Ke stažení: Bydlíme ve 3D

Hodláte se stěhovat, rekonstruovat nebo dokonce stavět své obydlí? Nemusí zůstat jen u náčrtů na papíře. Svůj byt snů si můžete pomocí počítače prohlédnout ve třech rozměrech.

Sweet Home 3D

Pryč jsou doby neustálého přestavování pokoje a zjišťování toho, jak se vám tento stav bude líbit a jak vám bude vyhovovat. Tento program je zaměřen na ty, kteří si chtějí vymodelovat interiér svého obydlí pomocí počítače, a pak se teprve rozhodnout, jestli jim výsledné rozložení nábytku vyhovuje. Jednoduše si v tomto programu načrtnete půdorys obydlí, vložíte nábytek a následně si vše hezky prohlédnete ve 3D.
 
sweet1.png 
Čtyři okna, jedno z nich 3D.
 
Rozhraní programu představuje čtyři okna, jejichž velikost lze libovolně upravovat. V prvním okně se zobrazují složky obsahující jednotlivé části vybavení, které lze umístit do pokoje. V druhém okně naleznete seznam všeho, co jste instalovali, třetí okno představuje jednoduchý plánek místnosti a ve čtvrtém je možný 3D pohled na výsledek. Základem je pak vkládání a rozmisťování zařízení. Můžete vybírat z velkého množství nábytku, dekorací a dalších věcí.
 
sweet2.png 
Procházíme bytem.
 
Abyste mohli svůj výtvor podrobit pořádné kritice, program nabízí dva různé trojrozměrné pohledy. Ten první je očima ducha vznášejícího se nad celým pokojem, kdy zoomování a další pohyby jsou samozřejmostí. Druhý pohled se nazývá virtuální návštěva, s jehož pomocí lze nahlédnout do útrob bytu očima lidského návštěvníka. Velkou výhodou programu je česká lokalizace a fakt, že je plně zdarma.
 
sweet3.png 
Vytvořený byt snů.

 

Room Arranger

Room Arranger by se dal charakterizovat jako program, jehož účelem je navrhování pokojů, místností, bytů nebo i celých domů. Jedná se o program s velice jednoduchým a přívětivým ovládáním, které po chvilce zkoušení zvládne i úplný začátečník. Vše navíc usnadňuje fakt, že program je plně v češtině. Můžete ve svém návrhu rozmisťovat nábytek, upravovat barvy podlah, vše důkladně měřit a mnoho dalšího. Výsledné dílo si pak můžete prohlédnout v trojrozměrném pohledu.
 
room1.jpg 
Nábytek rozestavěný v prohlížeči.
 
V porovnání s výše zmíněným Sweet Home 3D se Room Arranger zaměřuje spíše na méně zkušené uživatele, kteří si méně chtějí hrát s modelováním pokoje a půdorysem bytu, ale o to více se chtějí věnovat rozestavování nábytku. Room Arranger také obsahuje mnohem více nejrůznějších nábytkových položek, které je možné do objektu rozmístit, měnit jejich velikost, orientaci apod.
 
room2.jpg 
Dům jako Doom.

 

The Virtual Decorator

Opět program sloužící k vytvoření virtuálního bytu, rozestavování nábytku, výběru barev a mnoho dalšího. Virtual Decorator uchvátí především svou výborně propracovanou 3D grafikou, která realitu simuluje mnohem věrněji než v případě dvou výše jmenovaných programů. Na druhé straně ale stojí topornější ovládání a také větší náročnost na zkušenosti uživatele. Program je sice placený, ale omezuje ho pouze počet materiálů a objektů.
 
virtual.bmp 
Grafika jak obrázek.
 

FloorPlan 3D

Program obsahuje soubor nástrojů pro úpravu, vizualizaci a plánování kompletních návrhů domů. Pro svou práci můžete využít kolekci volně dostupných projektů domů nebo je použít jako výchozí bod k vytvoření vlastního projektu. FloorPlan umožňuje navrhnutí celého domu i se zahradou, oplocením apod. Nemusíte se tak omezovat pouze na jeden pokoj či byt. S pomocí Správce stylů a Knihovny textur můžete vašemu domu vdechnout vlastní styl, který si představujete.
 
floorplan1.png 
Byt je pro děti, dospělí mají barák.
 
Navrhněte si kuchyň, koupelnu či ložnici svých snů. FloorPlan obsahuje velké množství doplňků, takže dům bude naprosto věrný vašim představám. Když jsou úpravy kompletní, můžete se projít svým návrhem v souboru virtuální reality. Grafika je na obstojné úrovni a virtuálním světem se uživatel pohybuje velice svižně a bez komplikací. Pro sériové číslo a aktivační kód napište autorovi programu na info@execd.cz.
 
floorplan2.png 
Dokonale tvarovaná kuchyň.

stáhnout program FloorPlan 3D 10 (121 MB)


 

Blender

Podívejme se nyní na dva populární 3D modelovací program zdarma. Tím prvním je rychlý a všestranný nástroj Blender, pomocí něhož bude 3D animování, modelování a renderování zábavou. Disponuje mnoha pokročilými funkcemi, které ocení i pokročilí uživatelé. Navíc je pod licencí open source, tedy zcela zdarma. Aplikace je portována i pro operační systémy Mac OS X, GNU/Linux a FreeBSD.
 
blender.png 
Blender zvládá i domy.

stáhnout program Blender 2.57a (20 MB)


 

Google SketchUp

Google SketchUp je jednoduchý 3D modelovací nástroj. S několika málo nástroji dokážete vytvořit 3D modely budov nebo jiných objektů. Vytvořené projekty můžete umístit do Google Earth či publikovat na 3D Warehouse. Program podporuje i práci s texturami v programu Google Earth. Více si o programu můžete přečíst v recenzi zde.
 
sketchup.png 
Kuchyň podle SketchUpu.

 

fsc.jpg

Diskuze (4) Další článek: Google zpřístupnil historické a také nejnovější snímky Marsu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,