Kde koupit hudbu na internetu? V Česku problém…

Nechce se vám hledat na Rapidshare a máte chuť koupit si ověřenou kvalitní nahrávku a přímo podpořit svého oblíbeného interpreta? Zkuste online nákup hudby. U nás ale ne.

Hudební album na stříbrném kotoučku v plastové krabičce, to je archaická záležitost. Samozřejmě jsou stále mezi námi vyznavači kompaktních disků, ovšem většina dnes shání hudbu v podobě hudebních souborů. Kde ale MP3 získat? Naše legislativa umožňuje legální stahování ze služeb jako je Rapidshare a autorům hudby jsou pak vypláceny odměny, které se vyberou za poplatky odváděné při nákupu zařízení umožňujících rozmnožování autorsky chráněných děl (CD, DVD, disky, tiskárny...). Systém je to rozporuplný, a přestože jej osobně využívám, přijde mi trochu na hlavu postavený. Jsem ochoten za hudbu platit a přímo tak podpořit své oblíbené interprety, u nás mám však značně omezené možnosti.

Moje oblíbená kapela Fun Lovin’ Criminals v pondělí vydala nové album Classic Fantastic. A protože Hueyho a jeho bandu opravdu prožívám, byl jsem na dlouho očekávaný přírůstek do jejich diskografie natěšený několik měsíců. A nadešel ten den, kdy si jejich album mohu koupit. Ale kde?

Sháňku po novém albu Fun Lovin’ Criminals jsem pojal jako pátrání, kterak si v Česku mohu koupit hudbu online. Byl jsem připraven utratit nějaký peníz, abych podpořil svou oblíbenou kapelu, a byl jsem zvědav, zda mi to nakonec vůbec bude umožněno. Má to ale paradoxní pozadí – protože jsem nevěděl, kam jít najisto, neměl jsem trpělivost a vytoužené album jsem si rutinním postupem stáhl za pár minut z Rapidu…

Český internet: online hudba za trest

Nejprve jsem pochopitelně zavítal do českých online obchodů. Máme zde prakticky jen dvě možnosti:

T-Music (www.t-music.cz)

Za 59 Kč nabízí jen singlovku, což znamená jeden song v plném znění a „radio-edit“ verzi k tomu. Web na mě vyrukoval s hláškou, že funguje pouze s Internet Explorerem a povoleným Active X. Soubory jsou WMA s DRM ochranou, takže je z počítače ani nedostanu a po mé první a poslední zkušenosti s tímto obchodem si domyslím, že ID3 tagy a obrázek alba budou chybět.

Hudba 02.png
T-Music: nové album chybí, singl je drahý, vyžaduje Internet Explorer, soubory mají DRM a chybí ID3 tagy

I-legálně (www.ilegalne.cz)

Za 59,90 Kč stejná singlovka. Opět potřebuji Internet Explorer. Dostanu DRM soubory ve formátu WMA, které kvůli ochraně do iPhonu zkrátka nepřevedu. Mohu je přehrávat prakticky jen v počítači s Windows Media Playerem. A tak se nabízí otázka – mám si stáhnou hudbu v MP3 s ID3 tagy, obalem alba, možností nahrání do libovolného MP3 přehrávače a zdarma nebo jí zaplatit a „za trest“ k tomu dostat hromadu omezení? Stav online prodeje hudby u nás je zkrátka jedna velká ostuda.

Hudba 03.png
I-legálně: stejně špatný jako T-Music

Bontonland (www.bontonland.cz)

Zkusil jsem i web kamenných prodejen Bontonland. Příjemně překvapil tím, že zde bylo album nově k dispozici, a to skladem. Distributor je tedy rychlý a aktuální, jenomže nemá možnost stahování hudby. Album lze objednat za 465 Kč (+poštovné), dorazí do dvou dnů. To je drahé, pomalé a ve svém důsledku i neekologické – album bych převedl do MP3 a mohl bych ho vyhodit.

Hudba 01.png
Bontonland je aktuální, ale hudbu si můžete „stáhnout“ jen prostřednictvím CD a České pošty

iTunes, Amazon: do ČR nestáhnete

Aby mohl prodejce umožnit stažení hudby, potřebuje k tomu zvláštní licenci, která má obvykle geografické omezení. Na to bohužel doplácíme u dvou největších světových prodejců online hudby.

iTunes (itunes.apple.com)

Světovou jedničkou v online prodeji hudby je obchod iTunes Store od Applu, který se nyní chlubí deseti miliardami prodaných skladeb. Nakupovat se dá přímo z programu iTunes, který hudbu okamžitě nahraje do vašeho iPodu či iPhonu, z iPhonu můžete dokonce hudbu nakupovat přímo. Geniálně jednoduché řešení, navíc hudba bez ochrany DRM, tudíž využitelná nejen v iPodech.

