Katalogy automobilů na českém Internetu

Uvažujete o koupi nového automobilu? Obdivujete krásu na čtyřech kolech? Zajímají vás technické parametry? Přijměte pozvání na přehlídku webů.
Uvažujete o koupi nového automobilu? Obdivujete krásu na čtyřech kolech? Zajímají vás technické parametry? Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděli kladně, pak přijměte pozvání na přehlídku webů, na kterých lze nalézt fotografie, recenze a technické popisy vozidel domácích i světových značek. Do výběru jsme zahrnuli pouze ty weby, na nichž lze najít nové automobily více než deseti různých výrobců.

AutokatalogAUTOkatalog - Patrně první místo, které vás napadne v okamžiku, kdy se budete chtít pokochat pohledem na hezká auta, je AUTOkatalog. Jedná se o skutečně profesionálně vedené několikrát týdně aktualizované stránky, na kterých najdete něco přes padesátku automobilových značek situovaných do sloupce v pravé části stránky. V horní části je pak šest odkazů, z nichž nejvíce zaujme Výběr, kde si můžete nechat vyfiltrovat automobily na základě několika kritérií (značka, třída, karoserie, druh motoru, pohon, spotřeba, výkon motoru, maximální cena, ...), a rubrika Novinky, ve které vás čekají nejaktuálnější novinky na čtyřech kolech. V levé části hlavní stránky pak najdete další řadu užitečných odkazů. Jednotlivé automobily jsou prezentovány fotografií a tabulkou podle verzí a motorů. Po kliknutí na cenu se dostanete na stránku s podrobnostmi o daném voze. Nechybí zde základní charakteristiky, parametry motoru, převodovky, popis základní výbavy a příplatky za volitelnou výbavu. Velice zajímavé je srovnání libovolných vozů (maximálně deseti) v přehledné tabulce či možnost zažádat si o nezávaznou nabídku kteréhokoli vozu nebo navázání kontaktu s prodejcem. Nechybí ani odkazy na prodejny a opravny. Celkově toho AUTOkatalog nabízí skutečně mnoho; jediné, co mi chybělo, bylo větší množství obrázků jednotlivých vozů. Po grafické stránce je web poměrně povedený, z technického hlediska musím vytknout chybějící texty pod několika málo obrázky, používání nenormovaných tagů a nepříliš optimalizovanou grafiku (úvodní stránka má přes 200 KB). Celkový dojem: velmi dobrý.

AutonovinkyAutoNovinky - AutoNovinky se na českém Internetu objevily teprve nedávno. Jedná se o odnož oblíbeného zpravodajství Novinky.cz, která přináší aktuální informace ze světa automobilů, recenze, nebo třeba otázky z předpisů o silničním provozu, kde si můžete vyzkoušet, zda byste zvládli zkoušky o řidičské oprávnění. Recenze jsou poměrně obsáhlé a čtivé, doplněné pěknými fotografiemi exteriéru i interiéru, které si můžete nechat zvětšit. Nechybí ani základní informace o karosérii, motoru a jízdních vlastnostech. Patrně jediné, co mi chybělo, bylo roztřídění recenzovaných vozů podle značek, což by podstatně usnadnilo orientaci. Grafika AutoNovinek je, až na barvu pozadí, shodná s Novinkami, technické zpracování je prakticky bezchybné. Celkový dojem: velmi dobrý.

AutoAUTO.CZ - Další z webů, který jistě potěší příznivce motorových vozidel všeho druhu. Kromě katalogu je k dispozici Magazín, který překročil první stovku vydání, on-line Bazar ojetých vozů, stránky o formuli 1, diskusní fórum a informace pro motoristy. Dnes se ale zabýváme katalogy, takže se pojďme podívat, co můžete od serveru AUTO.CZ očekávat v této oblasti. Pokud hledáte auta určité značky, vystačíte s jednoduchým roletkovým menu, v němž si vyberete z nabídky téměř čtyřiceti značek a stisknete tlačítko Vyber. Chcete-li ještě specifikovat typ karosérie, použijte jednoduchý výběr, a pokud chcete auto šité na míru, můžete vyhledávat podle jedenácti kritérií v detailním výběru (pozn.: velmi praktická je volba výběru podle délky vozu, aby se vám autíčko vešlo do garáže...). Jednotlivé vozy jsou prezentovány ve fotogalerii, v níž najdete obrázky exteriéru i interiéru, nechybí podrobný popis, veškeré technické údaje, auta, jež vybranému modelu konkurují, a přehled prodejců, které si lze nechat vyfiltrovat podle města, v němž mají prodejnu. Informací je skutečně dostatek, obrázků taktéž a při sebevětší snaze jsem skutečně nenašel nic, co bych v katalogu postrádal. Snad možná kdyby bylo více značek... Grafické provedení je pěkné, dojem kazí pouze odkazy v pravém rámu, kde je nesprávně proveden seznam s odrážkami. Po technické stránce lze vytknout neuvádění textů pod některými obrázky, nesprávnou práci se seznamy a použití nesmyslného tagu <!>. Celkový dojem: velmi dobrý.

MediaMobilMediaMobil - Web se člení na tři základní části: Osobní automobily, Užitkové automobily a Motocykly. V osobních automobilech najdete v zajímavě zpracovaném menu přehled téměř čtyřiceti značek. Po vybrání značky se zobrazí její logo a přehled všech dostupných modelů. Po kliknutí na model se dostanete k jednotlivým verzím a pak už konečně na stránku s požadovaným vozem. Zde kromě loga najdete čtyři ikony: prodejci (seznam prodejců nabízejících vybrané vozidlo), fotografie (nutno uznat, že velmi povedené), technická data (karoserie, motor, rozměry a jízdní vlastnosti) a ceny (základní cena a ceny všech doplňků, které lze přikoupit). V užitkových vozidlech si nejprve vyberete typ (tahač, autobus, furgon, ...) a poté již postupujete stejně jako v případě osobních automobilů. Podobným způsobem jsou členěné i motocykly. Po grafické stránce je web MediaMobilu pěkně provedený, po technické stránce lze vytknout vynechávání textů pod obrázky v galeriích. Celkový dojem: dobrý.

Periskop.czPeriskop.CZ: Auta - Podobným způsobem jako AutoNovinky přináší aktuální informace z motoristického světa Periskop. Nejzajímavější je sekce Testy, v níž najdete seznámení s auty v praxi. Každý automobil je poměrně podrobně popsán, nechybí ani několik fotografií a technické parametry. Škoda jen, že technické parametry jsou zakomponovány do textu a ne třeba do přehledné tabulky na konci článku. Pozornost si jistě zaslouží i rubrika Nové modely, která představuje žhavé novinky na našem i světovém trhu. Opět je škoda, že se články nedají filtrovat podle značek. Grafický design je celkem pěkný, působí neokoukaným dojmem, po technické stránce mám opět výhrady k chybějícím alternativním textům pod některými grafickými prvky. Celkový dojem: dobrý.

Váš názor Další článek: Vydělávejte si s Altavistou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,