Když máte štěstí, Linux je výborný systém

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 231

Názory k článku

12. 10. 2015 22:08

Naposledy jsem instaloval Ubuntu 14.04 na ntb. HP6710b se zavřeným víkem notebooku , připojeným monitorem , klávesnicí a myší ( vše usb drátové ) , zapojeným kablem s internetem , USB rozbočovačem s napojenou tiskárnou Epson L210. Vše proběhlo bez sebemenšího problém a celá instalace byla asi tak půl hodiny. Potom je třeba vše zaktualizovat , to trvá cca 10 minut ( obdoba nekonečných aktualizací třeba w7 kde to trvá i půlden ) .Instalace Ubuntu 14.04 byla špičková , rychlá bez sebemenšího problému. Tiskárnu se skenerem jsem doinstaloval později a systém si našel ovladače sám a celé to trvalo cca do 10-15 minut .Dokonce jsem rozchodil moji starou laserovou tiskárnu Lexmark kterou jsem spolu s příchodem W7 musel odložit , nebyly pro ni ovladače .No a třešnička na dortu je , že s wine aplikací si zase můžu pustit jeden můj super program od Adobe který běžel jen pod wxp.
Na net už raději chodím s Ubuntu a Firefoxem který se pod Linuxem chová lépe než pod Windows .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 01. 2015 22:07

Ahoj,
používám Linux cca 6 let, poslední 4 roky jako jediný systém na pracovním NB. Je pravda, že při provozování Linuxu se vyplatí věnovat pozornost výběru HW. K tomu slouží, ale compatibility listy, že ? Nedávno jsem měnil svůj prac. NB. Koupil jsem HP EliteBook 820 G1 s SSD. Již nějakou dobu používám deriváty Ubuntu. S vydáním Ubuntu 14.04 jsem začal používat Unity a musím říci, že perfektní desktop a na zmíněném HW funkčnost je 100%. Hibernace, externí monitor, suspend...vše naprosto bez problémů.CO se týče periférií tak za roky používání mám ověřenou značku HP (tím jí vůbec nechci propagovat), ale ještě se mi nestalo, že by nějaké periferie značky HP nefungovala. HPLIP je prostě výborná podpora. Osobně mám malou HP multifunkci s WiFi a všechno 100% funkční bez nějakého laborování. Prostě dal jsem přidat tiskárnu a tisknu, scanuji, kopíruji....paráda!Takže abych to shrnul - Linux (Ubuntu/Debian) je naprosto způsobilý a plnohodnotný OS pro pracovní nasazení. Pracuji jako projektový manager - tedy potřebuji výkon a spolehlivost kdykoliv, což mi Linux maximálně splňuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 08. 2014 19:20

Já mám lenovo g780 a když jsem na něj chtěl prvně nahodit tehdá aktální kubuntu 12.04 tak byl problém s ovladačem na wifi. Ale ve verzi 12.10 už byl přidán nesvobodný ovladač který stačilo jen aktivovat.
Jednalo se o adaptér Broadcom BC4313

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
05. 08. 2014 14:31

Podobne problemy sa daju ocakavat aj u Windows.Naposledy ked som instaloval Windows 7 (zakupeny), tak system po instalacii nepoznal kopec zariadeni, medzi inymi aj sietovku. Takze som pekne krasne ovladace postahoval na druhom PC.Pamatam si aj na problemy s WinXP a particiami, kedy instalacka nepoznala disk. Problem bol myslim v tabulke oddielov GPT (asi, mozno, bolo to davno ).Celkovo ako na Linuxe, tak Windowse sa mozu vyskytnut problemy.Este s Xubuntu 13.10 mal kamarat problem s diskami a proste to neslo nainstalovat - nakoniec skoncil s WinXP.
Bolo aj opacne, WinXP nie a nie poriadne rozbehat (uz neviem o co presne islo), Lubuntu naproti tomu bezalo hned a svizne.Instalaciu by som zhrnul takto.Linux (obvykle Mint):
- nainstalujem za chvilku
- ak treba zvolim uzavrete ovladace (nVidia, AMD) - ano existuje graficky nastroj, prip. s bumblebee sa uz treba pohrat
- necham zbehnut aktualizacie - otazka par minutA mozem veselo pouzivat.Windows (7):
- nainstalujem za trocha dlhsiu chvilu
- nainstalujem antivir
- hladam a instalujem aktualne ovladace
- aktualizujem system - tak toto trva obvykle dost dlho
- instalacia zakladneho SW (Office (Libre/MS - podla chuti), Firefox/Chrome, kodeky, ...)A mozem veselo pouzivat, len to trva o dost dlhsie ako pri Linuxe.Najvacsim problemom Linuxu su vyrobcovia nedodrziavajuci standardy a na dovazok neposkytujuci vlastne riesenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 08. 2014 12:23

Ještě pár let podpory w7 nebo 8 a pak si asi pořídím OSX. protože paskvil ve formátu linuxu nikdy!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 07. 2014 09:15

