Ke stažení: Vše pro Skype

Bezplatné volání z počítače na počítač pomocí Skypu je již několik let samozřejmostí. Základní dovednosti klienta lze obohatit různými programy o záznamník, automatické odpovídání a další.

SAM – Skype Answering Machine

SAM je především automatický odpovídač pro uživatele komunikačního programu Skype. Úkolem aplikace je převzetí hovoru, když zrovna nejste u počítače, a přehrání předem nastaveného vzkazu, který může mít textovou i zvukovou podobu. Pokud bude mít volající zájem, je možné nechat nahrát jeho vzkaz. SAM tak funguje rovněž jako klasický záznamník. Program navíc dokáže přehrát video jako uvítání, zatímco probíhá záznam vzkazu volajícího. To vše můžete ovládat v češtině.

SAM1.png 
Nastavení automatické odpovědi.

Možnosti nastavení případného odpovídání nejsou vůbec malé. Dokážou dobře pokrýt všechny situace, které mohou při volání nastat. Lze nastavit různě dlouhou dobu vyzvání pro jednotlivé statusy tak, abyste v případě chvilkové nepřítomnosti byli schopni hovor převzít sami, zatímco při dlouhodobé absenci SAM zareaguje prakticky okamžitě. Program také umožňuje jiné chování, pokud jde o neznámého volajícího. Možnosti zvuku či videa už nejsou tak široké, ale pro základní nastavení plně postačují.

SAM2.png SAM3.png
Uvítání hlasem a nastavení aplikace.

stáhnout program SAM - Skype Answering Machine 4.0.0.7 (2,7 MB)


Skype Recorder

Skype Recorder je malinký a snadno použitelný prográmek, který slouží k nahrávání telefonátů přes Skype. Program jednoduše nainstalujete a při prvním spuštění Skypu jste vyzváni k potvrzení přístupu utilitky ke kecálkovi. Souběžně s tím se spustí i samotný Skype Recorder, který je okamžitě připraven k nahrávání. Zaznamenávat pak může buďto manuálně po zásahu uživatele, nebo automaticky při započetí hovoru. Celý program tvoří pouze malé okénko s několika ovládacími tlačítky a možnostmi nastavení.

skype_recorder1.png 
Jednoduchý program, jednoduché okno.

Pro lepší přehled o hovoru obsahuje okno i časomíru. V nastavení určíte základní chování programu, místo, kam se nahrávky budou ukládat, jejich pojmenování apod. Důležitým úkonem je zadání formátu, do kterého se hovory uloží. Jedná se o MP3, WAV a OGG. U nich je možné dále nastavit jejich kvalitu. Po skončení nahrávání program hovor automaticky umístí do zvolené složky a převede do vybraného formátu. Ve správci je také integrován malý FTP klient, s jehož pomocí můžete hovory uploadovat na server.

skype_recorder2.png 
Záznam uskutečněných hovorů.

stáhnout program Skype Recorder 3.0.163 (4,4 MB)


WebcamMax

Streamovaná videa, filmy, flash, obrázky atd. To vše můžete přenášet pomocí své webové kamerky a programu WebcamMax. K tomu můžete do záznamu vkládat běžící text, smajlíky, rámečky, různá pozadí a další. Ze stránek autora lze stáhnout tisíce různých efektů. Můžete tak oživit svoji komunikaci přes Skype. Podporovány jsou i další komunikátory, např. MSN, ICQ, AIM, Camfrog, Paltalk či Yahoo Messenger. WebcamMax je placeným produktem, koupit si jej ale můžete i laciněji s omezenou životností.

Webcam1.jpg 
Takto se dá upravit vzhled.

Program jednoduše spustíte souběžně se Skypem. WebcamMax se napojí na webovou kamerku a Skype pak přijme a dále odešla již upravený obraz. Takto lze vytvořit i falešné vysílání, kdy budete přehrávat dříve vytvořené video. WebcamMax totiž dokáže nahrávat i zpracovávat video z webkamery. Odesílat můžete dokonce dvě videa souběžně v módu tzv. obrazu v obraze. Nahrávat a posílat lze i dění na ploše. Lehce tak vysvětlíte kamarádovi, co má se svým počítačem dělat.

webcam2.jpg 
Obraz v obraze.

stáhnout program WebcamMax 7.1.7.8 (23 MB)


Pamela for Skype

Pamela je program, který supluje roli pokročilého záznamníku. Do jisté míry se funkčně překrývá s výše uvedeným SAMem. Stejně jako on dokáže automaticky zvedat a odpovídat na telefonáty a obsahuje i možnost jejich záznamu v případě vaší nepřítomnosti. U toho ale Pamela nekončí. Dokáže nahrávat probíhající telefonní hovor, video hovor i textové chatování. Rozšiřuje také chování samotného Skypu o zvukové výrazy smajlíků. Když se vám např. někdo směje, uslyšíte to nahlas ze svých reproduktorů.

pamela.png 
Pamela na počítači.

Program dále obsahuje funkci automatických odpovědí při chatování, upozorňování na narozeniny vašich kontaktů či přeposílávání e-mailů. Pamela je zajímavá také tím, že vývoj na ní pokračuje prakticky nepřetržitě a s každou novou verzí, které vycházejí poměrně často, přijde i řada nových funkcí. V této např. naleznete nově funkci pro připomínání hovorů, vylepšené nahrávání videa a manažer konferenčních hovorů. Autoři se oprávněně chlubí 5 miliony stažení svého produktu.

stáhnout program Pamela for Skype Basic 4.7.0.74 (5,8 MB)


Skype

Na závěr samozřejmě nemůžeme nenabídnout nejnovější verzi programu, o němž se celý článek zmiňujeme – Skype. Jedná se o jednoho z celosvětově nejpopulárnějších klientů pro hlasovou, textovou i vizuální komunikaci. Svou popularitu získal především uživatelsky přívětivým prostředím, jazykovou lokalizací a nulovou cenou při spojení mezi internetovými uživateli. Po zaregistrování a přeplacení účtu můžete rovněž volat i do sítí klasických telefonních operátorů v České republice.

skype.png 
Nový grafický design Skypu.

stáhnout program Skype 5.0 (20 MB)


fsc.jpg

Diskuze (6) Další článek: Týden Živě: Microsoft Bing, Natal a stomegabitové UPC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,