KMPlayer: Špička mezi multimediálními přehrávači

Korejský přehrávač audia a videa, který si poradí s jakýmkoli formátem, aniž by potřeboval externí kodeky, přichází s celou řadou nových funkcí a vylepšení.

KMPlayer se právem v posledních několika letech dostal mezi nejlepší softwarové multimediální přehrávače. Příjemný vzhled, optimalizované prostředí, dlouhá řada zajímavých funkcí, schopnost přehrát prakticky cokoli, kvalitní výstup a bezplatná licence.

Co ve své nejnovější verzi dokáže, čím si udrží své stálé uživatele a čím naopak přitáhne nové?

Více než obyčejný přehrávač

Vývoj KMPlayeru je možné pozorovat od běžného přehrávače hudby a videa, jakým byl v minulosti a za co si získal nemalé sympatie, až do podoby současného multimediálního kolosu, který se snaží být univerzálním multimediálním centrem počítače. Naštěstí však umí stále fungovat i jako jednoduchý přehrávač videí.

sshot-1.png
Nový design okna rozhodně neurazí

KMPlayer je sice v jádru přehrávač, ale zabývá se i takovými věcmi, jako je správa filmových či hudebních sbírek, práce s různými sociálními sítěmi (často korejské provenience), nebo synchronizované sledování filmů či poslech hudby a vzájemná komunikace uživatelů na různých počítačích přes internet.

Instalace .png PC tools.jpg
Instalátor je v angličtině a pozor, chce vám vnutit lištu a vyhledávač Ask.com a vzápětí ještě čistič registrů. Doporučujeme neinstalovat nic.
První spuštění.jpg Titulky.jpg Soubory.jpg
Program vám před prvním spuštění nabídne buď defaultní nastavení, nebo možnost nastavení základních vlastnosti prostřednictvím průvodce.

Při prvním spuštění program nabídne desetikrokového průvodce základního nastavení programu. Pokud se mu nebudete věnovat, program vás přivítá trochu nepřehlednou nabídkou knihovny a alikací. Ano, KMPlayer má i aplikace. Jsou to ale zpravidla jen různé knihovny videostreamů.

Knihovna.jpg Apps.jpg Viki.jpg
Úvodní nabídka KMplayeru s odkazy do knihovny nebo na aplikace • ukázka aplikace Viki s zůznorodým korejským videoobsahem

Chcete-li KMPlayer používat jen jako přehrávač souborů ve Windows a o funkce knihovny či aplikací nemáte zájem, zvolte při prvním spuštěním „user define settings“ a v sedmém kroku odklikněte „enable album art“. A z KMPlayeru bude zase jednoduchý přehrávač jako dřív. Průvodce prvním nastavením lze spustit i zpětně odkazem „KMplayer Setup Wizard“ v nabídce Start.

KM user def.png  Album Art.jpg  KMP.png
Zvolte uživatelské nastavení a vypněte Album Art, z KMplayeru bude jednoduchý přehrávač bez knihoven a aplikací

Přehršel funkcí...

Vytváření kolekce filmů, využívání sociálních sítí a pohyb v online databázi různých videí není úplně intuitivní a než si zvyknete na logiku programu, budete často jezdit myší po okně programu a hledat chtěný ovládací prvek.

sshot-2.png
Procházení vytvořené databáze videí

To je ostatně dlouhodobý problém KMPlayeru, který je na jednu stranu obdivován za ohromné množství funkcí a jejich detailní nastavení a vlastní úpravy, na stranu druhou je ale terčem kritiky za nepřehlednost až chaos, který s sebou takové množství dovedností přináší.

Čeština.jpg Předvolby.png Malý panel.png
Ačkoli je instalátor a průvodce při prvním spuštění v angličtině, v samotném programu už se objeví čeština • kromě bohatě rozvětvené kontextové nabídky funkcí má KMplayer ještě bezmezné nastavení předvoleb • praktický je proto malý panel s nastavením nejdůležitějších parametrů obrazu, zvuku či titulků

Po chvilce testování a zkoumání ale nakonec správu multimediálních souborů přeci jen do krve dostanete. Program vám sice může přichystat takové překvapení, jako automatické vytvoření náhledu filmu a jeho uložení ve formátu JPG do složky s videem, takže najednou budete mít v adresářích jednou tolik položek, ale jinak funguje obstojně.