Proč vlastně Linux na desktop pro uživatele?Cena?
Dneska když si koupím nový notebook/pc, tak je prakticky bez rozdílu cena s Windows a bez OS. Rozdílnou cenu pak investuje člověk do času instalace a odladění Linuxu.Ovladače?
bod pro Windows. Kompatibilita aplikací?
Pokud budete používat počítač jako internetový prohlížeč, tak proč ne? Ale jakmile chcete provozovat na něm nějaké účetnictví, tak nastává problém.Viry?
Určitě plus pro Linux, ale osobně používám Windows několik let a minimálně 8 let zpátky jsem neměl zavirovaný počítač. Používám Eset.. Ale nejsem superuživatel, který otevírá exe přílohy s exekucí.Nasranost na Microsoft?
Poslední dobou mě M$ ser.. štve. Hlavně jeho arogance příklad Windows 8, chyby třeba aktualizace W8 na 8.1, cena licencí (RDS, CAL, Office 365,2013, ...), technická podpora (která vás s jakýmkoliv dotazem kromě aktivace odkáže na komunitní forum kde radí superuživatelé Windows), logika rozmístění ovládacích prvků - vypnutí pc pod nastavením WTF? a po aktualizaci přes pravé tlačítko na "ikonu start", Office 2013 u kterých si designérské oddělení vzalo dovolenou a z té nudné bílo šedivé bolí oči. A tisíc dalších důvodů. Suma sumárum než Linux nebo Windows 8 jako desktop, tak si raději pořiďte Mac s OSX...Jinak nic proti linuxu nemám, používám ho na serverech ve virtuálu Centos, Debian.. A tam funguje skvěle :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 07. 2014 22:12

Problém je v tom, že díky tomu ,že je windows předinstalovanán včetně daných aplikací pro notebook (OSD menu, aplikace pro tlačíkta, power maanagement), tak na notebooku hned vše funguje. Kdežto na linuxu nic takového není.PS: umí linux native UEFI?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 07. 2014 11:43

Páání. To je tady takový flame, nebo tu řádil šotek? Skoro všichni mají nad sto souhlasných nebo nesouhlasných reakcích.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 07. 2014 10:18

A tak jsme se vlastně nedozvěděli, jestli ta Fedora na daném počítači funguje a nebo ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Chtel bych mit takove stesti, kazdeho pul roku skousim nove verze a stale nic, co by sahalo po paty Windowsu. Naposledy jsem koupil notas jen pro linux a pak jsem tam stejne musel dat 8. Na linux uzivatelech je smutne, ze se drzi pravidla: Podle sebe soudim tebe. Kdyz jim vsechno jede jak ma, tak to predsi musi jit kazdemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 07. 2014 05:00

Dočetl jsem až k větě " domácí linuxové distribuce " a pak jsem se na to vykašlal, ztráta času Opravdu bych rád potkal takového troubu, co nechá "rozdělení disku" na instalačce OS, pak si to rozmyslel a teprve pak se divil, že se "něco pokazilo", to je opravdu unikát a to i u instalace Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 23:41

To se v diskusi vyřádil nějaký robot. Počet mínusek u všech komentářů je obdivuhodný. Proboha komu to tak leží v žaludku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 20:19

Tak "Feďu Fedora" jsem taky zoušel a stejná zkušenost jako autor, akorát že já sem se nasral a předělal jsem instalátor znova, už ne v uNetBootinu, ale přímo v USB Zapisovači Obrazů a bylo po vtákách, pak už to blbiny nedělalo, zato fleška byla zamčená... Takže tohle pak bylo s Féďou už v pohodě. Co se týče Ubuntu, od něj sem radši utek, taky mě tam to "Cannonical Metro" nebaví a jak tu někdo kdesi v té hromadě reakcí napsal a dobře napsal, jedu na Mintu a od verze 13 už beze zbytku (Cinnamon 64 bit, dneska ta 17-tka). To je pánové klasa, pohoda, ráj na zemi a já nevím co všechno za emoce... Mám desktop a moja roba má postarší notes Fujitsu Siemens AMILO Pi 2540, takže si umíte představit, co je to za šunčičku, ale... Mint17 Cinnamon 32bit to jistí a v plný parádě. A strkám jej starším lidem do různej šrotíků, odsud pocud samozřejmě a do dneška žádnej problém, co se HW týče, až sem z toho překvapeně, pozitivně zaraženej... Jeden neduh se ale objevil, aby to nebyla samá chvála, nemá rád singly CPU Semprony, ale "plnotučný AMD" okolo 2GB single a pak dvoujádra apd už v pohodě. Intely jakby smet, wifiny i zvukovky taky, to už ani nečekám problémy snad žádný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 20:10

