Klíč k úspěchu na velkých sportovních akcích? Sex, tvrdí vědci

Co může rozhodovat o úspěchu či neúspěchu na olympijských hrách či světových šampionátech, když jsou všichni favorité skvěle připravení, mají špičkové vybavení, dokonale vyváženou stravu a perfektní trenérské a lékařské zázemí? Zdá se, že jazýček na vahách může ve prospěch úspěchu vychýlit ta nejpřirozenější věc na světě – sex.

Dlouhá léta byla sexuální aktivita sportovců před velkými závody či zápasy tabu. Trenéři bedlivě hlídali své svěřence a izolovali je od jakýchkoli rušivých vlivů. Vědci teď tvrdí úplný opak – sex před akcí může pomoci k vítězství.

Může tedy sex v noci před zápasem nebo závodem zvýšit výkon sportovce? Jeden názorový proud tvrdí, že sexuální abstinence pomáhá zvýšit agresivitu, což je v některých disciplínách užitečné. Tento předpoklad však vědci vyvrátili jako mýtus. Psychologové dokonce tvrdí, že příliš mnoho agresivity může výkon sportovce poznamenat negativně. Odborníci nyní míní, že sex dokáže odreagovat a uvolnit, zlepšit psychický stav, a to je možná podstatně důležitější.

Například legendární boxer Muhammad Ali se šest týdnů před zápasem v ringu nemiloval. Původně se předpokládalo, že abstinence zvyšuje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu, teď vědci říkají, že naopak stoupá po sexuální aktivitě. Tři měsíce bez sexu srazí hladinu testosteronu na úroveň dítěte.

Odborníci soudí, že večer plný milování před závodem nemá žádný vliv na sílu ani vytrvalost sportovce. Obecně platí, že během pohlavního styku spálí člověk jen asi 25 až 50 kalorií. To je asi tolik, kolik je třeba k vyšlapání nepříliš vysokého schodiště.

Profesor psychologie Barry Komisaruk z univerzity v Newarku míní, že sex v případě žen může pomoci k lepší regeneraci. Podle jeho studie vytváří sexuální stimulace silný protibolestivý efekt, který trvá až čtyřiadvacet hodin po pohlavním styku.

Jako v mnoha jiných případech však ani tyto poznatky nelze zobecňovat a každý sportovec potřebuje něco jiného. Pro ty, kteří vyžadují větší koncentraci, není sex před zápasem či závodem dobrý nápad.

Pro ostatní sportovce však může být vyšší hladina testosteronu rozdílem mezi vítězstvím a porážkou. „V tomto případě bych doporučil úplný a uspokojivý pohlavní styk večer před akcí,“ uvedl pro portál National Geographic Emmanuele A. Jannini z univerzity L’Aquila v Itálii.

Ilustrační foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud