Sociální sítě | Instagram | Děti

Kdo na Instagramu nezadá datum svého narození, ten ho nebude moci používat

  • Instagram bude po všech uživatelích požadovat zadání data narození
  • Požadavek bude možné nějakou dobu ignorovat
  • Kdo datum nezadá, ten nebude moci Instagram používat

Jestliže jste na sociální síti Instagram neuvedli datum svého narození, počítejte s tím, že se vás na něj aplikace zeptá. Dle oficiálního prohlášení se bude ptát opakovaně a vy to budete moci nějakou dobu ignorovat. Pokud však tento údaj nezadáte, nebudete moci aplikaci používat.

Instagram začal vyžadovat zadání data narození při zakládání nových účtu od roku 2019. Majitelé starších účtů mohli z požadavku vybruslit bez poskytnutí této informace. To se však mění a sociální síť bude vyžadovat zadání data narození po všech bez rozdílu.

Požadavek na zadání data narození 
Požadavek na zadání data narození

„Jasně jsme řekli, že chceme udělat více pro to, abychom mladým lidem vytvořili bezpečnější a soukromější prostředí. Abychom toho dosáhli, potřebujeme vědět, kolik je každému uživateli Instagramu let, a proto jsme začali žádat lidi, aby nám sdělili datum svého narození, pokud ho nesdělili dříve,“ uvádí se v prohlášení.

Na Instagram jen s datem narození

Požadavek na zadání data narození se má zobrazovat při spuštění aplikace všem uživatelům, kteří tento údaj nemají ve svém profilu uvedený. Kromě toho bude aplikace vyžadovat tento údaj před zobrazením příspěvků, jež jsou označeny jako citlivé.

Citlivý obsah je v rámci obrázkové sociální sítě rozmazáván již několik let. Nově však bude platit, že pokud ho uživatel bude chtít vidět, bude muset mít na Instagramu zadané datum narození. Cílem této snahy je ochrana dětí před nevhodným obsahem.

Bez data narození se nedostanete k citlivým příspěvkům 
Bez data narození se nedostanete k citlivým příspěvkům

Jako jeden z důvodů, proč chce sociální síť znát věk svých uživatelů, je uvedeno lepší cílení reklam. Nezletilým osobám by se tak například neměly zobrazovat reklamy na alkohol či jiné produkty, které si s ohledem na svůj věk nemohou koupit. Instagram chce poskytovat zážitky odpovídající věkové skupině.

Cílem je ochrana dětí a nezletilých

Provozovatel uvádí, že tyto kroky jsou součástí snahy o zvýšení bezpečnosti platformy pro mladé lidi. V květnu oficiálně oznámil, že pracuje na verzi Instagramu pro osoby mladší 13 let – tato funkce samozřejmě bude vyžadovat znalost věku uživatelů.

V minulosti Instagram implementoval několik funkcí, jejichž úkolem je ochrana dětí a mladistvých před internetovými predátory. Například znemožnil, aby dospělí mohli kontaktovat prostřednictvím soukromých zpráv nezletilé, kteří je nesledují. Na přelomu července a srpna začal všechny nově založené profily osob mladších 16 let (v EU dokonce mladších 18 let) nastavovat jako soukromé.

Mnohé nezletilce jistě napadne prosté řešení, jak se vyhnout omezením tím, že jednoduše uvedou nepravdivý věk. Tak jednoduché to ale nebude – provozovatel sítě má v plánu nasazení umělé inteligence, která bude odhadovat skutečný věk a odhalí tak případné nepoctivce.

Diskuze (27) Další článek: Do Chromu míří WebGPU a WebCodecs. Prohlížeč už bude umět skoro všechno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,