Technologie | Tiskárny

Kazetové náplně jsou out, do tiskáren se dnes lije inkoust ve velkém

  • Mezi tiskárnami se daří novému typu – tankovým tiskárnám
  • Jsou to inkoustové tiskárny s obřími zásobníky inkoustu, které si sami doléváte
  • Jednu takovou jsme vyzkoušeli

Vývoj cenově dostupných tiskáren pro domácnosti či malé firmy nepůsobí nějak kvapným tempem. Většina modelů jsou už multifunkce, které umí i skenovat a kopírovat, samozřejmostí se stává bezdrátová konektivita a zrychluje se tisk. Jedna zásadní změna však probíhá i v tomto segmentu – do módy vstoupily inkoustové tankové tiskárny, které razantně snížily provozní náklady inkoustového tisku.

Jednou z klíčových nevýhod inkoustových tiskáren v poměru k laserovým byly náklady na tisk. Tiskové kazety nebyly levné a při vyšší zátěži provozní náklady nepříjemně vyskočily, nehledě na nutnost časté výměny kazet. To dalo rozvinout trhu s neoriginálními inkoustovými kazetami a sadami na jejich doplnění. Ačkoli časem ceny originálních náplní výrazně klesly, stále byl inkoustový tisk výhodný spíš pro menší vytížení.

429687590
Nový trend: obrovské zásobníky na inkoust, do kterých jen doléváte...

Pak ale přišel tzv. tankový systém. Ten namísto malých výměnných náplní obsahuje velké nádrže na inkoust, který si můžete jednoduše dolévat. Vše je jednodušší, velkokapacitní, a proto i daleko levnější. S tankovým systémem tisku přišel jako první Epson již v roce 2013. Poté se přidal Brother, následně Canon a teď už i HP.

Pozor, ať se nezašpiníte

Tanková tiskárna je zpravidla o něco dražší, přitom nenabízí žádnou extra výbavu. Zatímco jiné inkoustovky s cenou přesahující čtyři tisíce nabízejí duplex, potisk CD, dotykový barevný displej a spoustu funkcí navíc, tankové tiskárny mají výbavu jako ty nejlevnější modely.

837151910
Dolít z lahvičky a je to. S plným zásobníkem vytisknete stovky fotografií a tisíce dokumentů, jedna lahvička přitom vyjde na dvě stovky

Výjimkou v tomto není ani model HP DeskJet GT 5820, který jsme si k otestování zapůjčili. Nabízí například jen malý monochromatický displej a zásobník je pouze na 60 listů papíru. Navíc je umístěn vertikálně vzadu, což je technicky jednodušší, ale méně praktické řešení. Má také trochu hlučnější skener a pomaleji kopíruje. Detaily, na kterých se šetřilo, se zkrátka najdou. Ale vše podstatné tiskárna má a hlavně je vybavena tankovými zásobníky.

HP DeskJet GT 5820

Technologie tisku: barevný ink jet tisk počet barev/zásobníků: 4/4 typ: HP GT51/GT52C/M/Y rozlišení: max. 4 800 × 1 200 dpi vstupní zásobník: 60 listů displej: monochromatický, jednořádkový udávaná rychlost tisku: až 8 str./min čb (16 str./min koncept), 5 str./min barevně duplexní tisk: manuální bezokrajový tisk: ano potisk CD/DVD: ne čtečka paměťových karet: ne skener: ano rozlišení skeneru: 1 200 × 1 200 dpi síťový vypínač: ne rozhraní: USB 2.0, Wi-Fi 802.11b/g/n cpu: 360 MHz paměť: neudáno doporučená zátěž: 400–800 stran/měsíc ovladače pro OS: Windows XP/Vista/7/8.1/Server (32b i 64b), OS X, Linux rozměry: 435 × 374 × 161 mm hmotnost: 4,7 kg

Cena: 4 800 Kč

Tím, že je HP mezi „tankisty“ zatím poslední, mohli se inženýři poučit z chyb konkurentů. HP při návrhu lahviček s inkousty dbalo na čistotu: samotné přelévání je díky mechanismu přebranému z plastových lahví s nápoji poměrně bezpečné. Hlavičku inkoustu však musíte odšroubovat a odstranit fólii, i ta je ale uzpůsobena snadnému otevření. Výsledek? Stále se můžete zašpinit, ze strany výrobce je však učiněno maximum, aby se tak nestalo. Lahvičky mají objem 70 ml a originální stojí okolo 200 Kč za kus. Přemýšlet nad neoriginálními náplněmi nemá smysl.