Hudba 04.png Hudba 11.png
iTunes: obří databáze, skvělé ceny, žádné DRM a bohaté doplňkové informace

Jenomže iTunes Store u nás není k dispozici a jeho zahraniční verze si sice můžete prohlížet, ale nákup v něm oficiálně neuskutečníte. Pokud se o to přesto pokusíte, musíte se zaregistrovat jako občan USA a mít štěstí, aby vám prošla česká platební karta. A přestože za hudbu budete platit, budete se dopouštět nelegálního jednání. To už je vhodnější legálně hudbu stáhnout z Rapidsharu.

Proč koupit CD raději v zahraničí

Nové, aktuální CD světové kapely zde stojí u našeho příkladu 8,98 liber, k tomu je poštovné 1,49 liber a balné 2,09 liber. Daně či clo se v rámci EU neřeší. Dohromady tedy zaplatíte dle aktuálního kurzu 360 Kč.

Pokud zvolíte český Bontonland, zaplatíte 465 Kč a k tomu poštovné 99 Kč (dobírka) nebo 69 Kč (platba převodem). To znamená částku minimálně 534 Kč. Chcete-li koupit CD s krabičkou a bookletem, vyplatí se nakupovat raději v zahraničí.

Pro srovnání cena alba na iTunes: £7,99 (cca 230 Kč), cena jedné skladby: £0,79 (23 Kč)

Amazon (music.amazon.co.uk)

Druhý největší prodejce online hudby nabízí rovněž hudbu bez DRM ochrany, a to v oblíbeném formátu MP3 s bitratem 256 kbps. Na návštěvu jsem zašel raději rovnou do britské online prodejny, kde jsem doufal v možnost nákupu i pro zákazníky ze zbytku Evropy. „Hardwarové“ CD s bookletem zde objednat a koupit můžete, do ČR přijde za pár dní, vyjde dokonce o hodně levněji než v Bontonlandu. Jenomže online nákup s možností stažení nám dopřána není.

Hudba 09.png
Amazon: nabídka skvělá, ale v ČR máme smůlu

Amazon má jinak ceny podobné jako na iTunes, celé album stojí £7,99 (cca 230 Kč), jedna skladba je zde dokonce ještě levnější, a to £0,69 (20 Kč). To se pochopitelně může lišit podle atraktivity interpreta.

Tip: hudbu už není nutné stahovat, poslouchejte co chcete přímo z webu

Nakoupeno u 7digital

Nakonec jsem ale uspěl, a to na webu 7digital.com. Online obchod s hudbou ke stažení nabízí MP3 soubory v kvalitě 320 kbs a ID3 tagy včetně obrázku alba. Samozřejmě bez ochrany DRM. Při nákupu sice souhlasíte s tím, že při nákupu ze zahraničí budete ctít licenční podmínky, stažení je ale umožněno všem. Paradoxně však při registraci nemáte jinou možnost zadání země svého původu, než Velkou Británii.

Hudba 05.png Hudba 07.png
MP3 ve vysoké kvalitě, bez DRM a ID3 tagy včetně obrázku alba • ceny lákavé, platit se dá kartou nebo PayPalem

Platit lze kartou nebo rychle a bezpečně přes PayPal. Po zaplacení jste okamžitě přesměrováni na stránku s obřím tlačítkem „Download“ (provozovatel dává k dispozici i svůj download manažer pro přehlednější stahování více souborů).

Hudba 06.png Hudba 08.png
Bohužel i zde musím lhát a porušovat pravidla – nejsem z Británie, ale jinou možnost nemám • a tak nakonec kupuji jen jednu skladbu na zkoušku, kapelu jsem raději podpořil koupí lístku na jejich koncert

Internetových obchodů s online hudbou, kde si i s českou kartou přijdete na své, určitě existuje více. Pokud jste nějaký takový vyzkoušeli, podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Diskuze (142) Další článek: CeBIT: Gigabyte uvede levný tablet pc T1000p s novým Atomem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,