Další povrchní článek, tím jste potvrdil jen vaši skepsi linuxu na desktopu. O unity na ubuntu jste se dočetl negativa (v době zavedení) tak jste to neopomněl napsat o pár let později a naopak vyzdvihnout grafické prostředí na fedoře, které neumíte pojmenovat.
Z desítek znamých distribucí otestuje pohledem BFu jen dvě a to do užití diametrálně odlišná. Myšlenka rozličnosti distribucí je prostě pro uživatele jednoho OS nepochopitelná i když se dušujete, že jste používal linux do roku 2007. Jako bývalí znalec linuxu jste ovšem nebyl sto ani spravně napsat čiselnou verzi Ubuntu. Věta "instalace ubuntu byla stejně rychlá jako na win" mě pobavila za ten win si dopište číslo 8.
Ve skutečnosti je to opačně. Win se konecne priblizil rychlosti instalace Lin,
Jasná nevyhoda nemajoritních OS je v tom, že je třeba sledovat HW který je podporován. A např. výhoda linuxu, Ovladače pokud jsou tak jsou součástí jádra. Instalace ovladačů HW na win zabira vždy další čas po instalaci. Sekundarně pak obtěžuje BFu hlášením o novém HW.
Konkreétně Ubuntu má dobrou podporu s HW novinkami. Mám na něm postaven herní linux desktop se službou steam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 20:06

ubuntu a jejich hnusna fialova verze + to silene zabity prostredi unity? ne diky, radsi xubuntu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 18:53

Co MS-Windows (jsou dobré pro usera) zatím neumí vůči Linux-distrům:
- bezproblémové a rychlé provedení záplat,
- nějak mi chybí v MS-Windows repozitář se SW
- dělení disku na partition. Nechat vše v c:\ a nevytvořit si druhý oddíl/partition pro uživatelská data je neodpovědné. Proč? - Protože obnova jakkoliv poškozené c:\ partition je za pomocí Clonezilla ze zálohy do 10ti minut.A jak jsem popsal už několikrát špatnou funkci úpravy partition ve MS-Windows - zkopíruji:
_____________________
Lákala mě změna partition c: na menší a vytvoření druhé partition pro uživatelská data. Zadal jsem snížení na 50 GB a c:\ se zmenšila na 90 GB. No chybička, řekl jsem si. Asi můj překlep. Zadal znovu 50 GB a vytvořila se partition nějakých 36 GB (pozor přesná čísla si už nepamatuji).
Dobrá zpět. Zvětším na oněch božských 50 GB. Výsledek byla hláška, že mohou být jen 4 partition (byly tam ještě nějaké systémové a instalační od výrobce), jinak extended a to nelze v Seven.
Užil jsem Live-CD s Linux+Gparted a mám to nachlup přesně 50 GB (+ možnost myšoidního tahání v GUI).
_____________________
Závěr z celkového bogus voting vyjádřen v grafické tabulce zde:
http://www.gdargaud.net/Humor/Pics/LinuxMacPcPerc... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 18:48

Dokud budou mít lidé potřebu se chlubit, že se jim PODAŘILO nainstalovat OS, a DOKONCE funguje většina funkcí, bude takový OS v širších kruzích nepoužitelný.Microsoft Windows - it just works.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 17:19

POslední verzi Ubuntu jsem otestoval na několika kouscích.
Toshiba Satellinte Pro L300 - nejsou fnkční tlačítka atedy neni možné regulovat jas, vypínat síťovka, vypínat zvuk a podobné věci.
Toshima M11 (novější kousek s i5) - všechna tlačítka fungují, ale blbne nastavení jasu - přidám jas a při nečinnosti třeba filmu se notebook stmaví a když pohlu s myší tak se to nevrátí na původní hodnotu - to je na šílenství

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 16:57

Nic není bezchybné. Ale jako uživateli Windows bez zkušenosti s linuxem se mi jednotlivé problémy u linuxu řešily obtížněji. Nejsem proti němu nijak zaměřený, ale třeba starší ubuntu (asi v8.10) na IBM x40 neuměla vypnout Wi-Fi..a tuším že byl problém s připojením ve škole. Poslední zkušenost byla s Porteusem na flashdisku. S 32b distribucí jsem na svém notebooku (Edge 11) nedokázal přes veškerou snahu rozchodit wi-fi. Pln zoufalství, zkusil jsem 64b distribuci a wi-fi fungovalo jak má od prvního startu.
Kamarád teď přecházel na novější verzi Ubuntu (které do té doby asi fungovalo bezchybně) a musel řešit problém s problikávající obrazovkou.
Klidně mínusujte, ale jen popisuji své zkušenosti. Na druhou stranu, když už zprvu linux funguje jak má, obvykle funguje slušně a je to zajímavá alternativa. Ale třeba já bych z koupených windows (vista a novější) na linux nepřešel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 16:26

Když máte štěstí, tak i s Windows se dá žít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 16:04

Programátoři v Linuxu by měli absolvovat nějaký kurz vymýšlení jmen pro své programy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 15:47

ach bože hádzať h**** na fedoru keď je jasné a sám sa redaktor priznal že to na prd nahodil a preto mu to nešlo a potom nadávať na zložité rozdelenie disku keď na ňom nemá voľne miesto a ešte mu systém ponúkne ho uvoľniť to je teda silná káva, a vyjadrovať sa že na Linuxe nejde nič z 10 ročných skúseností a ešte aj potom čo mu systém dokáže že všetko ide a keby sa neobťažoval si z officialnej stránky ako napríklad ja stiahol driver na grafiku (čo musí užívateľ mimochodom urobiť aj na windowse, kde musí ešte natiahnuť aj ostatné driveri na 30 vecí čo na Linuxe netreba) na konkrétny nb a potom mi to šliapalo ako obrázok (prepínanie grafík) je už totálne úbohé

