Sociální sítě | Vine

Kdysi populární Vine má nástupce. Jmenuje se Byte a tvůrce slibuje hodně

Dnes říši sociálních sítí pro mladé vládne Instagram, Tik-Tok nebo YouTube. Před několika lety to ale byla nenápadná aplikace Vine, která během krátké doby nasbírala 200 milionů uživatelů. Jenže nakonec upadla v zapomnění. Její tvůrce Dom Hoffman se s tím ovšem nikdy nemířil a slíbil další aplikaci, kterou tento týden konečně představil. Jmenuje se Byte a je to Vine v bledě modrém.

Hoffman poprvé oznámil, že pracuje na nástupci Vine v listopadu 2017, něco málo rok poté, co původní sociální síť ukončila činnost. Tehdy říkal, že by si přál, aby se jmenovala V2. To se zřejmě majiteli původního Vinu, kterým byl Twitter, nelíbilo, a tak skončil u názvu Byte.

Vznik aplikace byl dlouhý, projekt se od začátku potýkal s právními a zejména finančními problémy. S těmi se ostatně potýkal i Vine, což byl důvod, proč síť ukončila činnost - Twitter ji nedokázal efektivně monetizovat. Přitom s ní měl velké plány, Vine koupil za 30 milionů dolarů jen několik měsíců po jeho vzniku.

Tehdy se psal rok 2012. Postupně Vine nabral až 200 milionů pravidelných uživatelů, lidem se původní princip krátkých 6sekundových videí líbil. Byte má pokračovat v pohodném smyslu, lidé na něj budou nahrávat krátká videa.

Jak to bude vypadat, ukázal Hoffman na svém Twitteru k příležitosti prvního beta testování. Aplikace je zatím prototyp, který si vyzkouší 100 lidí, otevřená beta bude spuštěna za několik týdnů. V Byte může člověk aktuálně nahrávat pouze krátká videa pořízená přímo z kamery mobilu, upload uložených snímků není možný.

Je možné také dávat pouze „lajky“ a komentáře, uživatelé nevidí počet sledujících u jednotlivých uživatelů. Uživatelské profily a upload budou předmětem dalšího testování.

Jak se chce Byte vymezit oproti současným sociálním sítí, není známo. V oblasti krátkých videí aktuálně vládne Tik-Tok a roste takovým tempem, že si lze těžko představit, že ho něco překoná. Hoffman si podle svých slov sílu Tik-Toku uvědomuje, stále ale věří, že Byte má šanci přežít. Důležité podle něj bude aktivně spolupracovat s tvůrci.

Diskuze (1) Další článek: Takhle umí řídit Tesla sama: podívejte se na video, ve kterém se auto samo projíždí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,