Uber | Autonomní vůz

Kdyby řidička nesledovala video v mobilu, mohla srážce zabránit, tvrdí vyšetřovatelé nehody Uberu

Probíhající vyšetřování nehody samořídícího vozu vneslo do celé události o něco více světla. Ukázalo totiž, že řidička místo dění před vozidlem sledovala těsně před srážkou s chodcem stream pěvecké soutěže The Voice. To je jeden ze závěrů policejní zprávy, jejíž souhrn publikoval magazín TechCrunch.

Připomeňme, že k tragické nehodě došlo 18. března tohoto roku na Mill Avenue na předměstí Phoenixu. Obětí se stala 49letá Elaine Herzberg, která ve špatně osvětleném místě vedla kolo a přecházela vozovku. Za volantem vozu, který v tu chvíli fungoval v autonomním režimu, seděla Rafaela Vasquez.

Již první publikované video z kamery snímající interiér svádělo k otázkám, zda řidička usínala, nebo se věnovala svému mobilnímu telefonu. Provozu před sebou totiž věnovala jen okrajovou pozornost – podle policie se mimo vozovku dívala bezmála třetinu času. Zpráva konkrétně uvádí, že z 19 ujetých kilometrů nesledovala cestu skoro 6 kilometrů a na displej telefonu se podívala celkem 166krát.

Informaci o sledování videa potvrzují záznamy streamovací služby Hulu, podle kterých Vasquez sledovala těsně před havárií pořad televizní stanice NBC. Záznamy ukázaly, že řidička začala sledovat program ve 21:16 a přestala ve 21:59, což „odpovídá přibližné době kolize“, uvádí policejní zpráva.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že řidička mohla nehodě zabránit, pokud by se věnovala řízení. Z tohoto důvodu na ní podali trestní oznámení, ve kterém bude čelit obvinění ze zabití.

Uber se celkem pochopitelně za testovací řidičku nepostavil. Jeho zástupci uvedli: „Máme přísnou politiku zakazující používání mobilních zařízení každému, kdo řídí naše samořídící vozy. Plánujeme další změny, které učiníme v rámci našeho programu.“ Společnost nyní přezkoumává interní procesy včetně praktického výcviku řidičů v oblasti bezpečnosti.

O tom, že Rafaela Vasquez měla sledovat provoz, není pochyb. Na druhou stranu překvapila i ne právě pohotová reakce testovacího vozidla, kterým bylo upravené Volvo XC90.

Volvo má čistý štít

Předběžná zpráva NTSB (Národní rada pro bezpečnost dopravy) ukázala, že Uber modifikoval LiDAR modelu Volvo XC90 a radar poprvé zaznamenal objekt ve své dráze asi šest sekund před nárazem. Systém tento objekt nejprve klasifikoval jako chodce, poté jako neznámý objekt, potom jako vozidlo, a nakonec jako jízdní kolo.

Až 1,3 sekundy před nárazem systém zjistil, že pro zmírnění kolize je nutný manévr nouzového brzdění. Háček byl v tom, že Uber přenastavil systém nouzového brzdění společnosti Volvo tak, aby nefungoval, když bylo vozidlo pod kontrolou počítače Uberu. Důvodem tohoto opatření byla snaha zabránit „nepředvídatelnému chování“.

Diskuze (17) Další článek: Nástroj proti závislosti: Facebook změří, kolik času strávíte v jeho aplikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,