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 14:01

Pridam osobni zkusenost, netvrdim ze je univerzalni:
Nejsem linuxak, pouzivam normalne OSX a v praci wokna. Pred dvema lety jsem tchyni, ktera neni rozhodne zadny geek, na domaci komp nainstaloval Xubuntu (ne, nebyla to pomsta).
K memu prijemnemu prekvapeni nebyly zadne problemy s periferiemi nebo ovladaci, na ktere jsem byl po procitani diskusnich for pripraveny i na relativne slabem stroji bezi dodnes vsechno svizne, zadne zamrzani, restarty, na rozdily v prostredi oproti woknum si zvykla rychle, pro beznou praci uplne v pohode.
Ze zvedavosti jsem totez vyzkousel na druhem domacim notebooku - zase bez problemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 13:45

Tedy Já osobně měj Linux a zezačátku to bylo docela dobré ale potom sem si radši nainstaloval Windows 7.
PS: Já vlastně Mac nemám, půjčil jsem si ho protože svůj jsem měl při registraci v aplikování updatů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 13:26

Ubuntu mi nikdy moc nesedlo, všude používám openSuSe bez nejmenších problémů a vše chodí.
Jen jedna trochu záhada se projevuje ne netbooku EEE 1225B. Pokud nastartuju s klasickými výpisy, je vše OK, pokud ale nechám během startu obrazovku s logem (silent), po nastartování nejede klávesnice ani touchpad. S externí klávesnicí a myší vše OK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 13:25

Jako člověk, který je placen za testování Fedory (a z velké části je to právě anaconda - instalátor), bych měl zřejmě přidat pár poznámek:* Pokud vytváříte bootovací USB s Fedorou, tak nepoužívejte UNetbootin, Universal USB Creator a podobné programy, ale použijte Fedora LiveUSB Creator:
https://fedorahosted.org/liveusb-creator/...
nebo použijte návod zde:
https://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_us... ...
Programy třetích stran bohužel nevytváří USB správně. Je to problém u nich, ale biti jsou samozřejmě bohužel uživatelé.* Pokud máte problém s rozdělením disku v instalátoru, tak ho klidně ukončete a rozdělte si disk pomocí jiného nástroje, třeba Disks (integrováno v GNOME) nebo GParted (dá se doinstalovat přímo v živém systému). Ale anacondu je potřeba ukončit tlačítkem Quit na její centrální obrazovce. Zavření křížkem bohužel instalátor neukončí, což pak zřejmě v článku způsobilo, že se změny na disku v nově spuštěném instalátoru neprojevily. Nahlásil jsem problém zde:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi... Jinak je pravda, že vzhled instalátoru ve Fedoře je kontroverzní a hodně lidí jej považují za zmatený, zejména rozdělování disku. Doufám, že se časem podaří přesvědčit vývojáře, aby dokonvergovali k nečemu více intuitivnímu. V reakci na tento článek navrhnu nějaké změny v mailing listech Fedory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 13:12

Zajimalo by mne, jak by dopadl test, pokud by poradi instalaci probehlo obracene

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  29. 07. 2014 13:04

Nemam nic proti Linuxu, samotny kernel je v pohode. Avsak, mam velky problem s Android. Forceclosing aplikacii, random restarty.. no proste hroza. Na druhej strane, na android je fakticky viac aplikacii / hier ako na Linux - preco android nejak neprispeje do rozvoja Linuxu ? Samotny Surface Flinger je lepsi ako Xorg. Ano, Xorg je dalsim problemom na Linuxovych systemoch. Ked som zistil ze ten Nautilus v Ubuntu sa otvara tak dlho kvoli bugom v Xorgu / ovladacoch, nechcel som tomu verit. Prehodil som na nouveau a islo to rychlejsie (otvoril sa hned po kliknuti). Mam brutalne slaby procesor: Athlon BE 2350, pretaktovany na 2.5 GHz - na Linuxe je neustale silno vytazeny, hry tam sice idu pri vyssom FPS ako na Windowse, ale cele sa to obcas zasekne na par sekund a to robi Linux pre mna nepouzitelnym. Nikdy som nezazil s nicim viac problemov ako s Linuxom/Androidom ale to je uz minulost. som happy na Windows 8, ktory na tom starom procesore ide primeranou rychlostou, ked spustim Chrome tak je to hned cele zasekane ale aspon z toho nepadne system pri 30 taboch ako na Linuxe. Taktiez Android som vymenil za Windows Phone (Lumia 820) a vsetko je zrazu rychle, plynule, spolahlive. Na Androide mi par krat nezvonil budik - crashla appka z dovodu XY lebo dalviku, s prepacenim, zaj*balo. Po 6 mesiacoch pouzivania sa nedal zodvihnut hovor lebo to bolo uplne spomalene.TLDR: Linux nema v pouzivatelskej sfere miesto, je tam pretlaceny Googlom a inymi - samozrejme, ked sa to odladi na Chromebook tak to ide v pohode. Na serveroch je Linux dominantny ale BSD systemy by mohli byt este lepsie riesenie.
Este jedno vyuzitie Linuxu - na jednoucelovych masinach: napr. PC na ktorom sa bude hrat len jedna hra pre ktoru sa to odladi - daju sa tak dosiahnut ohromujuce vysledky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 12:54

