Ke stažení: Domácí finance pod kontrolou

Správa finančních toků a rezerv pomocí výpočetní techniky už nepřísluší pouze velkým podnikům a samostatným živnostníkům. Peníze můžete spravovat i u rodinného krbu.

HomePack3000

Jedná se o balík čtyř programů pro organizaci a správu domácnosti. Jedním z těchto programů je Domácí účetnictví. Z názvu vyplývá jeho zaměření na rodinné finance. Na úvod si v programu založíte svou domácnost, ve které vytvoříte základní údaje v podobě jejich členů, stálých příjmů a pevných plateb. Použít můžete rovněž již přednastavené vstupy, které se dají různě editovat. Zaznamenávat samozřejmě lze jakékoli (byť nepravidelné) finanční vklady i výdaje.

homepack1.png 
Platební transakce jako na dlani.

Program pak vyhodnocuje saldo vaše rodinného účtu a nabízí přehled pomocí různých grafů podle zadaných kritérií, tabulek a dalších informací. Tyto informace můžete programem zálohovat nebo exportovat do Excelu či nechat přímo tisknout. Data lze pro lepší přehled také různě filtrovat a nechybí zde ani možnost takto citlivé informace opatřit heslem. HomePack3000 je placeným produktem. Cena celého balíku činí 399 Kč, za Domácí účetnictví samostatně dáte 299 Kč.

homepack2.png 
Nový finanční záznam.

stáhnout program HomePack3000 6.02 (8,4 MB)


Domácí hospodářství plus

Tento program je svým zaměřením velice podobný výše uvedenému produktu. Jde však mnohem více do hloubky, takže zde můžete pracovat na velice vysoké úrovni i u pokročilých finančních operací. Do finanční správy a organizace můžete zahrnout například různé půjčky, hypotéky, investice na kapitálových trzích apod. Z toho všeho také můžete vypočítat zisk či ztrátu, návrat vkladů do nových technologií s nižší spotřebou, vyšší výkonností atd. Na spotřebu energií je dokonce vyhrazena celá jedna část programu.

domaci_hospodarstvi1.png domaci_hospodarstvi1a.png
Průvodce se postará o rychlý start programu.

Po nainstalování a spuštění vás program přivítá povedeným průvodcem, který ulehčí vytváření účtů, přístupu k nim a vytvoření vkladových i výdajových položek. Poté již budete s aplikací pracovat mnohem lehčeji. I tento program je placeným produktem. Jeho cena zahrnující upgrady i velice ochotnou technickou podporu samotného autora je stanovena na 375 korunách. Za tyto peníze ale získáte mnohem více muziky, než po zakoupení Domácího účetnictví z balíčku HomePack3000.

domaci_hospodarstvi2.png 
Sečteno, podtrženo...

stáhnout program Domácí hospodářství plus 5.0 (1,8 MB)


RQ Money

Jakkoli je Domácí hospodářství plus kvalitním programem, někoho může odrazovat, že se jedná o placený produkt. Asi nejlepší alternativu proto představuje aplikace Slavomíra Svetlíka RQ Money, která se právě díky tomu, že je zcela zdarma, značně rozšířila do počítačů českých, slovenských i dalších domácností. RQ Money slouží k evidenci příjmů a výdajů rodiny, sledovaní vývoje akcií či investic a poskytuje rychlý přehled o aktuálním stavu financí na účtech v různém období.

rq-money1.png 
Přehledné prostředí zdarma.

Vložená data lze filtrovat podle kategorií, osob či časového období. Program disponuje přehlednými grafy (sloupcové i kruhové podle různých období) a umožňuje rovněž export dat.Dozvíte se tak třeba, za co určitá osoba v daném časovém termínu utrácela. K tomu vám ještě graf znázorní, jakou část prohýřila v obchodě, kolik padlo za nájem atd. Hlavní předností produktu je česká lokalizace a rovněž cena. Uživatelské prostředí je přívětivé a software nevyžaduje instalaci, stačí jej kamkoli rozbalit – třeba i na přenosný flashdisk.

rq-money2.png 
První výdaj měsíce.

stáhnout program RQ Money 1.3 (862 kB)


Domácí Účetnictví

I tento program pochází z česko-slovenské provenience a jeho účelem je správa domácích financí. Bez dlouhých řečí jej lze označit za nejpropracovanější (zejména po grafické a ovládací stránce) ze všech uvedených produktů. S tím se ale pojí rovněž fakt, že se jedná o software nejdražší. Cena elektronické licence je stanovena na 500 Kč a za produkt na CD a s tištěnou příručkou zaplatíte ještě o 80 korun plus poštovné víc.

domaci_ucetnictvi1.jpg 
Hezky ztvárněná mapa programu.

Hlavní předností programu je zejména líbivý grafický kabátek, intuitivní uživatelské prostředí a jednoduché ovládání. Česká lokalizace je samozřejmostí. Co se správy financí týče, funkce programu jsou srovnatelné s výše uvedenými produkty. Ostatně na tomto poli již ani není mnoho co přidávat. Navíc tak zde naleznete především užitečného pomocníka pro platby pomocí internetového bankovnictví, povedený adresář kontaktů, plánovací kalendář a integrovaný modul pro vyplňování formulářů typu plné moci, lejster pro stavební úřad atd.

domaci_ucetnictvi2.jpg 
Naše domácnost pod drobnohledem.

stáhnout program Domácí účetnictví 8.2.3 (24 MB)


Debt Eliminator Loan Calculator

Pro úplnost zabrousíme mezi programy zahraniční provenience. Debt Eliminator Loan Calculator je jednoduchá aplikace distribuovaná zdarma, která slouží k práci s půjčkami a hypotékami. Velice jednoduše zadáte programu částku, kterou si chcete půjčit, dobu, jakou ji budete splácet, a úrokovou sazbu, za kterou vám banka půjčí. Je samozřejmě důležité zadat všechny parametry přesně podle sazebníku konkrétní banky, aby tak došlo k provedení správného výpočtu.

debt.png 
Splátkový kalendář bez vrásek.

Program pak vše sám vypočítá a vytvoří přehlednou tabulku, kde vám ve spolupráci s integrovaným kalendářem znázorní, kolik a kdy budete muset bance splatit. Nemůže ani chybět možnost si celý výpočet a rozpis vytisknout. Více už od této minimalistické aplikace nečekejte.

stáhnout program Debt Eliminator Loan Calculator 1.3 (1,3 MB)


fsc.jpg

Diskuze (12) Další článek: Hledáme autory odborných publikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,