Kaleidoskop pracovních nástrojů: Microsoft Expression

Sadu Microsoft Expression a její grafický editor Design jsme již představili. Na dnešek zbývají Blend, Web, Media a Encoder.
Kapitoly článku

Expression Web

Prvním z nástrojů uvolněných v rámci sady Expression Studio byl editor webových stránek Expression Web. Na kolik je Design slabší konkurencí dvojice Adobe Illustrator a Photoshop či samostatného Adobe Fireworksu, na tolik je Expression Web zcela rovnocennou konkurencí Adobe Dreamweaveru.

Kdokoli si pamatuje, jakých úspěchů dosahovali autoři webových stránek s použitím předchozího nástroje jejž dílny Microsoftu pro tuto činnost vytvořily (ano, na mysli mám Frontpage), musí se nad nápadem svěřit programování webu Expression Webu jedině usmát. Chyba lávky. Expression Web sice dědictví Frontpage nezahodil, nese si jej kvůli kompatibilitě, jde však o nový software vytvořený se zaměřením na dodržováním webových standardů. Snoubí se tak v něm kompatibilita se staršími projekty spáchanými Frontpagem s odpovědností k moderním trendům ve vývoji webů.

sshot-2007-11-16-[25].png

Přeci jen ještě jednu osobitou charakteristiku si Expression Web přinesl ze svého staršího příbuzného. Je jí sounáležitost s balíkem Microsoft Office, jehož býval FrontPage součástí. První betaverze Expression Webu se dokonce instalovaly do programové složky Office. Dnes toto propojení připomíná zejména uživatelské rozhraní, které je ve stylu Office 2003, a označení verze shodující se s Office 2007. Web je jediným programem Expression studia, který nemá charakteristické tmavošedé GUI.

sshot-2007-11-16-[16].png

Přestože zorientování v Expression Webu chvilku zabere, poslouží tento hybridní editor i začátečníkům. Potřebujete-li rychle vytvořit základní jednoduchý web, využijte šablony. K jejich úpravě bohatě postačí WYSIWYG editor. Přejete si pokročilejší zásahy a umíte XHTML? Žádný problém, produktivnější zřejmě budete v editoru kódu. Sám mám v oblibě práci na rozdělené obrazovce. Skrolování kódem v úzkém pruhu sice není nic záviděníhodného, na druhou stranu okamžitý živý náhled na prováděné změny v kódu je k nezaplacení.

Psaní kódu je zde navíc usnadněno funkcí IntelliSense, která poměrně úspěšně odhaduje činnost uživatele a snaží se mu práci zjednodušit vhodnými nabídkami tagů, parametrů, doplňováním kódu apod.

sshot-2007-11-16-[18].png
sshot-2007-11-16-[24].png
IntelliSense napovídá. Dreamweaver umí v podstatě totéž.

Pokročilejší uživatel je schopen v Expression Webu vytvořit prakticky cokoliv, co technologie Microsoftu podporují a umožňují. XHTML, CSS (vše samozřejmě validní) či ASP.NET 2.0 jsou samozřejmostí. Uživatel může použít integrované ověření shody s webovými standardy (včetně WCAG) či náhledu v libovolném nainstalovaném prohlížeči v široké paletě rozlišení obrazu. Přímo integrována je rovněž podpora napojení na databázové zdroje, konkrétně Microsoft SQL Server 2005, Oracle či Microsoft Access 2007.

sshot-2007-11-16-[20].png
Dialog pro vložení hyperlinku je velmi zastaralý a nepřehledný

Trochu schována, leč přesto nechybí je i možnost napojení na existující webové sídlo prostřednictvím FrontPage Server Extensions, WebDAV či FTP. V případě vzdálené práce s webem se nabízí možnost podrobné konfigurace zacházení s upravovanými soubory. Přiznám se, že po objevení této funkce se pro mě Expression Web stal naprosto plnohodnotnou alternativou dosavadního etalonu tohoto oboru, Adobe Dreamweaveru.

O to více mě mrzí, že Microsoft zcela rezignoval na podporu klasického ASP (3.0), s nímž ještě čas od času potřebuji pracovat. Expression Web s touto technologií vůbec nepočítá, chybí tedy kromě šablon například i elementární zvýrazňování syntaxe. Naštěstí není problém potřebný soubor dvěma kliknutími předat Visual Studiu. Jde však o komplikaci a nepohodlí ve srovnání s univerzálnějším Dreamweaverem, který kromě ASP podporuje navíc i konkurenční technologie. Dreamweaver samostatně je však o zhruba 6 000 korun dražší.

Microsoft Expression Web (12.0.4518.1014)
editor webových stránek
samostatně cca 9 000 Kč
Microsoft
plusy

jednoduché používání
kompatibilita se standardy W3C
spolupráce s VS 2005
plnohodnotný soupeř Dreamweaveru

minusy

není lokalizace do češtiny
GUI nesedí mezi ostatní Expressions
při samostatné koupi vysoká cena
ignoruje starší technologie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,