U linuxu strašně záleží na konkrétním kousku HW. Obecně platí, že hw je potřeba už vybírat tak, aby byl kompatibilní. Z vlastní zkušenosti - ručně skládaný desktop - při výběru linux friendly komponent nebyl nikdy s ničím problém. Netbook od Delu certifikovaný pro běh Ubuntu - funkční naprosto out of the box. Konvertibilní notebook od Toshiby s win8 - mnoho drobných kompilací (BIOS se nechová podle UEFI specifikace, ale natvrdo načítá /EFI/Boot/bootx64.efi - nutné win zavaděč na tomto míste ručně po instalaci přepsat grubem nebo rEFIndem, pro regulaci jasu nutná manipulace s nastavením X, v Kubuntu zabugovaná plasma, kde touchscreen občas přestane fungovat - přitom v Debianu je to v pohodě, senyor osvětlení a otočení displeje se asi nepodaří rozchodit vůbec, ...).
Na druhou stranu mám pár komponent, které jsou na aktuálních win bez šance

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 12:31

Instalace je jednoduchá a zdarma....tím kladné body pro desktopový Linuxu končí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (32)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 11:25

Instaloval sem z linuxu akorát ubuntu, nikdy sem s tim neměl problém. Za to instalace windowsů se v polovině případů změnila v táhlej horor. Osmičky už se instalujou celkem v poho, ale u sedmiček nebylo výjimka, že se celá instalace zasekla teSně předtim než už se měla objevit plocha, načež se to celé zkakalo, někdy se zasek v půlce. Někdy sem musel růčo opravovat v příkazovym řádku cosi co bránilo v bootování. Horor a pak dyž už se jedna z 5 instalací povedla tak systému chyběli naproto banální ovladače, který bych bez přítomnosti druhýho počítače prostě stáhnout nemoh. Takže instalací je ubuntu ještě procházka růžovou zahradou oproti sedmičkám. S osmičkama sem naštěstí takovýdle problémy neměl. PS: už vidim všecky ty komentáře jak sem neschopnej či co

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 10:45

Aniž bych se chtěl nějak vyjadřovat k páně autorovým zkušenostem s alternativními operačními systémy, rád bych jej upozornil aby si našel, co doopravdy znamená slovo lapálie. Pravděpodobně chtěl použít slovo patálie, které má poněkud jiný význam. Z nějakého důvodu si to lidé v poslední době pletou, tak alespoň žurnalisté by mohli mít jasno.http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/lapalie... http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/patalie...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 10:41

Zeby sa ukazalo, ze Ubuntu je ubuntu?arfikansky: ubuntu
slovensky preklad: byt ludsky k ludom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 10:36

Na linuxu se mi libi jeho vsestranost , modifikovatelnost a temer neomezene moznosti .
Spousteni widlich apps . Uz mi linux zachranil i widle , teda data , neco s cim si widle neporadi .
widle uz spostim jen ve virtualBoxu , kdyz uz potrebuju neco , co pod winem bezi spatne nebo vubec . A jak jsem na linux presel? jednoduse, jednoho dne mi havarovaly widle7 , byl jsem z toho tak nastvanej , ze jsem stahnul ubuntu a zacal se s tim prat . Uz jsem s linuxem predtim koketoval, takze to nebyl krok do tmy.
Tedka nedam na linux dopustit , na rozdil od widli.
A to jsem na widlich vyrustal, puvodne na dosu. Co se mi naopak na widlich libi , i kdyz casto na to i nadavam, je moznost jedineho gui . U uzivatelu je to fine , pro me je to ale velike minus.
Co na widlich nemam rad je jejich nenazratelnost na systemo prostredky , desitky zbytecnosti co se instaluji , jen aby byl system schopny bezet . Zpatlana politika uzivatelu . Nemoznost jednoduche konfigurovatelsti . Atd atd , je toho mraky . Kazdej system ma sve mouchy , je ale umeni se s nimi poprat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 10:13

Ohledně té dedikované grafické karty...
Karty nVidia by se měly dát přepínat pomocí technologie Bumblebee (v Ubuntu je k dispozici i proprietární řešení od nVidie-nVidia Prime, to je ale zatím dost nevyvinuté).
S AMD nemám osobní zkušenost, ale taky by to mělo jít pomocí proprietárních ovladačů.Jinak hezký článek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 09:51

take stastie som este nemal. vyskusal som na viac uplne beznych zostavach vsetky distribucie linuxu a na vsetkych mi kopa veci zasadne vadila a plno veci nefungovalo zdaleka tak dobre ako na windows, skoda, linux by som pouzival omnoho radsej.
bezi mi na vps debian stable a som spokojny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 09:42

Teď jsem našel upravenou verzi linuxu vypadající jako WINDOWS 7 pro slabší počítače.
http://juhele.blogspot.cz/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 09:40