449904180
Tankové tiskárny lákají především svými nízkými provozními náklady, nesnaží se proto zaujmout doplňkovou výbavou. Ta bývá jen základní. I testovaný DeskJet má jen miniaturní černobílý displej a chybí mu například automatický duplexní tisk

Ze zásobníků proudí inkoust do tiskové hlavy, která je – stejně jako u Canonu – jednoduše výměnná. Záměrně nepíšu uživatelsky, náhradní hlava zatím volně v nabídce není, nicméně i tak jde o příslib, že její případná výměna bude i v rámci servisu rychlá a snad i levná. Nejslabším článkem zůstává nádobka na odpadní inkoust, která je stále pevně ukryta uvnitř.

Fotky doma ve velkém

Tankový systém přímo láká k domácímu tisku fotografií až do formátu A4, a co je velmi důležité, u testovaného DeskJetu to jde i bez okrajů. Po počáteční skepsi dané zkušenostmi se všemi tankovými konkurenty jsem byl kvalitou tisku mile překvapen. HP pomocí čtyř základních barev podává nadprůměrný, samozřejmý výkon. Jinými slovy: nemusel jsem se vůbec snažit, použil jsem bezejmenný fotopapír, tiskl na standardní kvalitu a fotky vypadaly pro domácí fotoalbum velmi dobře. Vlastně jsem neměl zásadní potřebu výrazně s nastavením laborovat.

749729078
I levné tiskárny jsou dnes převážně multifunkční. Když si připlatíte, dostanete už zpravidla velkokapacitní zásobník skrytý v základně. V tomto případě je osazeno levnější řešení s vertikálním zásobníkem vzadu.

Naměřené rychlosti tisku najdete v tabulce níže. Důležité je, že má tiskárna dostatek vyrovnávací paměti, aby v případě více barevných kopií nemusela pokaždé skenovat stránku znovu – i to se u konkurentů stává.

HP DeskJet GT 5820
Tisk 1. strana další strany
ČB text (střední kvalita) – A4 11,4 s 7,6 s
ČB text (rychlý) – A4 10,5 s 7,5 s
text + grafika (střední kvalita) – A4 18,3 s 11,8 s
text + grafika (rychlý) – A4 13,6 s 11,9 s
fotografie 10 × 15 cm – 300 dpi (foto kvalita) 1:23
skenování – barevné (A4), 300 dpi 18,3 s
čitelnost písma Calibri – bílé/černé pozadí (velikost) 3,0/3,0
náklady na 1 A4 text 0,04 Kč
Rychlost kopírování
černobílé – střední kvalita – A4 17,2 s 7,5 s
barevné – střední kvalita – A4 28,8 s 18,5 s
Spotřeba
spotřeba při tisku 11,8 W
spotřeba pohotovost 1,8 W
spotřeba stand-by do 0,5 W

Samozřejmě se bavíme o kvalitě pro typické domácí uživatele, kteří si fotky nechávají tisknout ve fotolabu. Pro umělecké záměry čtyři inkousty nestačí, především při tisku černobílých fotografií chybí šedý inkoust. Profesionální fotografové musejí být náročnější a oprávněně budou chtít vícebarevný systém od Epsonu.

Není se čemu divit

A jak je to s tou výhodností tisku? Po třiceti fotografiích formátu 10 × 15 cm ubylo sotva znatelně žlutého inkoustu, růžový a modrý se nedostaly pod „startovní čáru“. Věřím, že vytisknete několik stovek fotografií, než dojde první barva. O dokumentech ani nemluvě. Náklady na vytištění stránky jsou v řádech desetníků.

Zkoušená tiskárna celkem přesvědčivě odhalila výhody tankového systému. Inkoust lze doplňovat snadno, z velkých nádrží ho ubývá jen pomalu a lahvička pro doplnění stojí pakatel.

Co se týče tohoto konkrétního modelu, nenašel jsem zásadní nedostatek jak v provozních vlastnostech, tak v kvalitě tisku. I skener odvádí nadprůměrně dobrou práci, pouze posuv snímače vydává nepříjemný zvuk. Domácí uživatel bude zkrátka spokojen. Na začátku musí obětovat vyšší částku, ale chce-li tisknout větší množství fotografií, a klidně i ve formátu A4, náklady se rychle vrátí.

Není se zkrátka čemu divit, proč je teď kolem tankových tiskáren takový rozruch. Mezi tiskárnami pro domácí uživatele je to po letech velmi podstatná inovace.

Téma článku bylo inspirováno recenzí tiskárny HP DeskJet GT 5820 v našem časopise Computer, odkud jsou zkopírované některé statě textu a naměřené hodnoty.

Další článek: Putin zakázal VPN, aby se lidé nemohli dostat na státem zakázané weby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,