Microsoft | Windows 10

Jedna éra pomalu končí, Microsoft posílá do důchodu 32bitové verze Windows

Nově uvedené počítače s Windows 10 budou od letoška povinně obsahovat 64bitovou verzi systému. Microsoft totiž upravil minimální požadavky Desítek a od aktuálně dokončovaného May 2020 Updatu (verze 2004) již nebude OEM výrobcům poskytovat 32bitová sestavení.

S nimi se už i tak setkáte jen velmi zřídka a hodí se jen do superlevných počítačů a tabletů s nedostatkem paměti. Pro 32bitové systémy totiž Microsoft požaduje minimálně 1 GB RAM, u 64bitových je to dvojnásobek. Nároky na úložiště loni sjednotil a obě edice potřebují alespoň 32 GB prostoru.

Firma však 32bitové verze Windows 10 chce podporovat i nadále. Budou vycházet velké aktualizace a také bezpečnostní záplaty, takže stávající uživatelé se zatím nemusí bát. V prodeji též zůstanou krabicové edice s 32bitovými verzemi i licence na upgrady ze starších systémů.

Jednou však definitivní konec přijít musí. Všechny nové počítače již dávno obsahují 64bitové procesory a ceny paměťových čipů klesly natolik, že se nižší kapacity ani nevyplatí vyrábět. Apple již 32bitové verze macOS i iOS přestal vyvíjet, populární Ubuntu Linux rovněž. Také mobily a tablety s Androidem dnes naprosté většině případů obsahují 64bitové čipy a Google od loňska vyžaduje, aby aplikace podporovaly 64bitové architektury.

steam-windows-stats-april-2020.png

Kolik aktivních počítačů s 32bitovou edicí Windows 10 je v oběhu, Microsoft neuvádí. Hrubým vodítkem může být průzkum Steamu, podle něhož je tento systém na 0,20 % počítačů. Herní počítače ale zpravidla disponují lepším hardwarem než kancelářská zařízení.

via ZDNet, Tero Alhonen

Diskuze (42) Další článek: Je to dobré, cetky z AliExpressu budou nejspíše relativně levné i v roce 2021

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,