Je rozhodnuto, Seznam své datové centrum postaví. Zvažuje 100Gb linku

Vlastní datové centrum největší tuzemské internetové firmy už je finálně rozhodnutý projekt. Jasno o tom, jak by nový komplex plný serverů a datových linek pohánějící nejvýdělečnější služby na českém webu měl vypadat, má být ještě do konce tohoto roku. Seznam.cz hodlá ještě do konce září vybrat partnera, se kterým výstavbu téměř půlmiliardového projektu realizuje, a do konce roku chce mít studii, jak datové centrum bude vypadat. Pro Connect.cz to řekl technický šéf společnosti Vlastimil Pečínka.

Česká internetová jednička o vlastním datovém centru veřejně začala mluvit už počátkem tohoto roku, nyní se však rozhodla, že dá celému projektu zelenou a nákladný projekt skutečně vznikne. „To, že jsme se rozhodli pro vybudování datového centra, není kvůli tomu, že bychom se do stávajících prostor nevešli,“ vysvětluje pozadí rozhodnutí Pečínka, „ale věříme, že s ním můžeme díky naší velikosti dosáhnout vyšší efektivity.“

Jedno vlastní a jedno v pronájmu

Seznam v současné době obývá dva prostory – malešické TTC a od roku 2007 také žižkovské centrum Nagano spadající pod Telefónicu. V nich mu běží přes 1500 rackových serverů a investice do dalšího rozšiřování a vylepšování každoročně spolknou kolem 50 milionů korun. S plánovaným vlastním datovým centrem by se firma měla z jednoho z těchto center stáhnout. To, jaké by to mělo být, Seznam prozatím nekomentuje. Stejně tak nemluví o výběru partnera. „Téma bylo medializováno, takže se nám několik zájemců ozvalo,“ dodává.

„Vlastní datové centrum se vyplatí až ve skutečně velikých objemech dat a provozu,“ popisuje Pečínka. A toho by měl Seznam brzy dosáhnout díky své plánované masivní expanzi do oblasti internetového videa. „Například po koupi Stream.cz se náš datový tok vyšplhal na současných 30 Gb/s, předtím byl zásadně menší,“ uvádí technický ředitel. Nárůst spotřeby dat ilustruje také služba Mixér.cz, kterou Seznam spustil před několika měsíci. Podle červnových čísel „DJ videoklipů“ zaregistroval milion měsíčních návštěvníků a 31 milionů zhlédnutých videí.

Seznam má ambice stát se „českým Netflixem“ a nabízet uživatelům multimediální obsah jako jsou filmy, dokumenty nebo seriály za jednorázový nebo pravidelný poplatek, jako to například dělá skupina CME se svým Voyo.cz. Videa by přitom měla být k dispozici nejenom v klasickém webovém prohlížeči, ale zároveň v chytrých televizích a mobilních zařízeních. Pokud bude projekt skutečně uveden v život, počítá se s rapidním nárůstem přenesených dat.

„V rámci poskytování videa dokonce uvažujeme o tom, že by naše datové centrum bylo s národním internetovým uzlem spojeno 100gigabitovou linkou,“ doplňuje Pečínka. Takto rychlé spojení už v praxi vyzkoušela Telefónica, která se na peeringový uzel NIX stogigabitem napojila s centrem Nagano mezi prvními na světě. NIX navíc v současné době hodlá vypustit nový ceník, ve kterém začne velice rychlou linku nabízet komerčně.

Místo, kde Seznam vlastní centrum postaví, prozatím není jisté, lokalita se nicméně bude mimo jiné odvíjet právě od dostupnosti páteřní linky. „Vůbec nemusí být v Praze a okolí. Vše ještě rozhodneme ve finální studii,“ říká Pečínka. Tuzemská internetová infrastruktura je podle jeho slov dostatečně vyspělá na to, aby bylo z čeho vybírat.

Ve výběru lokality by také mohly hrát roli přírodní podmínky, které často pomáhají datová centra udržet co nejvíce ekologická. Například tím, že povětrnostní vlivy pomáhají s chlazením.

Firma s téměř tisícovkou zaměstnanců se začátkem září zároveň přestěhovala do nového smíchovského sídla.

Diskuze (26) Další článek: zeZebra: Když je příloha k e-mailu příliš velká

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,