...a jejich ovládání

Podrobné nastavení schované v mnoha různých kontextových záložkách nového prostředí dlouhodobé uživatele přehrávače příliš nepřekvapí. Ti naopak budou nadšeni z líbivého a uhlazeného uživatelského rozhraní (vylepšitelné o celou hromadu různých skinů), které oproti předchozím verzím zažilo velice zajímavý designový postup.

KMp1.jpg Barvy.jpg Skin.jpg
Podobu programu můžete měnit ať už jen změnou barvy... • ...tak kompletní výměnou grafiky (skiny jsou ke stažení na fóru KMplayeru)

Těm novým ale nějakou dobu potrvá, než se prokoušou k nastavení klávesových zkratek či titulků, úpravám obrazu, doladění zvuku a dalším samozřejmostem. Nutno ale ihned dodat, že bez hlubšího nastavování KMPlayer velice dobře funguje již od samotného počátku, takže připočteme-li masivní podporu formátů a absenci nutnosti instalovat kodeky, jedná se v základu o jednoduchý a přehledný přehrávač.

V pravém horním rohu okna je tlačítko se symbolem připínáčku. Můžete jím zapnout umístění přehrávače stále nad ostatními okny. To lze dále upřesnit, zda má být program nahoře stále, nebo jen při přehrávání.

Do třetího rozměru

Od března je KMPlayeru dostupná podpora třetího rozměru. Tím se nemyslí jen přehrávání 3D filmů, ale také dopočítání rozměru u úplně obyčejných filmů úpravou jejich obrazu. Stačí pouze stisknout nové tlačítko s nápisem 3D ve spodu nástrojové lišty přehrávače a film je ihned převáděn do třetího rozměru.

sshot-3.png
Našince potěší poutač KMP na vlastní 3D funkci

Na jeho sledování potřebujete pochopitelně odpovídající 3D výstup, přinejmenším alespoň anaglyfické brýle.

Vybrat si tak můžete z celkem jedenácti možností podoby trojrozměrného přehrávání. Myslelo se zde i na titulky, u kterých se dá nastavit, jakým směrem mají prostorově vystupovat (vpravo nahoru, doleva dolů apod.).

sshot-4.png
Zapnutý třetí rozměr u normálního videa.

Snižující se nároky

Důležitou chloubou aplikace v oblasti 3D navíc je, že tato funkce proti očekávání zatěžuje systémové prostředky jen minimálně. Záběr operační paměti se zvýší jen o několik megabajtů, takže rozdíl, jestli si KMPlayer vezme 40 nebo 44 MB, je nepodstatný. Také zátěž grafické karty a procesoru není výrazně vyšší, takže optimalizace této funkce se skutečně podařila.

Ostatně dobrá rychlost a optimalizace se dotýká celého přehrávače, který byl svými odpůrci často kritizován za pomalost a zbytečně velké systémové nároky. Ze strany uživatelů konkurenčního VLC Media Playeru, to byla výtka dříve platná, ale nyní už je z tohoto pohledu de facto srovnáno.

Nově i Blu-ray

Pokud se podíváme na novinky, které v KMPlayeru přibyly s nejnovější verzí, tak krom výše uvedeného, nutných oprav závad z verzí minulých (např. otravné přetížení paměti při užití externího audio souboru) a menších vylepšení (lepší výkon při aplikaci filtrů na AVI a MKV zdroje), se jedná především o podporu přehrávání Blu-ray disků.

sshot-5.png
Progresivní video dodá i méně kvalitnímu snímku šmrnc

Přibyl také prvek pro vyhledávání na webu v podobě lupy přímo v přehrávacím okně programu. Jedním kliknutím na ikonu dojde k zobrazení kolonky pro vepsání hledaného slova, ještě si vyberete mezi Googlem a Yahoo a pak se celé vyhledávání přesune do vašeho standardního webového prohlížeče. Praktický význam je ale dost sporný.

KMPlayer je kvalitní univerzální přehrávač videí, se kterým nemusíte řešit kodeky a žádná funkce vám zřejmě nebude chybět. Někomu nemusí vyhovovat snaha tvůrců o tvorbu univerzálního multimediálního centra počítače, ale funkci knihoven a aplikací lze naštěstí zcela skrýt.

Diskuze (98) Další článek: Internet Explorer 10 zamíří na Windows 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,