Klávesnice OLED Optimus: Už to bliká!

Ano, je to neuvěřitelné, ale na prototypu klávesnice Optimus Maximus se už rozsvítily první displeje

Možná to někoho překvapí, ale je tomu bez pár dní čtvrt roku, co jste na stránkách Živě nenašli jedinou zmínku o OLED klávesnici Optimus Maximus, za kterou stojí ruské designérské studio Art Lebedev.

Před týdnem se objevilo první video, na kterém toho ale nebylo moc vidět. Za poslední týden se objevilo další video a pár nových fotek, ze kterých už to, ač je to téměř k neuvěření, vypadá, že vše spěje ke zdárnému konci. Je tedy nejvyšší čas podívat se, cože se to vlastně za posledního čtvrt roku událo nového. 

Po spuštění předobjednávek už se intenzivně pracuje na přípravě výroby. Ještě v květnu se objevily dva obrázky – první s fyzickým hrubým modelem klávesnice, druhým byl náhled snad už finální podoby virtuálních kláves, ke kterým designéři po krkolomné cestě dospěli.

Optimus_Win_Square_web.jpg

Evoluce tvaru kláves je vůbec docela zajímavá, schválně se podívejte na všechny zveřejněné „finální“ podoby kláves, které mohla OLED klávesnice mít – od celkem normální přes testovací odlitky, osamocenou černobílou LCD verzi, naprosto nemožné ploché klávesy stěsnané k sobě, od kterých se naštěstí upustilo, přes dobře hmatově rozlišitelné, ale ploché klávesy s prapodivným vybráním po hranách, ke snad už konečné podobě mírně prohnutých kláves pro lepší vedení prstů s jednoduchým zkosením po hranách.

001-keyb_002.jpg 002-mockups.jpg 003-103a.jpg
004-key2007.jpg 005-103keys3.jpg 006-.jpg
007-optiview.jpg 008-optmax3.jpgoptimax-disp.jpg

Displej se nakonec z původního umístění pod krytem klávesy přestěhoval napevno na desku, a mačká se průhledná plastová skořápka notný kus nad ním.

Do konečné podoby už snad vykrystalizovaly i druhy kláves, které se pro Optimus mají vyrábět. Nejdelší a na každé klávesnici unikátní mezerník, kratší Shift zastupuje klávesy o šířce dvou kláves, dále dvoutřetinový tabulátor, obyčejná klávesa a konečně klávesa s výstupkem pro orientaci po hmatu, která se používá pro F, J a 5 na numerické klávesnici.

5keytypes.jpg 

V polovině června už se vyráběly počítačové modely plastových dílů na formy, a dokončoval návrh desky s plošnými spoji.

 optimax-top-mould.jpg optimax_molding_gates-2.gif optimax-pcb.jpg

Na následujícím obrázku jsou plastové výlisky a další drobnosti, ze kterých se má klávesnice skládat.

optimax-parts.jpg

V červenci se objevily fotografie formy na lití horního plastu klávesnice, čoček pro senzory, překrytu mezerníku a gumových nožiček.

optimax-m-01.jpgoptimax-m-02.jpg optimax-m-03.jpgoptimax-m-04.jpg

A konečně minulý týden první video, na kterém je funkční displej na místě mezerníku. Zvuky na pozadí s největší pravděpodobností nepocházejí od klávesnice.

Rozběhat dalších sedmnáct kláves v numerické části trvalo dalších pět dní. Pokud to půjde dál podobným tempem, mohou už za měsíc barevné čtverečky zobrazovat všechny klávesy, které na klávesnici mají být.

Ale vážně. Věčný pesimista asi řekne, že pokud nejde o počítačem upravené video, neznamená osmnáct blikajících barevných obdélníčků alespoň částečně funkční elektroniku klávesnice, bůhví odkud a kam vedou dráty. My ale budeme spoléhat na poctivost ruských designérů a na to, že to skutečně nějak funguje, i když oživlé obvody zatím nedovedou víc než rozsvítit všechny pixely jednou barvou. Autoři projektu už bezpochyby úspěšně dotáhli do komerční podoby jednodušší zařízení pracující na stejném principu – totiž třítlačítkový Optimus Mini Three.

Na fotografii je detail na klávesu „5“ na numerické klávesnici, která je od ostatních odlišená pro orientaci po hmatu výstupkem. A také jsou o něco lépe vidět malé OLED displeje, se kterými bylo tolik trápení.

 optimax-disp.jpg

Na posledním obrázku z dnešního dne už to vypadá, že se podařilo alespoň vnutit klávesám různý odstín nejpoužívanějších barev. A demonstruje také, jak se klávesa chová při stlačení prstem. Evidentně ještě chybí delší klávesy na pozici nuly, plusu a Enteru.

optimax-wrgb.jpg 

Celý projekt je docela netradiční – nejen tím, co má být na jeho konci, ale i tím, že nás tvůrci informují pravidelně o průběhu vývoje. I když těch zpráv není moc, a často je cítit spíše snaha uchlácholit nedočkavce, málokdy může být člověk alespoň zprostředkovaně přítomen tomu, jak se rodí nový hardware. Teď už můžeme jen doufat, že nás už čekají jen samé lepší zprávy.

Zdroj: Optimus blog

Diskuze (33) Další článek: Scythe Infinity končí, nahradí jej Mugen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,