Kdy aplikovat optické a laserové bezdrátové spoje

Diskuze čtenářů k článku

Ondra  |  20. 04. 2001 19:41

podle navodu tady:
http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~clock/twibright/ronja/ to kazdej trochu zrucnejsi clovek postavi sam... Nebo muze ukecat majitele tech stranek. A cena??? I se stavbou maximalne do 5 000,- Nechce to nekdo delat komercne ve vetsim mnozstvi?? Urcite by se zajemci nasli :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Břetislav Černík  |  20. 04. 2001 19:41

Všichni kvákají o příliš vysoké ceně poslední míle. Ale předložil tady někdo doopravdy nějakou cenovou kalkulaci? Ví tady někdo z autorů kolik ta poslední míle opravdu stojí? Nebo si jenom nechaji věšet bulíky na nos od telekomunikačních operátorů. Nedávno u nás onu poslední míli kopali. A tak jsem se dozvěděl kolik za ní chtějí. 80Kc za metr. I kdyz se ktomu pripojí cena kabelu (20Kc/m) priměřený zisk, zapojení a spojovací skříňky, tak pochybuji, že při zástavbě 40m na přípojku to bude více než 10 000,-Kč. A to už vúbec nemluvím o připojení paneláků a činžáků s mnohem větším počtem uživatelů na jeden přípojný bod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 04. 2001 19:41

Troufnu si nesouhlasit. Ano je pravda, že kopáč si řekne 80 Kč za metr. Ale když chcete překlenout třeba jen 4 m silnice, tak už se vám to silně prodraží. A je rozdíl kopání v hlíně a betonovém nádvoří. A hlavně. Míle není 40m. Kvůli takovéto vzdálenosti buduje bezdráty jen jeden ze sta, spíš ještě méně. Poslední míle znamená od operátora (ISP) ke koncovému klientovi. A to jsou řádově stovky až tisíce metrů.
Ale jinak jste narazil na chybu celého článku - srovnávání nesrovnatelného.
Vezměme tedy 3 technologie bezdrát ve 2,4 GHz, bezdrát na jiné frekvenci, laser. Vzdálenost řekněme 2 km (více ten "levný" laser neumí).
jedna strana spoje stojí u prvního řešení okolo 30-50 tisíc dle provedení. U druhého 300 tisíc a u třetího 500 tisíc.
Je tedy nutné si spočítat, kolik investujeme, za kolik nám last-mile stojí. Na rovinu - laserem se domů asi připojuje málokdo. A je také fakt, že v mnohých lokacích se za půlmilion udělá dvoukilometrová trasa optickým vláknem. Zde má ale laser ještě jednu výhodu - jde s vámi, i když se přestěhujete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Břetislav Černík  |  20. 04. 2001 19:41

Troufnu si oponovat a stát si za svým názorem. Máte pravdu, když se zavádí telefon jedné jediné osobě někde na vesnici. Já tady mluvím o obvyklé situaci, kdy se zřizují telefoní přípojky celé oblasti. Zde je potom ta posledni míle rozdělena obvykle mezi 100-ky lidí. A tam ta cena přípojky už tak vysoká opravdu není. A pokud jsou už v okolí přípojky natažené, tak tam již jsou natažené i rezervní přípojky a cena je opět výrazně nižší. To že současní alternativní operátoři nejsou schopni předložit svým zákazníkům takovou nabídku aby houfně v celé oblasti přešli k nim je jejich problém. Asi by si měli pořídit lepší obchodní oddělení. A co se týče přechodů silnic, tak kolik jich je a kolik takový jeden přechod stojí udělat. Ano máte pravdu překopat (spíše podtunelovat) dálnici je drahé. Ale kolik jich v běžné zástabě je. A vlastní kabely se stejně pokládají do chodníků. A na to existuje také nějaká mechanizace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor