašuje a na svém blogu se také pokusil poskytnout důkazy. Ale ty se postupně ukazují jako slabé. 

V článku na svém blogu uvádí Wright jako hlavní důkaz podpis, kterým jsou podepsány první bitcoinové transakce. Ty nemohl provést nikdo jiný než opravdový Nakamoto, a pokud by Wright poskytl zprávu se stejným digitálním podpisem, šlo by o nezvratný důkaz.

20160430_blp541.jpg
Craig Wright (zdroj: The Economist)

Jenže to se australskému byznysmenovi nepovedlo a poskytnutý podpis vypadá spíše jako podvrh. I přesto je však na aktuálním případu něco zvláštního – za Wrighta se postavili některé autority bitcoinové komunity, které měli možnost dostat se blíže k důkazům poskytnutým novinářům. Stejně ale ve vzduchu visí otázka, zda je spíš nedokázal obalamutit. 

Jsem Nakamoto. Jestli chcete, věřte mi

Jméno Craiga Wrighta ve spojitosti s počátky Bitocinu nepadlo poprvé. Už minulý rok ho za možného tvůrce kryptoměny označily magazíny Wired a Gizmodo, které k Wrightovi přivedly tipy od čtenářů, kopie e-mailové komunikace a další postupně sbírané důkazy. 

Samotný Wright však zůstával nadále v ústraní a vystoupil až nyní. Své odhalení nabídl třem vybraným médiím a sám jej doplnil obsáhlým článkem na blogu.

Bitcoinová komunita se podivuje především zvolené formě odhalení. Ve svém příspěvku se totiž Wright sáhodlouze rozepisuje o tom, jak funguje hash, jak lze ověřit poskytnuté důkazy a další technické pozadí Bitcoinu. Opravdovému Nakamotovi by však stačila krátká zpráva obsahující jeho unikátní podpis – komunita by se postarala o potvrzení i bez dlouhého elaborátu.

Jedinou relevantní částí tedy zůstávají dva poskytnuté řetězce znaků, které mají Wrighta spojit s prvními transakcemi. Nicméně vyvrácení těchto důkazů netrvalo příliš dlouho. Na Redditu velmi rychle odhalili, že se jedná o zprávu v holém textu, kterou Wright zakódoval (nikoliv zašifroval) pomocí base64. Po dekódování tak dostaneme větu „Wright, it is not the same as if I sign Craig Wright, Satoshi.

V případě druhého řetězce, který byl Wrightem označovaný jako samotný podpis, se sice jedná o zakódovaný input script transakce provedené Nakamotem, jenže ten je veřejně dostupný na Blockchainu. Podobný důkaz by tedy mohl vyrobit kdokoliv další.

Jestli on to nebude podfuk

Kromě toho, že Wright nedodal ten nejdůležitější a jasně prokazatelný důkaz, na Reddditu i v dalších médiích se začínají postupně objevovat další nesrovnalosti, které nahrávají spíše teorii, že Wright Nakamotem není.

Wired upozorňuje na to, že Wright v poslední době na svůj blog přidal tři články o počátcích Bitcoinu, v nichž měl popisovat svoji roli při vyvíjení měny. Ačkoliv byly datovány do doby před několika lety, na blog je přidal v posledních měsících. A není velkým překvapením, že z blogu opět záhadně zmizely a dostupné jsou jen z cache Googlu.

Že má Wright problém s pravdomluvností dokazuje i jeho profil na LinkedIn, kde uvádí dva tituly PhD z australské Univerzity Charlese Sturta. Jenže již v prosinci potvrdil pro Forbes zástupce univerzity, že Wright nikdy doktoráty na univerzitě nezískal. Podobně potom vyvrátila společnost SGI informaci, že dodala Wrightově společnosti dva superpočítače, jak původně tvrdil.

Nik Cubrilovic na svém blogu napsal i o dalších vlastnostech Craiga Writha. Jeho bývalí kolegové pro něj příliš lichotivých adjektiv nenašli a jsou přesvědčení, že o opravdového tvůrce Bitcoinu v žádném případě nejde.

Nechci publicitu, ale sám se vám hlásím

Vůbec nejvtipnějším faktem na celém odhalení je jeho motiv. Wright totiž uvedl, že tím chce ochránit svoje blízké, rodinu a spolupracovníky. Pokud by se však zjistilo, že je opravdu tvůrcem nejrozšířenější digitální měny, zapříčinil by přece přesný opak.

