Kde sehnat české e-knihy a na čem je číst

Elektronická doba si žádá elektronické knihy. Jak je to s jejich nabídkou u nás, kde e-knihy koupit, na co si dát pozor a co koupit pro jejich pohodlné čtení?
Kapitoly článku

Způsobů je dost, knih zatím omezeně

Čteček existuje celá řada, však samotný Amazon jich nabízí hned několik. Novinkou je například verze Paperwhite s displejem s jemnějším rozlišením, jasně bílým pozadím a možností podsvícení. U nás se zatím neprodává, nicméně bude stát přes čtyři tisíce. Tři výše uvedené modely jsou zástupci levnějších, ale kvalitních čteček. Jsou dostatečně rychlé a mají dobře kontrastní displeje. Právě na tyto dva parametry si při výběru čtečky dávejte pozor, levné modely s tím mají často problém.

Čtenářské „krmivo“ už seženete na více místech. Nejdelší tradici má u nás web Palmknihy.cz. Najdete zde tři tisíce placených titulů a dalších 3 402 je v oddělené sekci bezplatných knih, zpravidla staršího vydání a díky tomu již nevázané autorskými právy. Aktuálně zaujme nabídka prodeje tzv. „dotovaných“ čteček, kdy máte možnost zakoupit za 3 999 Kč starší Kindle 4 (po vyprodání bude i Kindle 5) a dostanete k němu kredit ve výši 3 000 Kč na nákup knih.

Palmknihy.jpg
Palmknihy.cz – design webu není žádné terno, ale nabídka knih je slušná

Palmknihy nabízí knihy s tzv. sociální DRM ochranou. V případě zakoupení knihy se do ní automaticky uvede, kdy a kým byla koupena. Knihu můžete kopírovat a otevřít na jakémkoli zařízení, ovšem pokud ji veřejně nasdílíte navzdory autorskému právu, budete identifikováni. Stejný princip ochrany nabízí i většina dalších prodejců e-knih, například eReading.cz nebo Kosmas.cz.

eReading.jpg
eReading.cz – moderní web se snadnou orientací

Výběr u dalších prodejců je podobný a nejvíce omezujícím faktorem je počet vydaných děl s možností elektronické distribuce. A tak i například v nabídce eReadingu najdete lehce přes tři tisíce knih. Jedná se o české knihy s profesionální optimalizací pro elektronické čtečky, celková nabídka je ale ještě širší.

Svou cestou jde Wooky.cz, což není samostatný e-shop s knihami, ale systém začleňující několik velkých knihkupectví, kde mezi nejznámější patří Ráj Knih nebo Neoluxor. Samozřejmě to neznamená, že zde najdete všechny tituly, které jsou v kamenném knihkupectví Neoluxoru, ale pouze ty, které lze prodávat s elektronickou licencí. Aktuálně to představuje 3,5 tisíce placených titulů a dalších 1330 zdarma.

Wooky se opírá především o své aplikace, které nabízí pro většinu mobilních platforem. Nabízí i vlastní tablety a čtečku eWooky, která je levná a s dotykovým displejem, nicméně je to právě ten případ, kdy se šetřilo až příliš – čtečka je docela pomalá a displej málo kontrastní.

Wooky.jpg
Wooky

Wooky byl doposud uzavřený systém chráněný standardní ochranou DRM, takže nebylo možné knihy zakoupené přes aplikace Wooky dostat do hojně rozšířených čteček Kindle. To už ale neplatí a od 1. listopadu nabízí možnost nákupu knih i do Kindlů.

Zkuste si čtečku v knihovně

Při nákupu v e-shopech s elektronickými knihami si musíte dávat pozor, v jakém formátu je vámi vybraná kniha dostupná. Většinou bude ve formátech ePub (pro řadu programů, aplikací pro mobilní telefony či otevřené čtečky) nebo Mobi (čtečky Kindle a mobilní aplikace Amazonu), což jsou formáty určené pro elektronické knihy. Zpravidla je k dispozici i PDF, ovšem s ním ve čtečkách často moc dobře nepochodíte, ať už důvodu omezené konfigurace písma, nebo nekorektního načítání.

Pokud získáte ve formátu, který vaše čtečka nepodporuje (což nejčastěji řeší majitelé Kindlů), existuje řada konvertorů, které knihy více či méně úspěšně převedou. Někdy však můžete ztratit například některé formátování.

Pokud váháte s nákupem čtečky a chtěli byste si ji nejdříve vyzkoušet, zamiřte do knihovny. Řada knihoven čtečky nabízí k zapůjčení. Například městská knihovna v Praze půjčuje registrovaným čtenářům čtečky i na 14 dní domů, k dispozici jsou starší modely Kindle nebo nové Pocketbooky Touch, vždy naplněné zásobou starších titulů s uvolněnými autorskými právy. Podobně to funguje například i v brněnské Mahenově knihovně. Vždy je potřeba složit vratnou kauci a mít trpělivost, než na vás vyjde řada. Pro plné seznámení s možnostmi čteček je to ale ideální.

Přítmí šedé zóny

Podobně jako u audiovizuálních děl hrozí také u elektronických knih nelegální šíření. Na rozdíl od zkopírování CD nebo DVD je kopírování papírové knihy do elektronické podoby poněkud náročnější a také proto velcí vydavatelé přistupují k elektronické distribuci poněkud opatrně – jakmile sami nabídnou dílo v elektronické podobě, už bude jeho další nelegální rozšiřování daleko snadnější.

Ale přesto se nabídka e-knih stále postupně rozšiřuje a jednou bude obava pirátství zcela prolomena zvyšující se poptávkou. Sociální DRM se ukazuje jako celkem účinný strašák a uhlídat nejsilnější distribuční kanály šedé zóny (Ulož.to a spol.) není pro vydavatele až tak obtížné, protože po oznámení je problematický soubor provozovatelem služby obratem smazán. Zatím si však na elektronickou distribuci troufají spíše menší vydavatelství.

Uloz.to.jpg
Také elektronické knihy mají problém s nelegálním sdílením

Zvyklosti nelegálního šíření obsahu lze ale využít i v pozitivním smyslu, jak ukazují Palmknihy. Na službu Ulož.to nahráli první třetinu knihy Magie pro každého. Kdo se začetl, tak se na konci dozvěděl, že je teprve v jedné třetině a pokud se mu kniha zalíbila, měl by podpořit autora nákupem celé knihy. Pokud se tento pokus osvědčí, budete na podobná třetinková díla narážet na Uloz.to častěji. Jinak ale nutno přiznat, že v českých službách pro sdílení souborů najdete velké množství titulů a pokud vám není proto srsti jejich původ, čtečku si solidně zaplníte.

Že už ale nelze trh s elektronickými knihami přehlížet ukazují čísla. Palmknihy prodaly od počátku roku 41 tisíc e-knih, přitom poptávka stále prudce roste. Během posledních třech měsíců se prodalo 15 tisíc knih, z toho téměř polovina jen za říjen, a eReading hlásí za poslední kvartál necelých 10 tisíc, podobně je na tom i Wooky s 10 800 prodanými tituly. Čísla to nejsou zanedbatelná, a to se jedná o prodejně nejslabší prázdninový čas.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,