Každoroční GIS na Seči

Každoroční červnová setkání odborníků na GIS z řad státní a veřejné správy na Seči se staly zavedenou tradicí.
Každoroční červnová setkání odborníků na GIS z řad státní a veřejné správy na Seči se staly zavedenou tradicí. Je třeba poznamenat, ž státní a veřejná správa jsou stále zřejmě nejpočetnějšími uživateli technologie GIS v České republice.

GISy dnes fungují na okresních, městských, obecních i jiných úřadech. Jejich úkolem je operativní zpracování velkých objemů informace ze spravovaného území, ať již jde o správu majetku, administrativu území, problematiku přírodního a životního prostředí a zejména dalšího rozvoje regionu. Bez moderních informačních technologií by odborníci však daleko neviděli ani v prostoru, ani v čase. Formální i neformální výměně zkušenosti slouží konference o GISech na Seči v krásném prostředí Železných hor.

Co nového v základech dálkového průzkumu Země jako v jednom ze zdrojů základních dat? Kdo preferuje podrobnost i přehlednost v jednom, by už měl začít šetřit. Data družice IKONOS s vysokým prostorovým rozlišením jsou již k dispozici, avšak rozhodně nejsou zadarmo. Jinou kvalitu slibují standardní a jinou digitální letecké měřické kamery, jinou laserový skener či multispektrální skener. Co však otevřelo bohatou diskusi, byla, jak už to bývá, cena a spolehlivost snímacích zařízení i jejich produktů. Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že technologie GPS je perspektivní a může mimořádně přispět ke zlepšení kvality produktů leteckého snímkování. GPS hraje důležitou roli jak ve fázi pořizování základních dat - tedy během letu nosiče snímacího zařízení, tak pak v procesu zpracování pořízených dat.. Přesná lokalizace trasy letu nejen zpřesní zařazení dat do souřadnicových systémů, ale může ušetřit i nemalé peníze díky efektivnějšímu výběru snímkovacích bodů. Každý zadavatel leteckého snímkování, resp. objednavatel ortofota by toho o DPZ měl dost vědět. Trocha povědomí o disponibilních technologiích snímkování, korekčních technikách a navigaci výrazně zlepší formulaci objednávky a pomůže předejít případnému rozčarování, až se výsledek objeví na stole.

Údaje Úřadu práce ve spojitosti se silničními daty za vhodného vyhodnocení pomocí GIS mohou doložit zákonitosti teritoriální diferenciace nezaměstnanosti v okrese. A nejen to, zdá se, že neexistují souvislosti mezi mírou nezaměstnanosti, množstvím firem a jejich dostupností. Vypadá to, že za prací se našim lidem příliš cestovat nechce.

V současnosti je největším problémem obcí, které touží po technologii GIS je nedostatek byť i amatérské obsluhy takových systémů v konkrétních obcích. A to je výzva pro školy na organizování denní, dálkové nebo rekvalifikační výuky.

Další zprávy jen telegraficky. Západočeská univerzita připravila v prostředí ArcView výukové programy geografie dostupné přes server. GPS je na tom teď mnohem lépe, co prezident Clinton zakázal rušení navigačních signálů. Úřad města České Budějovice vsadil na informační systém na webu. Intergraph práce na stále větší otevřenosti dat GISů. TopoL Pro rozvíjí aplikaci Oracle Web DB směrem k úplné nezávislosti na platformě. T-Mapy zdokonalují T-Map Server. Městský úřad ve Chvaleticích oceňuje přínos webových aplikací GISu přímo ve vydávání rozhodnutí. Dr. J. Hiess ze Znojma znovu rozčeřil hladinu standardizace v územních plánech. Sylva Chmelařová z ARCDATy Praha předvedla, jak vybrat a využít archivní letecké a družicové snímky při dokumentování malých chráněných území. Geologové provedli přehodnocení státem chráněných ložisek surovin. Sesuvy a řícení se pod patronací GIS dostávají pod efektivnější kontrolu.

Mnoho dalších novinek a inspirací přinesly firemní prezentace, výstava posterů, odborná komerční výstava. Nakonec ani v kuloárech se nezahálelo. Stalo se pravidlem, že diskuse s půlnocí nekončily.

Váš názor Další článek: VBA: Programujte v Office

Témata článku: , , , , , , , , ,