Do role hygienika se pokusil situovat Google ve svém novém projektu. Společně s týmem z Harvardovy univerzity vytvořil model strojového učení, který dokáže zjistit, odkud pochází vaše zdravotní problémy spojené s jídlem, respektive která návštěva restaurace je mohla způsobit.
Google test provedl v Chicagu a Las Vegas. Identifikoval hesla vyhledávaná přes jeho mobilní vyhledávač, která obvykle souvisí s problémy po požití jídla jako „bolest břicha“ nebo „průjem“, a ty dal do souvislosti s uloženou historií polohy uživatelů, konkrétně s lokacemi restaurací.
Dokázal tak vyhodnotit, že pokud se velké množství lidí nacházelo na jedné poloze a následně všichni vyhledávali uvedené pojmy, dá se předpokládat, že restaurace nemá jídlo zcela v pořádku.
Aby si Google předpoklad potvrdil, do několika restaurací, které z tohoto testu vyšly jako potenciálně problematické, poslal skutečnou hygienickou správu, která zkoumala, zda v nich něco není v nepořádku. Tyto výsledky pak byly porovnány s klasickými metodami hygieniků, jako jsou namátkové kontroly nebo reakce na stížnosti.
Výsledkem bylo, že skrze metodu Googlu bylo 52,3 % restaurací skutečně vyhodnocených jako problematické. Oproti tomu při klasických metodách hygieniků bylo problematických zjištěno jen 22,7 % restaurací, takže kontroloři vykonali více zbytečných cest.
Podle spoluautora studie a vývojáře Googlu Evgeniy Gabriloviche může nová metoda hrát velmi důležitou roli při hledání zdrojů otravy jídlem. „Líbí se mi analogie s doktorem Johnem Snow, otcem moderní epidemiologie, který v roce 1854 obcházel každou domácnost v Londýně a ptal se lidí, odkud brali vodu, aby zjistil, kde se nachází zdroj epidemie cholery. Dnes můžeme používat online data a vytvářet epidemiologické pozorování skoro v reálném čase,“ popisoval Gabrilovich.
Zdroj: Techspot.