Ke stažení: Alternativní textové editory

Přestože většina uživatelů považuje za samozřejmost používání programů MS Office či OpenOffice.org, často je lepší sáhnout po menších a různě zaměřených textových editorech zdarma.

HERI editor

V duchu patriotismu je třeba začít s velice úspěšným a populárním projektem české provenience HERI editor. Jedná se o plnohodnotný textový editor, který může úspěšně konkurovat placeným variantám. Hlavní výhodou tohoto pokročilého textového procesoru je tak především cena. Program je zdarma i pro komerční využití. Připočtete-li k tomu přehledné a české prostředí, snadné ovládání a hromadu funkcí, vyjde vám v součtu výborná alternativa vůči dominantním produktům Microsoftu a OpenOffice.org.

heri1.jpg 
Známé provedení, jiný program.

Počtem funkcí samozřejmě nemůže výše zmíněným leaderům trhu konkurovat, nicméně rozhodně nezůstává daleko za nimi. Podporuje všechny základní funkce formátování textu, odrážky i pokročilou práci s tabulkami. Důležitou dovedností je schopnost práce s dokumenty MS Word, takže se nemusíte bát, že v editoru neotevřete text od někoho jiného. Co se exportu týče, tak HERI editor zvládá uložení vytvořeného dokumentu do PDF či HTML, což není u podobných typů programu úplně samozřejmostí.

heri2.jpg 
Tabulky v dokumentu jedna báseň.

Program také velice dobře pracuje s obrázky. Jejich vkládání je pohodlné a formátování bezproblémové. Velkou výhodou editoru je jeho přenositelnost na flash disku. Program není třeba instalovat a spustíte si jej tak úplně kdekoli. Prostředí HERI editoru je velice podobné konkurenčním programům, takže jeho ovládání je intuitivní a rychle se v aplikaci zorientujete. Běh programu je navíc rychlý a majitelé slabších strojů tak mohou dát sbohem dlouho nabíhajícím textovým editorům.

heri3.jpg 
Práce s obrázky je bezproblémová.

stáhnout program HERI editor 2.0.6 Licence: freeware, 4,7 MB
Autor: Pavel Herein
Web programu: herisoft.ic.cz


yWriter

Tento program svým zaměřením poněkud vybočuje z klasické šablony textových editorů. yWriter se totiž zaměřuje na invenční psaní především rozsáhlejších románů a novel. V čem že takový smělý plán spočívá? Program umožňuje snadné rozdělování textů do jednotlivých kapitol, přetahování textu mezi nimi, organizaci částí knihy, přidávání scén, postav, předmětů i lokací. Neztratíte tak nikdy přehled o dějové linii a hlavně můžete psát přesně podle momentální invence a zpětně celý text přehledně poskládat.

yWriter1.png 
Detail vybrané kapitoly.

Užitečnost je opravdu veliká. Během chvíle např. zjistíte, které postavy se vyskytují v kapitole 6, v jakém prostředí se děj odehrává, co hlavní hrdina udělal a co bude následovat apod. Hlavním pomocníkem se tak stane okno s dějovou linkou, kde pomocí poznámek zaznamenáváte hlavní události konkrétní části textu. Z toho vyplývá, že yWriter je výbornou pomůckou především pro psaní scénářů, ve kterých je třeba doplňujících informací, instrukcí o úhlu kamery či údajů o přesném sledu jednotlivých záběrů.

yWriter2.png 
Navrhujeme scénu.

Plusem programu samozřejmě je, že se jedná o freeware, takže za jeho užívání nemusíte nikomu platit, ani nebudete omezeni při práci s ním. Veškeré scény i text se ukládá do standardního formátu RTF, který lze otevírat a upravovat ve spoustě klasických textových editorů. Prostředí programu nenabízí kdovíjakou potěchu oka, vévodí zde především jednoduchost a funkčnost. Přesto můžete mít zpočátku problém s orientací. Vše je ale pouze otázka zvyku.

yWriter3.png 
Dějová linka a kostra pro lepší přehled.

stáhnout program yWriter 5 5.1.6.9 (1,9 MB)


AbiWord

AbiWord je open sourcový projekt, který si již nějaký ten pátek dělá své zaryté příznivce po celém světě. Program je značně rozšířený díky svým mutacím pro více druhů operačních systémů. Naleznete jej tak pro platformy Linux, Windows, FreeBSD, Solaris i MacOS X. Dalším rozšiřujícím prvkem je podpora mnoha jazykových lokalizací. Čeština zde samozřejmě nechybí, takže se nemusíte bát, že si s programem nebudete rozumět.

abiword.jpg 
AbiWord v celé své kráse.

Ani s AbiWordem se nemusíte bát nedostatečné kompatibility s ostatními typy textových dokumentů. Bez problémů si poradí s dokumenty MS Office, OpenOffice.org, WordPerfect i HTML stránkami. Jedním z typických znaků AbiWordu je jeho malá velikost i náročnost na výkon počítače. Program si ale můžete nechat sami nabobtnat, pokud do něj budete přidávat množství nejrůznějších pluginů, které rozšiřují jeho dovednosti.

stáhnout program AbiWord 2.8.6 (7,9 MB)


Dark Room

Tento poslední program z dnešní nabídky je určen především nostalgikům, kteří rádi vzpomínají na staré časy, kdy výpočetní technika byla ještě v plenkách, a vše se ovládalo pomocí příkazového řádku. Vraťte se tedy o dvacet let zpět použitím programu Dark Room. Dark Room je úplně obyčejný a jednoduchý textový editor, ve kterém se dočkáte pouze černého pozadí a zeleného písma. Nelze se tak ubránit asociacím na kultovní film Matrix.

dark.png 
Na člověka přímo dýchá historie.

Předností programu rozhodně je, že zvládá diakritiku, což od podobného produktu není zcela očekávatelné. Bez rušivých tlačítek, nabídek a formátovacích vymožeností je ideální na kreativní psaní. Dark Room se tak nutně ovládá pomocí klávesových zkratek. Výsledný text vygeneruje do formátu .txt. K běhu programu je zapotřebí. NET Framework 2.0. Dark Room je samozřejmě vzhledem ke svému vzezření i minimálním dovednostem zcela zdarma.

stáhnout program Dark Room 0.8b (46 kB)


fsc.jpg

Diskuze (23) Další článek: Týden Živě: Microsoft Surface

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,