Kam v Praze zajít do hospody? Zkuste na to Yelp, už běží i v češtině

České lokalizace se dočkala služba Yelp. O vstupu této americké společnosti na českých trh jsme vás informovali již večer, ovšem do rána jsme se hned dočkali spuštění nového webu Yelp.cz a funkční služby. V Americe je to velmi populární nástroj k hodnocení restaurací, obchodů či jakýchkoli jiných podniků.

Yelp.jpg
Yelp z pohledu čerstvě založeného uživatele

Služba je svým principem triviální – stojí na aktivitě uživatelů, kteří hodnotí podniky, které navštívili. Podle hodnocení se pak mohou ostatní rozhodovat, který stojí za návštěvu. Kromě hodnocení lze přidávat i fotky z místa nebo tipy pro daný podnik. Samozřejmostí je „sociální prosíťování“, tedy možnost přátelství a sledování hodnocení svých přátel. Samozřejmostí je mobilní aplikace, a to pro iOS nebo Android.

Yelp recenze.jpg
Ukázka stránky podniku s recenzemi

Yelp je něčím mezi službou Místa na Googlu a Foursquarem, trochu se mu podobá česká Lokola, nebo Scuk. Daleko lépe v něm ale fungují sociální vazby a motivace pro psaní recenzí. Jednotlivé zápisky uživatelů totiž ostatní mohou hodnotit dle užitečnosti či vtipnosti, nebo udělovat komplimenty. Za vše se získávají body. Dále zde funguje „follow“ systém, tedy výběr uživatelů, jejichž aktivity chcete sledovat.

Český Yelp zatím funguje jen v Praze, pro ostatní města sice databáze míst existuje, ale je zatím velmi nepřesná. To se bude postupně zlepšovat. V zahraničí staví Yelp právě na bohaté databázi míst. Tu spravuje provozovatel, nicméně i sami uživatelé mohou přidávat nová místa.

Diskuze (20) Další článek: Linuxové novinky: Německo proti softwarovým patentům

Témata článku: , , , , , ,