Přidán jednu čerstvou zkušenost z opačné strany barikády. Cca před rokem jsme umístili do serverovny par serveru s linuxem a jeden jediný s windoze. Kolega tam chodí pres RDP. Po update a restartu windoze lehly, ipmi a remote nepomohlo, tak kolega sedl do auta jel to vyřešit. Pak mi vola a říká vole já tu serverovou nemůžu najít 😀. Dneska se ho zeptam jak to dopadlo. Btw problémy které většinou máme jsou s windoze servery naštěstí je poměr windoze: Unix asi tak 1:50.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 09:30

Na Acer Aspire (Celeron s HD Graphics)) som nedavno skusal Ubuntu aj Fedoru. Podpora Intel je v Linuxe celkom dobra, takze bezalo vsetko az na ovladanie niektorych klavesovych skratiek (napr. regulacia jasu), pomohlo chvilku pohladat na googli. Nejake extra problemy neboli, az na pár % znizenu vydrz baterie.Tiez graficky vykon sa mi zdal o nieco nizsi, ale to je samozrejme subjektivny pocit, nemeral som.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 09:28

Instaloval jsem nedávno Debian SID + KDE na Lenovo E130 (Core i3) a všechno na první dobrou. Jediným problémem je občas pomalé spojení přes wifi, které se projevuje jen u některých AP. Prý je to nahlášená chyba v driveru iwlwifi. Stačí vždy odehrát/nahrát iwldvm. Jo a občas se mně sekne TeamFortress2

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 09:12

zkoušel jsem Ubuntu na Lenovo X61t. Překvapivě se naistalovali ovladače na veškerý HW včetně dotykové vrstvy. Vše fungovalo k mé spokojenosti. Až na tu spotřebu. S Windowsy 3 hodiny na baterku. S Ubuntu 2 hodiny (už je to asi dva roky zpátky, takže ta čísla tu uvádím spíše orientační). Linux jsem tedy zavrhl a koupil si za pár stováků upgrade na W8 (z "továrních" Vista)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 09:08

Nie tak dávno (pol roka dozadu) som mal ako hlavný a jediný systém na booku (ASUS U32U) práve Ubuntu, síce vo verzii 12.04LTS. Vrátil som sa k nemu po veľmi dlhej dobe, pretože na starom booku systém asi po týždni vždy celý padol. Dal som mu však šancu, vtedy ešte ako študent som mal čas sa s tým aj hrať a neľutoval som. Zo začiatku bol vo forme DualBootu, bez najmenších problémov (vždy pri inštalácii používam voľbu "Niečo iné", mám rád všetko pod kontrolou) a nikdy sa nestalo, žeby DualBoot nefungoval. Iba raz mi skolaboval v Ubuntu užívateľský účet, pre bežného usera katastrofa, pre mňa len jednoduché vytvorenie nového účtu a vykopčenie dát do nového Home folderu. Z Win8 ako druhého systému som nakoniec upustil kvôli nefunkčným ovládačom na úpravu jasu a prešiel na Ubuntu ako na jediný systém. Nemôžem povedať jediné krivé slovo. Dokonca som si ani neuvedomoval, ako je 4GB ramky málo, až keď som book posunul ocinovi a ten si tam dal Win7, kde zrazu grafická a systém vyžrali takmer celú ramku V práci používame tiež niekoľko Linuxových serverov, netvrdím, že to je vždy bez problémov, ale nič, čo by sme ako šikovnejší administrátori siete nedokázali vyriešiť teda, až na virtualizáciu Ubuntu pod Hyper-V, ak tam máte niekde niaké rady ako sfunkčniť dynamickú pamäť, tak mi ich môžete napísať, to bola jediná mission impossible

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 09:07

Lenovo IdeaPady Y570 naprostý nováček jsem vzal LM13 Mate, nainstalovat - fungovalo bez jediného problému! Teď vlastně po 3 letech používání jsem na LM 17 Cinnamon a ačkoliv dualbootuji s tou herní konzolí (W7), tak v Linuxu dělám práci daleko rychleji, než na windows ... Práce s okny / plochami / skripty je naprosto skvělá ... + konzole je nejlepší ovládací nástroj, který kdo kdy vymyslel (klaňme se pajpě "|" ... )Ono překonat ten strach z neznámého a nakročit ... Je fakt, že to chce štěstí na první instalaci, asi jako já, ale mezi náma, pokud srovnám ČISTOU instalaci W (ne OEM) a Linuxu, tak Linux v podpoře vítězí! Pokud bychom se dostali do situace, že bude Linux (ne žádný prasárny, co cpou někteří výrobci, jako ty kecálková distra do lacinejch ntb) předinstalováván, tak si dovedu velmi dobře představit, že k nějakému rozšíření dojde ... Na závěr bych vlastně kacířsky chtěl dodat, že si zase tak extra rozšíření nepřeju ... Oni by pak všeobecně rozšířená distra a DE mohli propadnout pokušení zjednodušování na úkor funkcí ve jménu BFU a lepší užitelnosti ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 08:59

