Podvod

„Je to ještě dostupné?“ Anatomie jednoduchého podvodu, který nepoznáte ani podle špatné češtiny

Scénář je jednoduchý – máte něco, co už nepotřebujete a chcete to prodat. Místo přivýdělku ale přijdete o všechny peníze na účtu. Varovných signálů, které k tomu vedly, přitom bylo opravdu málo.

Podvody na internetu jsou stejně staré jako internet sám. Dříve byli jeho uživatelé obezřetní, jenže nyní je běžnou součástí široké veřejnosti a mnoho uživatelů si neuvědomuje rizika s ním spojená. Nechci teď řešit phishing, malware nebo tzv. Nigerijské dopisy atd. Poslední dobou se totiž rozmohl fenomén, který cílí na bazarové weby – Bazoš.cz, Facebook Marketplace, Sbazar.cz, Vinted a další. A je nebezpečný o to víc, že všechno vypadá až příliš věrohodně.

Čím více možností nám internet nabídne, tím také roste vynalézavost podvodníků, jak z nás vytáhnout peníze. Jenže bez internetu si dnešní život představíme jen stěží. Chodíme na něj pro informace, bavit se, učit se i pracovat. Většina z nás má bankovní účet a kreditní nebo debetní platební kartu. A právě na ni útočníci často cílí.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Superzemě jsou větší, běžnější, a také obyvatelnější než planety jako Země. Jsou doslova superobyvatelné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,