Microsoft | Windows 11

Jednotný vzhled je mýtus. Windows 11 jedou freestyle, design se jim úplně rozpadá

  • Microsoft zdánlivě sjednocuje design ve Windows 11.
  • Panelová prostředí ukazují, že jednota skoro neexistuje.
  • Prvky jsou různě velké, různě rozestavené i různě barevné.

Na nově vznikající nekonzistenci grafického rozhraní Windows 11 upozornil Zac Bowden. Již dříve jsme si všimli, že část ikon v oznamovací oblasti zůstává nezměněná z Desítek. Občas na nás zase vyskakují staré typy kontextových nabídek, zatímco ty nejzákladnější převlékly kabát.

Microsoft nekonzistence postupně likviduje, současně mu ale pod rukama vznikají jiné. Novinku představují panelová prostředí. Průzkumník ho nabídl na podzim, teď pomalu prorůstá do Poznámkového bloku. A jeho panely na první pohled vizuálně mne zcela odpovídají těm, které už známe třeba z Průzkumníku, byť podobné pochopitelně jsou.

Pojďme rozvést letmé zjištění Bowdena do hloubky. Srovnejme vizuální podobu panelů ve čtyřech programech ve Windows 11, v nichž na panelové prostředí můžete narazit. Jde o Průzkumník, Edge, Terminál a Poznámkový blok, který je ovšem zatím omezený na testovací okruhy.

Při běžném používání Windows rozdíly patrně zaznamenáte, ale je překvapivé, jak moc se jednotlivé implementace konceptu liší. Následující rozbor významně nabourává Microsoftem budovanou představu, že sjednotil vývojové týmy a ve Windows buduje jednotnou vizuální identitu.

1. Čára pod panelem

Panely většinou plynule přechází v hlavní nástrojovou lištu, pouze v Průzkumníku panel odděluje okem sotva viditelná jednopixelová čára. Je jen trochu tmavší než zbytek okolního prostředí, takže ji bez přiblížení nemusíte vnímat. Abychom byli féroví, Terminál tenhle problém neřeší, protože pod panelem se nachází typicky tmavé prostředí textové konzole.

00 svetle cara.png
Dělící čáru pod ouškem panelu uvidíte jen v Průzkumníku

2. Odstíny

Záhlaví Edge a Terminálu zjevně nepoužívají materiál Mica, jejich pozadí je neprůsvitné, šedé a tmavší než u Průzkumníku a Bloku. (Ani v tomto dvojice není konzistentní, každý program totiž sází na jiný odstín.) Jejich panely jsou na pohled světlejší.

01 panely srovnani svetla.png
Srovnání panelů ve světlém režimu zobrazení

Když použijeme kapátko, zjistíme, že panely ve čtyřech aplikacích Microsoft natřel na tři různé odstíny. Pro tento test jsem místo tapety na ploše nastavil jednobarevnou modrou výplň a okna snímal tak, aby pod nimi nic nebylo a aby byla aktivní. Kapátko ve světlém režimu zjistilo následujíc barvy v hexadecimálním zápisu:

  • Edge: F7F7F7
  • Terminál: F9F9F9
  • Průzkumník a Poznámkový blok: EFF5F9

Pikantní je, že až na barvu se panely v Poznámkovém bloku viditelně liší od těch v Průzkumníku, ačkoli se nabízí, že právě tyhle programy se budou shodovat – jsou na míru ušité Jedenáctkám. Ohledání tmavého režimu přineslo typově stejné výsledky:

  • Edge: 3B3B3B
  • Terminál: 282828
  • Průzkumník a Poznámkový blok: 1A2127
02 panely srovnani tmava.png
Srovnání panelů ve tmavém režimu zobrazení

Liší se i zaoblení oken a křížky pro zavírání, čtěte dále…

Diskuze (55) Další článek: Recenze 42" OLED monitoru Asus ROG Swift PG42UQ. Na hry skvělý, na práci s výhradami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,