Je libo e-mail pepa@novák.gmail? Google s tím počítá

Google si v minulosti zažádal o množství nových domén prvního řádu. Pohled do veřejných částí přihlášek odhaluje, co s nimi má vlastně plánu. A je to opravdu zajímavé.

Organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) se před pár lety rozhodla, že je třeba rozšířit nabídku internetových domén nejvyššího řádu, mezi které patří především populární .COM, .NET a samozřejmě i národní domény včetně .CZ. V roce 2012 tedy ICANN spustila v historii doposud největší výběrové řízení, v rámci kterého si mohl novou doménu navrhnout prakticky kdokoliv, kdo zaplatil registrační poplatek a vyplnil přihlášku. Tehdy se jich sešlo okolo dvou tisíc.

Organizace v následujících měsících zkoumala přihlášku po přihlášce, některé smetla ze stolu, ale jiné se už naopak dostaly do oběhu a dnes si je může registrovat prakticky kdokoliv. Chcete používat namísto domény .CZ třeba .COMPUTER? Není to žádný problém, jen si pochopitelně trošku připlatíte, nové domény jsou totiž zpravidla výrazně dražší.  

972214388
Seznam žádostí Googlu o nové domény prvního řádu – jsou jich desítky

S rostoucím počtem domén se samozřejmě nabízí otázka, co s nimi vlastně jejich správci budou mít za lubem. Většinu z nich registrátoři nabídnou veřejnosti stejně jako ty stávající, především velké internetové domy v čele s Googlem a Microsoftem ale budou chtít část domén využít přímo ve svých vlastních službách.

Jelikož musela každá přihláška jasně popisovat, co s ní nový registrátor zamýšlí, náhled do jejich veřejného registru napovídá, čeho se možná časem dočkáme.

V registru stačí zadat do vyhledávacího pole Google nebo třeba Microsoft, načež se vám zobrazí seznam všech přihlášených domén od každé z těchto firem. Na kartě přihlášky pak najdete odkaz na veřejně dostupný dokument, ve kterém každý žadatel musel jasně popsat, proč žádá právě o takovou doménu a co z toho budeme mít vlastně my – surfaři.

Jakub@cizek.gmail

Google o nové domény nežádal přímo za sebe, ale skrze svou dceřinou společnost Charleston Road Registry. Když se podíváte na jeho seznam, jistě vás zaujme žádost o .GMAIL. Proč by ale Google stál o něco podobného? To chce svého pošťáka spustit na adrese www.gmail.gmail?

Odpovědí je pohled do veřejné části žádosti, v sekci Mission/Purpose se totiž dočtete, že by Google skrze .GMAIL mohl nabídnout svým uživatelům poštovní doménu druhého řádu.

812747275
Google v přihlášce jako příklad uvádí e-mail john@smith.gmail

Poštovní adresa na Gmailu by už tedy nemusela mít podobu třeba jakub.cizek@gmail.com, ale jakub@cizek.gmail, přičemž byste získali i všechny další varianty na doméně druhého řádu cizek.gmail. Možnosti využití jsou široké počínaje tvorbou vlastních poštovních aliasů pro lepší filtrování pošty (různé adresy na doméně cizek.gmail, které ale patří jediné schránce) a konče správou více uživatelů, jak tomu bylo (a je) v případě Google Apps.

Jakubcizek.plus

Doménou .GMAIL ale výčet samozřejmě nekončí. Můj profil na síti Google+ je dostupný na adrese google.cz/+jakubcizek. Firma by ji však mohla ještě více zkrátit, zažádala si totiž i o doménu .PLUS a v přihlášce se jasně píše, že ji Google hodlá využít ještě pro hezčí adresu ve formě jméno.plus.   

775055923
Doménu .PLUS by Google rád využil pro lepší adresu profilů na stejnojmenné síti

Novakovi.drive

Google si podobně zažádal prakticky o všechny názvy, které mají co do činění s jeho webovými službami. Ve veřejné části žádosti o doménu .DRIVE se tak zase píše, že by Google rád nabídl jednotlivcům i skupinám doménu druhého řádu pro úložiště a dokumenty. Pokud byste tedy používali službu Disk Google, mohli byste získat třeba doménu novakovi.drive pro snazší přístup ke svým datům a sdílení. Jelikož byste opět vlastnili doménu druhého řádu, byl by zde prostor pro subdomény třetího řádu, třeba: verejne.novakovi.drive, soukrome.novakovi.drive, obrazky.novakovi.drive a tak dále.

