Mapy.cz | Mapy

Kde najít aktuální letecké mapy, když je Google ani Mapy.cz ještě nemají?

Chcete se podívat na nejaktuálnější snímky Česka focené z ptačí perspektivy? Zvyk vás jistě zavede na letecké mapy Seznamu nebo satelitní mapy Googlu. Ty však mohou být pozadu. Čerstvější data můžete najít v geoprohlížeči ČÚZK.

Není to úplně typická webová aplikace, kterou byste chtěli běžně používat. Úřední šiml je z ní cítit na sto honů. Je pomalá, a ne moc dobře ovladatelná. Navíc vás zaplaví spoustou vrstev, kterým ani nebudete rozumět. Pokud se však obrníte trpělivostí, můžete se dobrat k aktuálním snímkům dřív, než je budou mít komerční služby.

Letecké (ortofoto) mapy pro ČÚZK dodává TopGis. Ten spolupracuje také se Seznamem, který dokonce vlastní 30% podíl TopGisu. Letadla brněnské společnosti pravidelně každý rok nafotí třetinu republiky. Loni v létě snímkovala západ Česka včetně Prahy. Mapy.cz ale zatím snímky nemají (přestože v minulých letech aktualizovaly na jaře), na Geoportálu jsou již od poloviny prosince.

letecke-mapy-cuzk.png
Ortofoto vrstva v Geoprohlížeči

Jakmile Geoprohlížeč spustíte, přes první tlačítko v horní liště (Změnit mapu) musíte vybrat vrstvu Ortofoto. Pak už můžete virtuálně cestovat po letecké mapě a ve spodní liště dokonce uvidíte přesné datum, kdy byl snímek pořízen. Západ republiky tam skutečně obsahuje pokrytí z roku 2019. Na Mapách.cz se přesná data zobrazují také, ve stejných místech jsou snímky z roku 2016. Google přesná data tají, jím využívané satelity a letadla ale zřejmě fotily v roce 2018. Perioda jeho snímkování a pokryté oblasti se mohou lišit.

V naší galerii jsou příklady dvou míst. Zachycují Trojskou lávku v Praze, která spadla v prosinci 2017. Na Mapách.cz ještě stojí. Druhé místo je v okolí 12. ZŠ v Plzni, kde v říjnu 2018 otevřeli nové hřiště a v květnu 2019 nové parkoviště. Obojí je jen v Geoprohlížeči.

Diskuze (33) Další článek: Nový gadget podobný solárním panelům vyrábí elektřinu díky částečnému zastínění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,