Ke stažení: Virtuální mechanika snadno a rychle

Potřebujete-li doinstalovat z CD či DVD nové funkce a nechcete se s nimi neustále tahat, stačí si obraz disku uložit jako tzv. image, kde bude vždy po ruce.

Daemon Tools

Notoricky známý nástroj k vytváření virtuální mechaniky. Daemon Tools umožňuje vytvoření zálohy z CD, DVD, HD DVD i Blu-ray disků do podoby tzv. obrazových (image) souborů, které pak můžete skrze program spouštět bez fyzické přítomnosti disku. Tím samozřejmě také znatelně zvýšíte rychlost instalace a dalších operací z vytvořeného souboru. Program dokáže pracovat i s image vytvořených jinými podobnými programy.

daemon.png 
Hledá se obraz.

Připojení vytvořené virtuální mechaniky je velice snadné a provádí se skrze ikonu v panelu Start vedle hodin. Jednoduše zadáte připojit mechaniku a již se těšíte dalšímu DVD v počítači. Pracovat s ní můžete jako s úplně klasickým CD/DVD diskem – procházet soubory, kopírovat je, spouštět apod. Přidat takto můžete až dvě IDE a až 32 SCSI mechanik. A to vše zcela zdarma.

daemon2.png 
Ihned po ruce v liště s nástroji.

stáhnout program Daemon Tools Lite 4.40.2 (11 MB)


Alcohol 120%

Mnohaprocentní Alcohol je program, který slouží primárně k vypalování CD a DVD. Vytvářet s ním ale můžete i zálohy těchto disků potud, pokud nejsou zablokovány ochranou CSS, kterou Alcohol neprolamuje. Zálohy vytváří do podoby image souborů a s nimi umí rovněž dále pracovat. Načte tak například soubory typu IMG, CUE, BIN a další. Dokáže samozřejmě připojit i více virtuálních mechanik naráz pro pohodlnější a rychlejší práci.

alcohol.png 
Alkohol - dobrý sluha, ale špatný pán.

Vytvořené či stažené image soubory můžete pomocí Alcoholu 120% opět bez problémů vypálit. Autoři nabízejí ještě jednu verzi Alcoholu, tentokráte 52%. Ten je ale o tuto možnost ochuzen a další funkce programu jsou rovněž lehce osekány. Vytváření virtuálních mechanik a používání image souborů je ale zachováno. Logicky je pak cena Alcoholu 52 % nižší, když dosahuje 27 dolarů za licenci, zatímco pokročilejší 120 % získáte zhruba za dvojnásobek.

stáhnout program Alcohol 120% 2.0.1.2033 (9,2 MB)


Image for Windows

Tento program se zaměřuje především na zálohování diskových oddílů. Můžete s ním vytvořit snímek aktuálního stavu diskového oddílu a ten uložit kdekoli v počítači, na síťových discích, USB flashkách nebo vypálit na CD/DVD jako zálohu. Program nabízí jednoduchého průvodce, který vám napoprvé usnadní práci. S ním můžete také jednoduše vytvořit obnovovací disk pro váš operační systém. Program Image je dostupný jak pro Windows, tak i pro DOS a Linux.

image1.png 
Parametry zálohování.

Pokud budete v budoucnu potřebovat obnovit celý diskový oddíl, typicky po zkolabování operačního systému, zavirování a dalším nepříjemnostem, vložíte po startu bootovací CD do mechaniky a obraz na něm obsažený se automaticky nahraje do příslušeného diskového oddílu. Jistou zajímavostí je u programu jeho podpora svazků RAID. Bohužel produkt není zdarma a tak si za jeho užívání budete muset zaplatit bez mála 40 dolarů.

image2.png 
Kam to jen šoupnout?

stáhnout program Image for Windows 2.58 (6,8 MB)


IsoBuster

IsoBuster je jeden z nejrozšířenější a nejpoužívanější program ve své kategorii. Program umožňuje zálohu prakticky všech rozšířených datových nosičů (jejich dlouhatánský výčet naleznete na stránkách autora programu). Oproti výše zmíněným programům je IsoBuster opravdu profesionální produkt pro zkušené uživatele, který obsahuje prakticky všechny myslitelné nástroje pro správu a zálohování dat a pro práci obrazovými soubory. Překvapivě jeho cena v porovnání s ostatními placenými programy není nijak závratná a blíží se „pouhým“ třiceti dolarům.

isobuster.jpg 
Záloha s IsoBusterem.

stáhnout program IsoBuster 2.8.5.0 (3,6 MB)


ISOpen

Propracovaný nástroj určený především pro práci s již vytvořenými obrazy médií. Podporuje formáty ISO, BIN, CUE, IMG, CCD, NRG, CIF, MDF, CDI, C2D, BWI, VaporCD, PDI, MD1, XA, CMI a mnoho dalších. Program ale dokáže image soubory i vytvářet a vypalovat. Bonus pak představuje i převod zvukových stop hudebních CD do nejrůznějších audio formátů. Celkově se jedná spíše o program pro méně zkušené a náročné uživatele, kteří vyžadují jednoduchost, přehlednost, funkčnost a českou lokalizaci.

isopen.png 
Práce v českém prostředí potěší.

stáhnout program ISOpen 4.5 (5,3 MB)


fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Speciál s hostem: Jak se dělá webhosting

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,