Ke stažení: Nápověda pro každý program

Jste autory nějakého programu, jehož uživatelé se ztrácejí v záplavě funkcí, širokých možnostech nastavení či komplikovaném rozhraní? Vytvořte k němu nápovědu.

Help & Manual

Každý autor softwaru se dřív nebo později dostane do stádia, kdy ke svému stále složitějšímu dílku bude muset vytvořit uživatelský manuál či klasickou pomocnou nápovědu. Její zpracování, přehlednost a informační hodnota může do značné míry ovlivnit úspěšnost a použitelnost celého vašeho produktu. Špatně provedený, nepropojený a nekompatibilní pomocník může vytvořit chaos, kvůli kterému bude vyšší rozšíření daného programu ohroženo.

helpAmanual1.png 
Barvičky pro lepší názornost.

Help & Manual je již podle názvu nástrojem pro tvorbu manuálů a nápovědných systémů s možností editování jedním i více autory. Používání programu je velice jednoduché a do značné míry se podobá klasickým textovým procesorům. Všechny základní funkce máte hned po ruce. Během chvilky tak můžete vkládat různě barevný text, obrázky, odkazy atd. Nemusíte se tak dřít s programováním prostředí a struktury, čímž lze čas vhodněji využít na psaní samotné dokumentace a formulování textu.

helpAmanual2.png 
Editace XML zdroje.

S programem nemusíte vytvářet pouze nové manuály. Lze rovněž importovat i hotové produkty, použít je jako zdroje, upravit a poté vyexportovat coby vlastní nápovědu. Import lze provést na formátech HTML, Winhelp (HLP), klasického textu i wordových dokumentů a formátu RoboHelp. Výstupy Help & Manual jsou, a formát vaší finální nápovědy tak představují, zejména HTML Help, Winhelp, PDF, e-Books či wordový dokument. Za kvalitu, pokročilost a širokou podporu formátu ale musíte zaplatit nemalé peníze (350 – 500 dolarů).

stáhnout program Help & Manual 5.4.0 build 1173 (39 MB)


HelpNDoc

Tento program představuje poměrně podařenou alternativu vůči výše uvedenému Help & Manual s tím, že jeho hlavní přednost představuje cena. HelpNDoc je totiž pro nekomerční použití zdarma. Pro malé nevýdělečné programátory tak jistě představuje lepší řešení, než pořádně drahý Help & Manual. Prostředí programu je velice podobné výše uvedenému produktu, kdy lze použít editace blízké textovým procesorům. Pohybovat se můžete také v klasickém WYSIWYG editoru.

helpNdoc1.png 
Jednoduché prostředí, kvalitní manuál.

Program samozřejmě umožňuje použití různých grafických prvků, vkládání obrázků, odkazů atd. Práce s nimi je jednoduchá a do značné míry i intuitivní. HelpNDoc trochu ztrácí v podpoře výstupních formátů, přesto ty základní a nejpoužívanější zde naleznete. Jedná se tak o HTML Help, wordový dokument i PDF. Program umožňuje také vytvoření nápovědy ve formátu CHM. K tomu ale potřebujete mít nainstalovaný Microsoft HTML Help Workshop.

helpNdoc2.png 
Čtyří výstupní formáty.

stáhnout program HelpNDoc 2.6.0.74 (3,4 MB)


HelpReg

S postupem času každý programátor nepochybně jednou zjistí, že má již velké množství vyrobených programů a samozřejmě má také k nim mnoho nápovědních souborů. Proto budete chtít uživateli umožnit jednoduchý a bezproblémový přístup k nápovědním zdrojům svých programů. Tento program je určen pro správu nápovědního systému složeného z *.HLP souborů. Založí si vlastní soubor se stromem témat a umožní vám pomocí příkazového řádku měnit obsah vašeho nápovědního systému, zakládat nápovědní systémy a rušit je.

helpreg1.png 
Starý dobrý příkazový řádek.

To použijete v případě, že máte konkrétní software ve více verzích – typicky jednu zdarma, pokročilou placenou a profesionální. Z jednoho původního stromu tak upravíte obsah nápovědy přesně pro funkce konkrétní verze. Ovládání programu je dostatečně popsáno v příslušném manuálu. Autor, přestože je program plně zdarma, dokonce nabízí jednoduchý druh podpory, kdy vám rád po e-mailu poradí. HelpReg zažívá menší problémy ve Windows Vista, kam je třeba ze serveru Microsoftu stáhnout a doinstalovat aplikaci WinHLP32.exe.

helpreg2.png 
Přepis stromu do HTML.

stáhnout program HelpReg 1.0.0.0 Suite (495 kB)


BB FlashBack

Jednou ukázat je někdy mnohem víc, než desetkrát vysvětlit. Z toho důvodu jsou čím dál častější tzv. videotutorialy. Tato utilita zachycuje dění na obrazovce k němuž umožňuje přidávat text, zvuk, komentář a podobně. Před započetím nahrávání je třeba nastavit chování programu i parametry záznamu.To učiníte jednoduše v malém průvodci o několika krocích. V tom prvním volíte nastavení displaye, kde vyberete např. rozlišení obrazovky, povolíte grafické efekty Windows či necháte skrýt všechny ikony na ploše.

BB1.png 
Malá domácí střižna.

V kroku číslo dvě pak nastavujete zvuk (komentář, doprovodnou hudbu atd.). Dále můžete do záznamu vložit i obraz z webkamery. Výsledná nahrávka se dá stříhat, lze měnit nejrůznější nastavení zobrazení, přidávat audio a různé vizuální efekty a především pak doplnit popisky a komentáři. Projekt pak můžete exportovat do šesti formátů - flashové animace, QuickTimeového videa, Windows Media Videa, klasického AVI filmu, PowerPointové prezentace či do spustitelného EXE souboru.

BB2.png 
Přidání comixového popisku.

stáhnout program BB FlashBack Standard 2.7.5.1572 (8,6 MB)


HyperCam

HyperCam je software zachytávající sekvence ze systému, které ukládá do AVI soborů. Program je ve své podstatě velice podobný BB FlashBacku. Jedná se o vhodný nástroj pro tvorbu video manuálů, prezentací nebo školících projekcí. Umožňuje také záznam zvuku a tvorbu textových poznámek. Lze si u něj rovněž nastavit rychlost i kvalitu komprese výsledného videa. Bohužel ani tento produkt není zdarma, takže za jeho užívání budete muset autorovi zaplatit.

hypercam.png 
Nastavení nahrávání.

stáhnout program HyperCam 2.24.01 (971 kB)


fsc.jpg

Diskuze (6) Další článek: Kvůli smrti Michaela Jacksona přestaly fungovat Google Zprávy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,