Nositelnosti | Garmin | Hodinky | GPS

K čemu jsou v zimě dobré chytré hodinky? Z lyžování vám udělají datové orgie

  • Chytré hodinky našly uplatnění především ve sportu
  • Běhání či jízdu na kole zvládnou všechny, ale co třeba lyžování?
  • Podívejte se, jak jsou na zimní sporty připraveny hodinky Garmin Fenix 3

Vyrazil jsem lyžovat. A protože jsem si již před půl druhým rokem koupil hodinky Garmin Fenix 3, samozřejmě jsem je nenechal zahálet. Teď se můžete podívat, k čemu mohou být takové hodinky při lyžování dobré.

Proč až teď? Protože v recenzích, včetně té mé, je tato funkce zpravidla jen letmo zmíněna. A protože je zrovna zima, tak se to dá napravit.

S hodinkami na horách

Tak předně. Chytré hodinky se na lyžích hodí k tomu, že při každém zavibrování telefonu nemusíte stahovat rukavice a vytahovat telefon z kapsy. Na hodinkách hned vidíte, kdo volá, či co se jiného děje.

Stejně tak můžete průběžně sledovat průběh vaší sportovní aktivity. Zrovna hodinky od Garminu mají prapůvod ve sporttesterech, takže jsou k tomuto účelu dobře vybaveny. Model Fénix 3 má GPS, barometrický výškoměr, akcelerometr a speciální mód pro sledování sjezdového lyžování či snowboardingu.

Hodinky při nástupu na svah zapnete, pak už se o nic nestaráte a na konci lyžovačky je zase vypnete. Budou vás přitom průběžně informovat o každé jízdě z kopce.

Garmin Fenix 3 v zime (001).jpgGarmin Fenix 3 v zime (011).jpgGarmin Fenix 3 v zime (031).jpg
Cestou lanovkou nahoru se kouknu, jak jsem zajel poslední jízdu, nebo kolik mám celkově najeto. Kontrolovat můžu i rychlost lanovky. Ty modernější jezdí až 17 km/h.

Jakmile se vydáte z kopce dolů, hodinky automaticky začnou zaznamenávat aktivitu. Když si dáte pauzu na vydýchání, dají si pauzu i hodinky. Záznam ukončí až když zjistí, že se pohybujete zase nahoru, tzn. že jedete na lanovce. V tu chvíli dojde k inteligentnímu přepočtu závěru záznamu (ukousne se posun k lanovce atp.) a uzavření sjezdu.

Cestou lanovkou nahoru se tak můžete podívat, jak dlouhý byl váš poslední sjezd, jak rychle jste jeli v průměru, jak maximálně, kolik jste sjeli výškových metrů a kolik ujeli kilometrů... Samozřejmě nechybí ani celkové počítadlo sjezdů a všech sledovaných veličin.

Hodinky jsou opravdu chytré a pokud třeba přejíždíte tranzitní kousek od lanovky k lanovce, tak ho sice začnou počítat, ale při následném pohybu vzhůru zjistí, že se nejednalo o plnohodnotný sjezd a nezapočítá se.

Garmin Fenix 3 v zime (041).jpgGarmin Fenix 3 v zime (051).jpgGarmin Fenix 3 v zime (071).jpg
Co se má na displeji zobrazovat si můžete libovolně nastavit. Hodí se také možnost uzamčení tlačítek, což eliminuje náhodný stisk. Zima hodinkám nevadí, u ruky se stejně docela zahřejí. Lyžovat s vámi mohou až tři dny na jedno nabití.

Co je ale obzvlášť šikovné, že jsou i při neustálém zaznamenávání polohy energeticky úsporné a i když chytnete ranní otevření lanovky a skončíte až s večerním lyžováním, energie budou mít pořád dost. Já při záznamu klasicky od devíti do půl páté s pauzou na oběd zpravidla přišel o 30 % energie.

Víte, kolik času prosedíte na lanovkách?

K čemu je to dobré? Pro zdolávání rekordů, pro zábavu... Jak chcete. Na prvním místě je pořád radost ze samotného sportu, ale s těmi čísly je občas zábavy přece jen více. Já si například oblíbil hledání co nejdelšího sjezdu po sjezdovce napříč celým lyžařským areálem. V Rakouském Schladmingu jsem najel 5,9 km z nejvyššího bodu střediska po dojezd nejníže položené lanovky. Dáte někdo víc?

Garmin Fenix 3 v zime (021).jpg
Původně to bylo dokonce 6 km, ale po eliminaci dojezdu k lanovce to skočilo na 5,9 km

Samozřejmostí je i průběžné ukazování veličin, na což zpravidla v rychlosti není čas, ale můžete si třeba porovnávat, jak rychlá je která lanovka. A na lanovce můžete i počítat. Zjistíte například, že i když lyžujete od otevření po zavíračku a lyžováním tak strávíte celý den, samotným aktivním pohybem jsou to jen dvě hodiny!

81860716
Na webu si pak můžete prostudovat mapy, grafy a statistiky svého lyžařského výkonu

Statistika je neúprosná. Nezdá se to, ale i při velmi aktivním lyžování najedete denně cca 60 km při průměru cca 30 km/h. Dvě třetiny času prosedíte na lanovkách či pročekáte v pauzách. Můžete počítat i dál, že vás při celodenním lístku za 55 eur vyjde hodina čistého sjezdu na lyžích na 750 Kč a rázem se možná trochu vyděsíte, cože to provozujete za snobskou zábavu. Někdy raději nepočítat...

Screenshot_2017-01-16-17-20-57.pngScreenshot_2017-01-16-17-21-16.pngScreenshot_2017-01-16-17-21-22.pngScreenshot_2017-01-16-17-21-28.png
Screenshot_2017-01-16-17-21-34.pngScreenshot_2017-01-16-17-21-41.pngScreenshot_2017-01-16-17-21-47.pngScreenshot_2017-01-17-16-43-27.png
Data jsou k dispozici samozřejmě i v mobilní aplikaci. Uvidíte souhrnná čísla, ale i podrobný rozpis jednotlivých jízd a grafy

Pokud vás funkce zaujaly, nemusíte hned objednávat nové hodinky. Je to s nimi pohodlnější, ale velmi pravděpodobně nabídnou podobné funkce i různé mobilní aplikace. V takovém případě však bude trackovat samotný telefon a při celodenním lyžování by se to mohlo dost projevit na jeho výdrži. Nevím, nemám vyzkoušeno.

Podělte se o své zkušenosti se záznamem lyžařských aktivit, ať už telefonem či jinými hodinkami, v diskuzi pod článkem!

Diskuze (13) Další článek: Donáškové drony Amazonu budou dopravovat zásilky na zem pomocí padáků, prozrazuje patent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,