Taky jsem měl období, že jsem si s Linuxem hrál. Na notebook jsem to raději nikdy nezkoušel. Používat to jako hlavní systém bych se nikdy neodvážil. Prostě to nějak není ono.Říkal jsem si, že Linux a obecně Unixy jsou prostě určeny primárně na servery a desktop asi nebude jejich parketa. Z tohoto omylu mě vyvedlo, když jsem si před dvěma lety koupil MacBook Pro. Oficiálně na tom běží OS X, ale jeho základem je Berkeley Unix. Při běžné práci člověk o unixový základ nezakopne, ale je tam terminál, pod který se dá normálně spustit i takový Midnight Commander.Chci tím říct, že musí být v přístupu tvůrců distribucí Linuxu něco špatně. Je to možná dané velkou roztříštěností vývoje linuxu, autoři distribucí musí neustále sledovat, co se kde objevilo za novou verzi programu atd. Možná je pro ně desktop z ekonomického pohledu nezajímavý. Přitom si říkám, že situace na trhu nazrává pro masivnější nasazení Linuxu i na desktopech. Na Windows každý nadává, neboť Microsoft neustále experimentuje a neví, co vlastně chce, a systém od Applu je k mání jen s jejich drahým hardwarem.
Ale pokud budou s Linuxem podobné problémy, jako je uvedeno v článku, tak to pořád bude spíš systém pro nadšence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 08:56

Ujistuji autora, ze jeho problemy s Fedorou nejsou tim desatym pripadem, kdy se neco pokazi. Pri cteni clanku jsem se na sekci s Fedorou uplne skodolibe tesil . Stiznosti na prisernou novou verzi Anacondy, neintuitivni ovladani, zmatecny nastroj na vytvareni oddilu, ci obecne na smer, kterym se >F18 vydaly, jsou internetova fora plna. Me jako zkusenemu uzivateli se dokonce jednou povedlo smazat si omylem pri instalaci Fedory Win partition. Samozrejme ze to byla moje chyba, nebyl jsem dostatecne obezretny, na druhou stranu mel jsem byt patricne upozornen, coz jsem nebyl.Po instalaci je system vetsinou ok, jen obsahuje spoustu drobnych chybek typu neprekreslujici se pismo pri editaci textu v KDE (napr. Krusader), pokud pouzivate default Adwaita theme pro Gnome shell, nebo pady napr. Pdf XChange pod Wine apod. (bohuzel pdf readery jsou velikou slabinou Linuxu obecne, napr. taby podporuji jen asi dva). Take striktni licencni politika napr. komplikuje BFU prehravani hudby, protoze bez instalace rpmfusion (dodatecnych repozitaru) si nestahnete knihovny pro prehravani mp3, avi, flash... Takze Fedoru bych v dnesni (po)dobe obycejnemu uzivateli rozhodne nedoporucoval, mnohem lepsi zkusenosti mam s Ubuntu, ktere jsem dokonce nainstaloval svemu otci na PC a funguje bez problemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 08:30

Ubuntu mi nikdy nesedlo, z linuxových distribucí mám nejradši openSUSE.Článek celkem dobře vystihuje největší problém Linuxu. Často nefunguje správně a je to strašný žrout času. Musíte odladit řadu problémů a občas se ocitnete ve slepé uličce, protože řešení neexistuje, respektive řešení je koupit jiné periferie (nebo si napsat ovladač:)). Navíc zprovoznit funkční dualboot je leckdy těžší, než mít na počítači jen jeden systém, jenže málokdo snese Linux jako jediný operační systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 08:17

Má osobní zkušenost s Linuxem je následující: ntb MSI GE60, rovněž FreeDos, a shodou okolností podobně jako nyní autor jsem i já před několika měsíci měl nápad, že bych mohl této příležitosti využít k vyzkoušení linuxu. Stáhl jsem si poslední stabilní verzi Ubuntu a jal se instalovat. Rád bych podotkl, že nejsem žádná lama ani nováček, počítačů jsem už poskládal tuny a počet instalací MS OS počítám v řádu stovek (od disket s MS-DOSem 5).A tak jsem si říkal, když jsem viděl screenshoty s hezkou jednoduchou grafickou instalací Ubuntu, že to nebude žádný problém. Jenže ouha. Zásek byl hned po rozběhnutí instalace. Nějaká chyba, nevim už teď honem jaká, je to už několik měsíců nazpět... home user by byl okamžitě v prd*li. Já ještě s relativně chladnou hlavou (byť s mírným rozčarováním), jal jsem se zcela prakticky a věcně hledat řešení problému. Nejprve dotazem do zdejší Poradny (kde se strhla obrovská diskuse, což bylo sice hezké, ale bohužel absolutně k ničemu), pak i na zahraničních fórech. Bohužel, jediné, co jsem zjistil, bylo, že notebooky MSI si holt někdy s Ubuntu "nesednou" a nikdo neví proč... Po čtrnácti(!) dnech laborování s různými verzemi Ubuntu, Lubuntu a Kubuntu jsem si bohužel musel přiznat, že s problémem jsem nepohnul ani o píď, a chca nechca jsem vytáhnul legálně zakoupené GGK W7 HP x64, které už mám na stolním počítači a fláknul ho i na noťas. Nainstalováno bylo se vším všudy do půl hodiny, aktivace přes net bez problémů, a kecy o tom, že jsem pirát, protože mám jeden systém na dvou kompech, mně opravdu žíly netrhají. Můj vztah k linuxu je takový, že na servery a terminály pro opravdové profesionály, kteří potřebují pracovat a ovládat systém z příkazové řádky, tak linux budiž.... do korporátní sféry na počítače pro sekretářku, pokud bude ve firmě skutečně znalý linux admin, aby jí každý problém mohl okamžitě vyřešit, tak taky budiž... ale na domácí počítače či laptopy: prostě NIKDY.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (11)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 08:01

