Linux | Windows 10 | Jižní Korea | Windows 7

Jižní Korea nechce platit za Windows 10. Přejde proto na Linux

Příští rok v lednu Microsoft ukončí podporu pro Windows 7 a je na firmách, jak se zachovají. Pokud nechtějí používat nezabezpečené stroje, mohou si zaplatit dodatečnou podporu, či licenci na Windows 10. V Jižní Korei se místo toho rozhodli, že zkusí přechod na konkurenční Linux, který je zdarma.

Jižní Korea plánuje přechod na open source poměrně brzy s ohledem na to, jak se blíží konec podpory Sedmiček. Aktuálně probíhá testování Linuxu na počítačích a pokud nevyvstane žádný bezpečnostní problém či problém s kompatibilitou, rozšíří se systém na počítače v rámci ministerstev. Konkrétní distribuce, kterou vláda zvolila, ale nebyla specifikována.

Celý přechod včetně nákupu nových počítačů by měl stát na 780 miliard wonů, což je přibližně 15 miliard korun. Celkově ale vláda očekává, že společně s nasazením open source řešení klesnou náklady na údržbu a celkově ušetří i poměrně vysokou částku, kterou by jinak byli nuceni vynaložit za licence na Windows 10.

V Německu to nevyšlo a vrací se zpět

O podobný krok se ale snažili i v sousedním Německu. V roce 2003 se v Mnichově rozhodli, že přejdou také na Linux. Jednalo se o 14 tisíc počítačů a náklady byly odhadovány na 30 milionů eur včetně přípravy softwaru, infrastruktury a školení zaměstnanců. Chvíli po spuštění projektu ale došlo k prvním náznakům, že by výsledek mohl být dražší, než setrvání na systému od Microsoftu. Kvůli kompatibilitě totiž musely být i nadále udržovány stroje s tímto systémem

Město tak aktuálně přechází zpět na Windows, hotovo by mělo být do roku 2020. Celá tahle sranda bude navíc stát dalších 50 milionů eur, převádí se totiž 29 tisíc počítačů na nejnovější Windows 10. K tomu pak dalších 40 milionů padne na související implementační projekty. Celkově tak přechod tam a zpět vyšel Mnichovskou radnici na nemalé peníze.

Windows 7 byly děravé, Microsoft má už záplatu:

Zdroj: The Korea Herald

Diskuze (162) Další článek: Několik vybraných šťastlivců bude mít od zítřka mnohem rychlejší Firefox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,