Software | Windows | Operační systémy | Windows 10

Je to potvrzeno. Stařičké Malování zůstane i nadále součástí Windows 10

Microsoft měl s uvedením Windows 10 Creators update před dvěma lety velké plány. Zbrusu nové Malování 3D a hlavně důraz na „kreativitu“ byl vidět napříč celým systémem a hlavně v prezentacích Microsoftu. Nové Malování 3D mělo dokonce nahradit to stařičké dosluhující. Ale Microsoft teď řadí zpátečku.

O konci stařičkého Malování Microsoft informoval přímo upozorněním v rámci aplikace, které se v ní objevilo v dřívější aktualizaci. Původní plán byl takový, že jeho úlohu převezme právě moderní Malování 3D a klasický program zůstane volitelně ke stažení z Microsoft Store.

Z plánu ale zjevně sešlo a ve Windows i nadále zůstanou předinstalované obě dvě verze, jak potvrdil jeden z vývojářů. Neupřesnil ale, proč se k tomuto kroku firma odhodlala a ani jaký osud nyní čeká obě verze. Malování 3D získalo všechny základní funkce, a tak poslouží, stejně jako předchůdce, i k jednoduchým úpravám fotografií. Práci s 3D objekty je zde možné brát jako bonus, který ale ne každý využije.

Windows již nechtějí být kreativní

Malování 3D mělo být velkým tahákem v rámci Creators update a Fall Creators Update – dvou velkých aktualizací Windows 10, kdy Microsoft chtěl, byť poměrně bizarním způsobem, zaujmout kreativce. Součástí byly i nejrůznější funkce s efekty v rámci aplikaci Fotky a třeba i rozhraní Windows Ink pro práci s dotykovým perem.

Od té doby se ale Microsoft přeorientoval z na první pohled bombastických, leč možná pro většinu uživatelů nezajímavých, funkcí na ladění systému a přidávání funkcí bez většího zastřešujícího tématu. Zároveň také lehce upouští od moderních aplikací, které měly být spásou Microsoft Store. Zde nyní tlačí webové PWA a do obchodu pouští i klasické desktopové aplikace.

Je tak tedy otázkou, zda bude 3D verzi vůbec nadále aktivně vyvíjet, či ji pouze zařadí do udržovacího režimu a nechá ji žít v rámci systému. Ostatně – velkých oznámení se v poslední době nedočkala žádná moderní aplikace pro Windows.

Jaký software vybrat pro malování na počítači?

Zdroj: The Verge

Diskuze (15) Další článek: Jak si pročistit disk ve Windows bez instalování dalších programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,