Ke stažení: Pracujeme s mp3 soubory

Rozsáhlé sbírky na počítači, popularita přenosných přehrávačů i produkce vlastního audia. Tyto tři věci spojuje nutnost pracovat s mp3 soubory. Hledáte k tomu vhodné nástroje?

MP3 Quality Modifier

Již z názvu je patrné, že program má za cíl úpravu kvality mp3 souborů. V reálu ale půjde logicky o úpravu zvuku směrem k horší kvalitě, protože snažit se uměle zvyšovat bitrate (datový tok) na skladbě, kde ty informace o ztracených frekvencích prostě chybí, nemá moc smysl. Ovšem i snižování kvality může být mnohdy užitečnou funkcí. Program není potřeba instalovat a jeho velikost jen lehce přesahuje 300 kB. Navíc jej můžete používat zcela zdarma.

mp3-quality-modifier1.png 
Nastavení parametrů souborů.

MP3 Quality Modifier se skládá pouze z jednoho malého okna, do kterého je třeba v první řadě přidat soubory, které chcete upravovat. Jinak se zde nachází pouze několik ovládacích prvků a nic víc. Veškeré vaše úkony tak spočívají jen v nastavení výstupní kvality vybraných souborů. I tu můžete nechat na aplikaci s tím, že zvolíte jednu ze čtyř přednastavených úrovní kvality (vysoká, přenosná, kompromisní a velmi nízká).

mp3-quality-modifier2.png 
Konverze probíhá...

Jinak máte na výběr ze čtyř různých možností nastavení. Tou první je režim bitrate, kde lze navolit konstantní, průměrný, nebo proměnlivý. Konstantní bitrate se pak dá nastavit (druhá možnost) přesně na konkrétní hodnotu, zatímco u proměnlivého zvolíte spodní a vrchní hranici a program sám vyhodnotí, kdy je lepší využít jaký datový tok. Dále lze zvolit mono/stereo a konkrétní frekvenci. To vše při zachování ID3 tagů.

mp3-quality-modifier3.png 
Porovnání změny v souborech.

stáhnout program MP3 Quality Modifier 2.04 (636 kB)


My Mp3´s

Hledáte jednoduchý a efektivní program pro správu mp3? Pak vyzkoušejte tento freewarový program od slovenských programátorů. Okno programu je rozdělené na tři části. Ty jsou pro lepší orientaci pojmenované podle svého účelu. V levém panelu dochází k prohlížení a výběru jednotlivých hudebních alb, které následně přenesete do hlavního okna uprostřed, kde lze podrobit vybrané soubory důkladnější prohlídce. Vpravo pak čeká akční panel, v němž se odehrávají hlavní editační operace.

mypr3-1.png 
Tři okna pro lepší přehled uživatele.

My Mp3´s je program určený především k práci s Mp3 tagy. Veškerá činnost, která v programu probíhá, by se dala shrnout takto – import skladeb popř. celého alba, zvolení titulu a úprava, případně vyplnění, informací o něm. Lze tak přejmenovávat samotné soubory, editovat informace v tagu, nastavit masky pro hromadnou úpravu souborů a další. Program můžete úživat díky freewarové licenci zdarma.

mypr3-2.png 
Editace vyvolených.

stáhnout program My Mp3's 2.0 Free (702 kB)


EF Duplicate MP3 Finder

Aplikace určená k vyhledávání a odstraňování duplicitních audio souborů se stejnými nebo velice podobnými parametry. Navíc spolupracuje s ID3 tagy a využívá jejich obsah v porovnávání. Pokud v tagu chybí určité informace, pokusí se je automaticky doplnit ze jména souboru, pokud je to možné. Z toho vyplývá jedna velká výhoda – pozná, že se jedná o tutéž skladbu, přestože je rozdílná např. velikost souboru spojený s jiným bitrate skladby. To programy, vyhledávající pouze dle velikosti či obsahu, nedokážou.

EF1.png 
Je třeba vybrat soubor.

Program podporuje formáty MP3, OGG/Vorbis, WMA a FLAC. Seznamy dokáže exportovat do prostého textu nebo CVS či HTML formátu. Algoritmus ED Duplicate MP3 Finder je na slušné úrovni, protože případné shody vypočítává v poměru s ostatními podobně zaměřenými programy rychle. Jeho nevýhoda ale spočívá v licenci. Zdarma si jej můžete pouze vyzkoušet. Za pravidelnou a neomezenou práci již budete muset autorovi programu zaplatit.

EF2.png 
Pestré a barevné nejen pro potěchu oka.

stáhnout program EF Duplicate MP3 Finder 5.0 (1,3 MB)


mp3DirectCut

K jednoduchým úpravám mp3 souborů nebudete nutně potřebovat složité audio-editační programy, jejichž cena mnohdy vystoupá do závratných výšek. Mp3DirectCut je miniaturní aplikace, která funguje jako základní zvukový editor. Hlavní dovedností programu je ořezávání skladeb. Vybraný soubor se vám pomocí křivek zobrazí a na nich lze určovat hranice ořezu, vybírat konkrétní pasáže, přehrávat je atd.

mp3directcut.png 
Jednoduché a účinné.

Kromě střihu můžete i skladby do sebe spojovat. Mezi další užitečné funkce programu patří normalizace hlasitosti, kdy vyvážíte všechny skladby na stejnou úroveň, abyste při každé nové písničce nemuseli strhávat řvoucí sluchátka z uší. Nechybí zde ani možnost postupného zesílení a zeslabení na začátku a na konci skladby. Mp3DirectCut zvládá i základní práci s ID3 tagy. To vše v češtině a zadarmo.

stáhnout program mp3DirectCut 2.13 (236 kB)


Mp3tag

Stálice na vrcholu popularity mezi všemi uživateli, kteří chtějí popisovat hudební soubory pomocí tagů. Tento univerzální freewarový editor zvládá práci se soubory formátu MP3, OGG, WMA, MPC, APE, FLAC a dalšími. Dokáže zpracovávat popisky v ID3 ve verzích 1, 2.3 a 2.4. Mimo manuální editace souborů můžete názvy skladeb stahovat z databáze na serveru freedb.org.

mp3tag.png 
Správa popisků pro pokročilé.

stáhnout program Mp3tag 2.48 (2,3 MB)


mpTrim

Další zcela jednoduchý a miniaturní mp3 editor (dříve pod názvem mp3Trim). Jeho hlavní výhodou je to, že pracuje přímo s mp3 formátem a nepotřebuje proto de/enkódovat. Je schopen upravovat části skladeb, měnit hlasitost, ořezávat, přidávat efekt fade-out/in (zeslabování na konci a zesilování na začátku skladby) a celkově hudební soubory vyčistit. Vše v jediném malém okně a zdarma.

mptrim.png 
V jednom okně zvládnete vše.

stáhnout program mpTrim 2.13 final (213 kB)


10-Strike MP3-Scanner

Poslední dnes nabízený program skenuje lokální síť a zobrazuje nalezené mp3 (a ostatní hudební soubory) soubory. Ty poté ukládá do seznamů, z kterých můžete vytvořit playlisty nebo obsah stáhnout na váš počítač. Používá kvalitní vyhledávací systém, proto je celá síť vcelku rychle analyzována. Seznamy je možno exportovat do TXT a HTML formátů. Za používání programu je ale třeba autorům zaplatit částkou 20 dolarů.

10-strike.png 
Stačí zadat IP a už to hledá.

stáhnout program 10-Strike MP3-Scanner 2.1 (884 kB)


fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Týden Živě: Microsoft, Kindle a Google Books

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,