Klasická zavádějící informace o Linuxu. Nejvíce informací o složité instalaci linuxu pochází od uživatelů, kteří linux instalují jako druhý či třetí operační systém a pak se diví, že je to trošku jiné, než když instalují OS na zcela nový stroj. I instalace Windows může být často problematická, když se instaluje na stroj, kde už nějaký OS je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 07:52

Používal jsem virtualizovanou Fedoru 19 na programování SW na diplomku. Pokud člověk ví kam šáhnout, dělá se s Fedorou o mnoho lépe než s Ubuntu, kde je v architektuře systému díky Unity přeci jen pár věcí trošku jinak. Taky mi více vyhovuje balíčkovací systém RPM oproti Aptitude/DEB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 07. 2014 07:28

Pouzival jsem v poslednich letech Ubuntu na dvou strojich. Prvnim byl muj netbook s atomem, kde bylo Ubuntu diky jeho mnohem mensim narokum nez maji Windows 7 a tedy lepsimu fungovani na slabem stroji. Celkem to fungovalo, ale postupne mne zacala vice a vice unavovat nutnost minimalne kazdy mesic rekompilovat jadro, coz byl malicko ose*. Navic s novou verzi Ubuntu se ukazalo, ze zpetna kompatibilita ve svete linuxu prilis neexistuje, takze se muselo nejenom rekompilovat jadro, ale jeste predtim upravovat jeho zdrojaky, coz uz mi prislo u operacniho systemu specialne urceneho na desktopy malinko hardcore. Navic s postupem casu se musely ty zdrojaky upravovat vice a vice, takze nedavalo smysl dale na Ubuntu zustavat. Jakmile jsem si poridil novy vykonny notebook, tak uz jsem po tehle zkusenosti nad Ubuntu ani neuvazoval.
Druhou instalaci mam na pracovni stanici v praci, kam jsem ho dal priznejme si hlavne proto, ze na Linux nemame firemni standard, takze narozdil od Windows na Linuxu nemusim mit stopadesat ruznych praskacu, hlidacu a dalsich zpomalovacu, ktere z velmi vykonne stanice delaji neco co vykonem pripomina prave ten netbook neblahe pameti. Na te stanici funguje Ubuntu slusne, akorat jednou za cas proste vytuhne a musi se restartovat. Predpokladam, ze za to muze nejaky ovladac, ale nezjistil jsem ktery, protoze Ubuntu vytuhne komplet vcetne zapisu do logu a tezko se identifikuje problem ke kteremu neexistuje zadna informace. Takze stabilita nic moc, ale celkove to funguje slusne a faktem je, ze ta rychlost startu z SSD je neuveritelna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (19)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 07:08

Mě k Ubuntu dokopala ta příšerná pomalost Windows s klasickým HDD. Ani když to člověk vyčistí CCleanerem, tak to je pořád neskutečně pomalé - restart nebo probuzení z hibernace je na uvaření a vypití kávy. Při samotné práci občas začal chroustat HDD a třeba minutu žádná reakce. Tak jsem tam vrazil Ubuntu - vypadá to sice jak sto let za opicema, ale aspoň to příliš neobtěžuje a na internet a filmy to bohatě stačí. V pracovním desktopu je Win7, ale jen kvůli tomu, že pracovní software na Linux není. Taky jsem míval obrovské předsudky k Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
29. 07. 2014 06:47

Kdo se rozhoduje mezi Linuxem a Windows, radši než Ubuntu či Fedory běžte do Mintu. Opravdu doporučuji a kdo je zvyklý na widle, tak v Mintu bude jako ryba ve vodě. V současné době má Linux Mint číslovku 17 a je perfektní. Vřele doporučuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 06:44

Problém linuxu nevidím ani tak v instalaci a běžných činnostech, jako je brouzdání po netu. Problém nastává s mnoha periferiemi, hlavně tiskárnou a skenerem. Ty se sice většinou dají rozchodit, ale už je na to potřeba strejda google. Na to většina lidí nemá čas...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (15)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 03:27

To já mám opačné zkušenosti. Když jsem nainstaloval linux (ubuntu) na svůj notebook tak mi nefungovalo snad vůbec nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
29. 07. 2014 01:45

kedy sa to tu na živě naućíte??
Ubuntu 14.04 a nie 14.4 a k článku...
tiež mám na noťase Linux a beží bez problémov a tiež mi funguje aj dedikovaná grafika NVIDIA

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor