Jižní Korea plánuje robotické vojáky

Klesající populace si vyžádá méně lidí ve vojenské službě, aby se mohly pokrýt lidskými zdroji jiné oblasti. Roboti by měli také vychovávat děti.
Ministerstvo průmyslu Jižní Koreje podle listu Korea Herald plánuje investovat během následujících pěti let 110 miliard wonů (zhruba 2,4 miliardy korun) do vývoje deseti kategorií speciálních robotů včetně těch, které mohou sloužit v armádě.

Kategorie sahají od výroby LCD panelů přes výchovu dětí, pomoc starším osobám až po armádní službu. Nasazení v armádě je zatím otázkou diskuze, protože se jedná pouze o aktivitu ministerstva průmyslu, nikoli o aktivitu ministerstva obrany.

Šéf korejského ekvivalentu Fondu národního majetku uvedl, že bude nutné kvůli zajištění výroby pokročilých technologií z armády odvolat okolo deseti tisíc lidí, které by pomohly nahradit robotické systémy. Jižní Korea má již technologii senzorů pro vývoj hlídacích robotů a do tří let by mělo být možné vyrobit robota schopného nahradit lidského vojáka. Po dalších dvou až třech letech by mohlo dojít k reálnému nasazení takových strojů.

V této souvislosti je třeba uvést, že v Jižní Koreji je prioritou hlídání hranice se Severní Koreou a zde mají hlídací systémy jednodušší práci – podezřelé je úplně všechno a nemusí se příliš rozlišovat.

Jižní Korea by se ráda stala do roku 2012 světově třetím největším výrobcem robotů s desetiprocentním podílem na trhu.

Samotná částka, se kterou korejská vláda počítá, není nijak veliká. Skoro to vypadá, že bychom si bez prohrané arbitráže mohli pořídit malou armádu robotů. Zde jde spíše státní podporu výzkumu a vývoje technologií. Také se nikde neříká, že by se mělo jednat o humanoidní roboty. Spíš půjde o systémy schopné nahradit lidskou obsluhu v zatím nepostižených oblastech, aby se uvolněná lidská síla mohla použít na náročnější úkoly.

Není to součást žádné reklamní kampaně k filmům Terminátor 3 či Matrix Revolutions, ale vážně míněný krok. Nemusíme být hned paranoidní, ale kdo ví, co se z podobných aktivit může vyvrbit. Možná by si ale radši měli v Jižní Koreji předem pustit třeba aktuální Animatrix a jeho dva krátké filmy o vzniku konfliktu mezi lidmi a stroji.

Diskuze (9) Další článek: Nejhledanější na Centrum.cz: Ošklivka Betty předehnala Kobzanovou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,