Hardware | Grafické karty | MSI | CES 2019 | EVGA

Ještě vyšší takty a více výkonu: MSI a EVGA ukázaly své vrcholné verze karet GeForce RTX 2080 Ti

Výrobci grafických karet se na letošním CES v Las Vegas předháněli se svými nejlepšími edicemi karet RTX 2080 Ti. Svoji nejlepší edici ukázal například Asus v podobě nové ROG RTX 2080 Ti Matrix a pozadu nezůstalo ani MSI či EVGA.

MSI nachystané na vysoké takty

MSI RTX 2080 Ti Lightning má masivní chladič, který zakrývá tři sloty na desce a je vybaven třemi ventilátory. Design chladiče kombinuje černou a zlatou barvu, zadní backplate nese povrch s imitací karbonu. Další specifický prvek grafické karty je OLED displej, který je plně programovatelný skrze dodávaný program.

Přítomnost hned tří osmipinových konektorů dává vědět, že je grafická karta připravena na přetaktování, protože součet těchto tří konektorů společně s tím, co je schopen dodat grafické kartě samotný slot PCIe, je úctyhodných 515 W. Chladící výkon vzduchového chladiče bude tedy ohromný, protože ostatní výrobci při tak vysoké spotřebě většinou sází na vodní nebo hybridní chlazení.

Redakce TomsHardware následně zjistila bližší parametry a vypadají hodně zajímavě. PCB ponese posílenou 19fázovou napájecí kaskádu schopnou dodat čipu až 60 A, bude tedy velmi vhodná k přetaktování.

Karta bude dále vybavena dvěma BIOSy. Ten základní bude mít základní takty 1 770 MHz se standartním power limitem. Ovšem LN2 BIOS posune tento limit až na hodnotu 350 W. Karta se již dokonce ukázala v pár výsledcích na portálu HWBOT s takty 2 475 MHz na jádře. S největší pravděpodobností se ovšem jednalo o přetaktování pomocí tekutého dusíku s teplotami hluboko pod bodem mrazu. I tento výsledek však naznačuje, že tato karta bude pro fanoušky taktování jako stvořená.

EVGA nabídne hybridní chlazení

Výrobce EVGA se vytasil s modelem EVGA RTX 2080 Ti Kingpin, který využívá systém hybridního chlazení. To znamená, že je zde chladič klasické konstrukce s ventilátorem, ale v něm je zabudován systém vodního chlazení s radiátorem. Tento systém chlazení je schopen odvádět teplo z čipu mnohem rychleji a efektivněji.

Díky tomu může mít grafika mnohem vyšší základní takty a během zátěže nedochází ke snižování taktů vlivem vysoké teploty. Karta má rovněž trojici 8pinových napájecích konektorů, které jsou schopné dodat grafické kartě až 450 W. Také v tomto případě bude karta vyhovovat fandům přetaktování.

Grafická karta je dále vybavena displejem, který zobrazuje aktuální provozní informace, jako jsou teploty, takty nebo spotřeba. Bohužel EVGA prozatím neprozradila uvedení tohoto modelu na trh ani jeho cenu, ovšem dá se očekávat něco kolem 40 000 Kč.

Diskuze (10) Další článek: Hackněte Teslu a můžete získat 5,5 milionu. Hackerská soutěž láká na prolamování auta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,