Nakamoto možná už nežije

Komentář, autor: David Polesný

Všechno to kolem Craiga Wrighta nějak „smrdí“. Postupně se objevují další informace, které mě jen ujišťují v názoru, že on Satoshi Nakamotem není. Ale o Bitcoinu ví dost a zjevně má něco společného s jeho vývojem. 

Celé to jeho vystoupení ale působí jako dobře načasované divadlo a sebepropagace. Přitom velmi opatrná - důrazně odmítá další rozhovory a případnou Nobelovku. Že by to bylo už za hranou?

Když už jde do novin a chce mít klid, jak tvrdí, má poskytnout naprosto jasné důkazy, které se po něm chtějí. Říct „věřte si nebo ne, ale nechtě mě být“ jen probudí akceleraci mediálního zájmu. To mu přece musí být jasné. S důkazy přesto dělá drahoty.

Pravý Nakamoto se možná někde směje, ale možná už je po smrti a Wright to ví. Nebyl to třeba Dave Kleiman, kterého Wright sám zmiňuje jako blízkého spolupracovníka? Nebo Hal Finney, kterému Nakamoto cílil svou první transakci? Oba byli špičkoví počítačoví vědci úzce spjati s Bitcoinem, první zemřel v roce 2013, druhý předloni. Anebo to může být ještě někdo jiný, o kterém už ale Wright ví, že se nemůže ozvat... 

Takový člověk se rázem stane magnetem pro média, ale mnohé další. Třeba už jen proto, že opravdovému Nakamotovi se přičítá jmění v hodnotě milionu Bitcoinů, což by aktuálně znamenalo asi půl miliardy dolarů. A můžete říkat, že nestojíte o publicitu a že už nikdy neposkytnete jiný rozhovor, už jste známý po celém světě. 

Mnohem častěji se tedy spekuluje o spojitosti s Wrightovými problémy s finančními institucemi v Austrálii. Je obviněn z daňových úniků a dokonce prý i podvodů, v případě jeho několika firem se nejedná o žádné drobné částky. Jedna z jeho společností má platit australskému finančnímu úřadu 1,7 milionu amerických dolarů.

Kdyby se prokázalo, že je Wright vlastníkem milionu Bitcoinů, byla by to především jistota pro případné investory do jeho společností. Nějaká milionová pokuta by je nemohla ohrozit. Takové promo se jeho byznysu náramně hodí, dost možná tím přiláká investory nové.

Podpora bitcoinových autorit

Celou tuhle kauzu bychom mohli snadno uzavřít jako další pokus o zviditelnění s případným prospěchem ve vlastním podnikání. Jenže takovému snadnému odsouzení brání podpora některých bitcoinových kapacit. 

Zaujme především podpora Wrighta ze strany Jona Matonise, který předsedal Bitcoin Foundation, a Gavina Andresena, který se podílí na vývoji bitcoinového klienta. Na svém blogu uvedl, že Wrightovi věří a považuje ho za tvůrce měny.

Pro Wired dokonce popsal londýnskou schůzku s Wrightem, který mu na ní předvedl, že může libovolný soubor podepsat klíčem, který je spjatý s vytěžením prvních Bitcoinů. Zvolenou zprávu ve znění „Gavin’s favorite number is eleven. CSW“ tedy zašifroval, přenesl na nově zakoupený počítač, pro který poslal Andresen asistenta, nainstaloval aplikaci Electrum a podpis ověřil.

Nicméně i tahle část má malý háček. Na Twitteru se ozvali vývojáři aplikace Electrum, která měla posloužit pro ověření podpisu. Ti napsali, že v uvedený den nedošlo k jedinému stažení potřebných souborů z anglické IP adresy.

Výsledkem je kromě dalších nejasností také odebrání práv Gavina Andresena pro publikování změn v bitcoinovém klientu. Původně toto opatření vývojový tým odůvodnil domněnkou, že mohl Andresenův účet někdo hacknout, nicméně ani po potvrzení jeho vlastních slov, mu práva nebyla navrácena.

Wright: přinesu nezvratné důkazy

Ačkoliv samotný Craig Wright pro BBC i další média řekl, že nechce na veřejnosti a v médiích dále vystupovat, na svém blogu uvedl, že v reakci na nedůvěřivou komunitu přinese jasné důkazy. Ty by prý finálně měly potvrdit, že je Satoshi Nakamotem. Jak už ale bylo zmíněno, poskytnutí důkazu je vlastně extrémně jednoduché, a pokud se bude téhle variantě Wright i nadále vyhýbat, pochybnosti spíše zesílí.

Diskuze (27) Další článek: A je to tady. Stabilní verze Opery pro PC i mobil už obsahuje slíbený blokátor reklam

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,