Jsou tu Office 365: E-mail a Office v cloudu za paušál

Microsoft zpřístupnil své cloudové služby masám. Připravil Office 365, kde v jednom balíku získáte Exchange e-mail či online správu dokumentů.

Microsoft celosvětově uvedl novou klíčovou službu – Office 365. Jednoduše řečeno je to cloudová verze světově nejrozšířenějšího kancelářského balíku Microsoft Office dodávaná spolu s dalšími technologiemi Microsoftu pro komunikaci a sdílení dat v kolektivu. Ale nečekejte žádnou sociální síť, tím kolektivem se tu myslí především firemní tým.

Neplatíte za server, ale za uživatele

V rámci základního balíčku Office 365 dostanete hostovaný e-mail (schránka 25 GB), kalendář a správu kontaktů běžící samozřejmě na Exchange, k tomu správu a úložiště dat SharePoint Online, dále službu Lync online pro komunikaci a plánování a především kompletní webový přístup jak k e-mailům, tak k veškerým dokumentům skrze Office Web Apps. Za to chce Microsoft poplatek 5,25 Eur (128 Kč) za uživatele na měsíc.

Office365.jpg
Office 365 už se nějaký čas testovaly, nyní jsou k dispozici pro každého ve finální verzi s plnou podporou

S Office 365 tedy odpadá starost s provozem vlastních serverů a jejich správou. Neplatíte velké jednorázové částky za licence, hardware či servis a k tomu ještě platy administrátorů. Když pořídíte Office 365, tak vše běží na serverech Microsoftu a platíte pouze menší měsíční za každého člověka ve firmě, který má mít e-mail. Jestli to vyjde levněji, to už si raději spočítejte sami, ale zejména u menších firem to zjevně bude o něco výhodnější řešení. Hlavně se nemusíte starat přímo o server a s nastavením si při troše šikovnosti poradíte i bez admina.

Na Exchange a Sharepoint v rámci Office 365 se samozřejmě dostanete i z desktopové verze balíku Office, webové rozhraní je spíš taková jistota, že se k dokumentům dostanete z jakéhokoli počítače. Samozřejmostí je také podpora pro mobilní zařízení, kde provázání nejlépe funguje pochopitelně s Windows Phone 7. Ale Exchange je podporován napříč všemi nejrozšířenějšími mobilními platformami.

Přímo proti Google Apps

Office 365 se nabízí ve třech verzích – pro malé firmy do 25 zaměstnanců (cena 5,25 Eur za uživatele) a pro větší firmy a podniky, kde se cena pohybuje v rozmezí od 9 do 25,5 Eur na uživatele. Tam už ale máte v ceně i licence na desktopové Office či další služby na správu databází atp. Poslední verzí je bezplatná Live@edu, která je určena školám a jiným vzdělávacím organizacím.

Microsoft u služby zajišťuje 99,9% dostupnost (maximální teoretická nedostupnost 10 minut týdně) a nonstop servisní podporu. Pokud vás služba zaujala, můžete využít nabídky bezplatných zkušebních verzí s časovým omezením.

Podrobné informace a zkušební verze najdete na www.office365.cz

Ale musíme vzpomenout i konkurenci, kterou představují především Google Apps. Získáte také 25GB e-mail, sdílený kalendář, kontakty, mobilní přístup, sdílené dokumenty editovatelné online, 99,9% dostupnost a nonstop online podporu. Dokonce vše můžete napojit na desktopové Office. A cena? Bez ohledu na velikost firmy je to 5 dolarů (85 Kč) měsíčně za uživatele, případně se slevou za roční platbu 50 dolarů na uživatele a rok, do deseti účtů a s omezenými funkcemi je zdarma.

GoogleApps.jpg
Google Apps je velmi podobné konkurenční řešení pro Office 365

Jak Office 365 tak Google Apps mají jedno společné – jednoduchost. Prostě si zaregistrujete organizaci, přiřadíte doménu, vytvoříte si uživatelské účty a fungujete.

Diskuze (11) Další článek: Nvidia uvádí výkonné mobilní grafické karty GeForce GTX 580M a 570M

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,