Keyssa Kiss: rychlé propojení zařízení bez kabelů

Dejte sbohem všem různým konektorům jako USB 3.0, Displayport, SATA a dalším. Keyssa chce s vlastní bezdrátovou technologií s vysokou propustností změnit způsob propojování zařízení.

Wi-Fi je jistě nejpopulárnější bezdrátová technologie pro přenos dat, ale ani v případě nejnovější verze nejsou rychlosti v reálných podmínkách tak dobré, aby se dalo s Wi-Fi nahradit běžné konektory s vysokou rychlostí přenosu. Keyssa ale vyvinula vlastní bezdrátovou technologii Kiss Connectivity, která se pyšní vysokou propustností, nízkou spotřebou a snadnou integrací.

Kiss Connectivity jako náhrada konektorů

Cílem společnosti Keyssa je nahradit všechny konektory, které se používají pro přenos dat. Vlastní bezdrátové řešení označuje jako Kiss Connectivity a je založeno na velmi vysoké frekvenci (EHF) v oblasti 60 GHz.

kiss-02.jpg
Kiss Connectivity je určené pro vzdálenost do 1 cm

Využívá tak stejnou frekvenci jako třeba bezdrátová technologie WiGig (802.11ad), která je i zpětně kompatibilní s frekvencí 2,4 GHz a 5 GHz (WiFi). Zatímco WiGig se chlubí teoretickou propustností až 7 Gb/s (60 GHz), Kiss Connectivity zvládne až 6 Gb/s.

Keyssa ale nepovažuje další generaci Wi-Fi jako konkurenci, protože technologii vyvíjela pro nahrazení současných konektorů a portů, které známe z počítačů, notebooků i tabletů. Jde tak například o USB 3.0, externí SATA, Displayport či PCI Express, jejichž protokoly bezdrátová technologie přímo podporuje.

kiss-03_3.jpg
Díky vysoké propustnosti i nízké spotřebě je ideální pro multimediální přenos

Technologie je určená pouze pro velmi krátkou vzdálenost do jednoho centimetru, což zároveň slouží i jako bezpečnostní pojistka proti případnému vzdálenému hacknutí. Zařízení se tak například položí přímo na sebe a zahájí se mezi nimi přímé a rychlé datové spojení (dvoubodový spoj).

S nahrazením konektorů souvisí i spotřeba, která je v tomto případě dle tvrzení velmi nízká, ale přesná čísla zatím nebyla zveřejněná. Samotné připojení a odpojení ale probíhá zcela automaticky, podobně jako když zapojíte zařízení třeba do USB portu.

Od tvůrců HDMI

I když se jedná o relativně mladou společnost založenou v roce 2009, ve vedení jsou i lidé, kiss-01.jpgkteří pochází z Silicon Image, která má za sebou dlouholetý vývoj různých druhů technologií pro přenos dat (HDMI, MHL, WirelessHD).

Mezi investory jsou velikáni jako Intel nebo Samsung a předsedou rady je například Tony Fadell, který má zase úspěch chytrého termostatu Nest a jehož firmu nedávno koupil Google za 3,2 miliardy dolarů.

Keyssa má zatím kolem 40 zaměstnanců a investice v hodnotě 47 milionů dolarů. Nyní ale už pracuje na rozšíření a implementaci technologie do koncových zařízení.

První produkty příští rok

Kiss Connectivity coby náhradu klasických portů bychom měli v prvních zařízeních vidět přibližně v polovině roku 2015 a to i od velkých a známých výrobců. Technologie může být kombinována i s bezdrátovým nabíjením (žádné rušení RFI/EMI), WiFi, Bluetooth, NFC a dalšími, ale kromě ukázkových příkladů využití v domácnosti se plánuje nasazení i ve venkovním prostředí.

kiss-04.jpg
Ukázka řešení kiosku pro rychlé stažení filmu třeba na letištích

Díky vysoké propustnosti, která umožní zkopírovat film i ve vysokém rozlišení za pár sekund, se budeme moci setkat například na letištích s kiosky, kde půjde po zaplacení stáhnout třeba celý film okamžitě (přibližně 0,5 GB/s) přímo do zařízení po pouhém dotyku na dané místo přenosu. Vše bez nutnosti se připojovat k internetu či čekat na dlouhé stahování.

Odstranění konektorů samozřejmě otevírá zcela nové možnosti použití a interakce. Doufejme, že se už konečně pomalu zbavíme těch ošklivých portů hyzdících design zařízení a budeme používat dokonalé „objekty“, které nebudou mít žádná běžně dostupná otevřená místa.

Diskuze (27) Další článek: Masivní hack Sony Pictures, firma na neurčito vypíná počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,