jPdf Tweak: Upravte si PDF v několika krocích

PDF formát je velice často využíván k zaznamenávání a prohlížení textu, grafů i obrázků. Následná úprava dokumentu bývá ovšem problematičtější, ale ne nemožná s vhodnou aplikací.

Hledáte nějaký jednoduchý nástroj pro rychlé a efektivní úpravy jinak rigidních PDF souborů? Přitom ale nechcete investovat finanční prostředky, učit se s komplikovaným ovládáním programu a piplat se s každým souborem zvlášť? Možným řešením by mohl být prográmek jPdf Tweak, který cílí přesně na tento segment uživatelských potřeb a požadavků.

Jedno okno, mnoho záložek

Při prvním spuštění aplikace, kterou není třeba instalovat, vám bude ihned zřejmé, že se zde nekoná žádný grafický koncert. Šedivé okno obsahující několik záložek pro nastavení nabízených funkcí je to jediné, čeho se od jPdf Tweeak dočkáte. I když někomu tato miniaturnost vyhovuje, nastanou během práce s programem situace, kdy by se alespoň malý náhled na vlastní tvorbu v podobě upravovaného pdfka hodil. Bohužel, na výsledek si musíte počkat až do samotného konce.

sshot-1.png 
Úprava stránky.

Celkem jedenáct různých záložek funguje jako rozcestník k hlavním funkcím aplikace. Ne všechny ale musíte využít a nejedná se o klasického průvodce programem, který vám určuje krůček po krůčku cestou vším nastavením. K úspěšnému vytvoření či úpravě PDF musíte nezbytně absolvovat akorát první a poslední záložku, kde vybíráte zdrojové soubory a určujete cílový adresář souboru výstupního.

sshot-2.png 
Vkládání vodoznaku.

Orientace, vodoznak i šifrování

Protože program může pracovat s více soubory naráz, případně je i pospojovat, vytváříte na první záložce jejich seznam. V druhé záložce na vás čeká nastavení velikosti listů dokumentů i jejich orientace, kterou je možné upravit rotací. O záložku vedle si můžete pohrát s funkcí vodoznaku. Vložit tím můžete jakýkoli obrázek, text i úvodní stránku dokumentu. Přítomné jsou i funkce pro posun stránek, kde by se živý náhled na dokument skutečně hodil, pro změnu číslování stránek i úpravu záložek.

sshot-3.png 
Posouvání stránek.

V další záložce lze k dokumentu připojit libovolnou přílohu. Záložka týkající se nastavení prohlížení zase umožní definovat na dlouhé řadě položek, v jaké podobě se má dokument zobrazit a jak se má chovat. Celkem užitečně se tváří záložka pro změnu informací o dokumentu. Upravit zde lze název, předmět, klíčová slova, autora, datum vytvoření a další. Poslední funkční záložka obsahuje možnost zašifrování dokumentu, který tím bude přístupný pouze po zadání správného hesla.

sshot-4.png 
Šifrování proti nechtěným čtenářům.

Na výběr máte ze tří šifrovacích metod různé bezpečnostní úrovně. Vybrat si přitom můžete, zda chcete šifrovat i metadata. Dodat zde lze i certifikace. V záložce určené výstupu se dá nastavit komprese i optimalizace výsledného dokumentu a pak již následuje pouze jeho tvorba, která se odehraje během pár vteřin. jPdf Tweak je zajímavým nástrojem, který neocení úplně každý. Jeho hlavním tahákem je miniaturnost, nenáročnost a bezplatná licence. Nevýhodou je absence detailních kvalitativních úprav, kvůli kterým je třeba sáhnout po jiném programu.

Diskuze (9) Další článek: iPad 2: velký uživatelský test

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,