Vyhledávače | Fotky | Creative Commons

Kde najít obrázky zadarmo? Zkuste nový vyhledávač CC Search

Posledním dubnovým dnem skončila několik let trvající fáze beta testování vyhledávače bezplatných obrázku CC Search. V jeho databázi je indexováno více než 300 milionů obrázků z řady otevřených zdrojů, které lze využívat na základě licence Creative Commons. Takové obrázky pak můžete bezplatně využít například ve svých videích, na webech a v jiné tvorbě (jen pozor na korektní uvedení licence).  

CC Search hledá obrázky v devatenácti kolekcích, jako jsou například různá muzea, instituce či web DeviantArt, ke kterým přistupuje přes otevřené API (viz seznam všech poskytovatelů). Vyhledávač nahrazuje starý vyhledávací portál, nicméně původní nástroj je stále dostupný online.

Nový vyhledávač s lepšími funkcemi

Proti původnímu vyhledávači přináší novinka čistší domovskou stránku, lepší navigaci a filtry, sladění designu s webem creativecommons.org, zjednodušené možnosti nastavení atributů a kanály pro poskytování zpětné vazby.

Došlo také k vylepšení rychlosti načítání výsledků a relevance s vyhledávací frází. Vývojáři také implementovali analytiku, aby lépe porozuměli tomu, kdy a jak jsou nástroje používány, a opravili mnoho kritických chyb, které jim pomohla identifikovat komunita.

V tomto čtvrtletí se uživatelé mohou těšit na pokročilé filtry a možnost procházení sbírek bez zadávání hledaných výrazů. Do budoucna je v plánu přidání dalších zdrojů (např. Wikipedia Commons) a rozšíření počtu obrázků v katalogu. Do konce roku by měly přibýt také další typy děl s otevřenou licencí, jako jsou například učebnice nebo zvukové nahrávky.

Vývoj nekončí, podílet se může každý

Nový vyhledávač bude prezentován na konferenci Creative Commons Global Summit 2019, která se bude konat příští týden v portugalském Lisabonu. V rámci této akce bude také probíhat komunitní diskuse o požadovaných funkcích a kolekcích pro CC Search.

Celý zdrojový kód vyhledávače je uvolněn jako open source (CC Search, CC Catalog API, CC Catalog) a vývojáři rádi uvítají zapojení komunity do dalšího vývoje. Kromě jiného je v plánu například vylepšení rozhraní mobilní verze stránek.

Diskuze (6) Další článek: Mladí lidé jsou přehnaně sebejistí v otázce kyberbezpečnosti. Nedodržují přitom ani základní zásady nakládání s hesly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,