Jste paranoidní? Ani s drátovou klávesnicí nejsou vaše hesla v bezpečí

Měli jste dosud za to, že pokud používáte drátovou klávesnici, jste v bezpečí? Není tomu tak. Tým švýcarských vědců tvrdí, že zná několik způsobů, jak odposlouchávat drátovou klávesnici na vzdálenost až dvaceti metrů, dokonce přes zeď. Ano, čtete dobře, jde o klasickou klávesnici připojenou přímo do počítače pomocí kabelu a dokonce i o klávesnici zabudovanou v notebooku. Za tajemstvím úspěchu není žádná krabička s vysílačem, ani odchytávání znaků pomocí keyloggeru.

Stisky kláves lze rekonstruovat na základě měření elektromagnetického záření, které vydává klávesnice při stisku klávesy. Vědci zatím objevili čtyři různé způsoby, jak částečně, nebo zcela rozpoznat, které klávesy uživatel zmáčkl.

odposlech klávesnice 10.png odposlech klávesnice 12.pngodposlech klávesnice 11.png 

K tomu, aby zjistili, zda klávesnice vydává kompromitující vyzařování, použili přijímač naladěný na blíže nespecifikovanou frekvenci. Přestože nešlo o ideální řešení (přišli tím o významnou část informace, kterou lze získat), u všech jedenácti druhů prověřovaných klávesnic zakoupených v letech 2001-2008 pro PS/2, USB a také u notebookových klávesnic fungoval vždy minimálně jeden ze způsobů odposlechu. Navíc dle vlastních slov využili velmi levné vybavení a s profesionálním zařízením by mohli být výsledky znatelně lepší.

odposlech klávesnice 2.png odposlech klávesnice 3.png odposlech klávesnice 4.png
odposlech klávesnice 5.png odposlech klávesnice 6.png odposlech klávesnice 7.png
odposlech klávesnice 8.png

Na prvním videu je odposlech klávesnice s jednoduchou anténou vyrobenou z jednoho drátu, na druhém už je lepší výbava pro odposlouchávání přes zeď. Jiskérkou naděje pro paranoidní jedince může snad být jen to, že to, co je k vidění na videu, má k běžnému psaní na klávesnici daleko a někdo si dává zatraceně záležet na tom, aby přijímač uspěl.

 

 

 

 

Zdroj: ZDnet

Diskuze (11) Další článek: V Praze proběhlo WebExpo – na dveře klepe Google Developer Day

Témata článku: , , , , , , , , , , ,