226644627
Google by mohl podobným způsobem naložit s doménou .DRIVE

Živěcz.youtube

Google podle přihlášky hodlá zužitkovat i doménu .YOUTUBE Scénář je přitom opět stejný. My poskytneme doménu prvního řádu a vám poskytneme doménu druhého řádu. V přihlášce se tedy píše, že by mohly kanály na videoslužbě získat atraktivnější adresu ve formě názevkanálu.youtube. Jelikož má Google v plánu spustit na YouTube další hudební službu, něco podobného by se jistě hodilo i pro ni. Co třeba taková adresa coldplay.music.youtube?

547838381
Google si zažádal i o .YOUTUBE. Mohl by udělat něco podobného.

Českésvátky.cal

Dalším kouskem v portfoliu bude možná .CAL. Google provozuje vlastní kalendářovou službu a v přihlášce se píše, že by doménu .CAL mohl použít pro všemožné doplňkové služby kalendáře. Ostatně na doménách druhého a třetího řádu by mohly být dostupné třeba různé veřejné kalendáře. Takovou hezkou adresu by mohl mít třeba kalendář s českými svátky ceskesvatky.cal, případně třeba ceskesvatky.public.cal. Uvidíme, jak to nakonec dopadne a jestli nezůstane pouze u slibů.

Music.play

V rámci služeb Googlu bude jistě atraktivní i doména .PLAY. Její využití je poměrně zřejmé – firma ji může použít pro svůj stejnojmenný obchod a multimediální ekosystém. Hudební služba by tedy mohla být dostupná na adrese music.play, filmy na movies.play, knihy na books.play a tak dále.

863612919
Doména .PLAY může pokrýt celý ekosystém Google Play od muziky až po mobilní aplikace

Settings.chrome

Google si zažádal také o doménu nejvyššího řádu .CHROME. V tomto případě by ji firma dle přihlášky ráda použila jako zastřešující doménu pro ekosystém prohlížeče a stejnojmenného operačního systému. V rámci domén druhého řádu byste tedy mohli přistupovat nejspíše k aplikacím, nastavení a dalším službám Chrome OS a Chrome. Kdo ví, možná hypotetická adresa settings.chrome povede vždy na konfiguraci Chrome OS přihlášeného pod vaším účtem.

Google samozřejmě podal ještě mnohem více žádostí, ne každá ale projde. Jak píše Jiří Průša na blogu CZ.NIC, při schvalování nových domén má silný hlas také GAC (Governmental Advisory Committee), tedy komise složená převážně z členských zemí OSN, která Googlu zarazila třeba příliš obecný termín .CLOUD. Proti této doméně se podle Průši ohradila australská vláda.

Google toho ale i tak získal mnoho a vedle těchto specifických polootevřených domén svázaných s jeho webovými službami nabídne i klasické domény třeba pro běžný webový hosting. Tyto domény zatím zveřejnil v tomto seznamu, nicméně firma už testuje novou službu Google Domains, ve které bude své domény nabízet klasickou cestou jako každý jiný registrátor a nejspíše i ve spojení se svými hostingovými službami (App Engine aj.).

Nakonec ta nejdůležitější otázka: kdy se toho všeho dočkáme? Těžko říci, všechno totiž nakonec může klidně zůstat jen na papíře. Přihláška toho totiž snese mnoho a Google si před lety zažádal i o domény služeb, které mezi tím už přejmenoval – třeba Talk. Některé přihlášky jsou tedy fakticky zastaralé.

Pokud by se však k něčemu podobnému nakonec opravdu odhodlal, mohlo by to výrazným způsobem pozměnit pohled na strukturu webové adresy. Doposud jsme totiž byli zvyklí na to, že doménou prvního řádu byla některá z těch generických (.COM aj.) a jméno produktu se nacházelo v doméně druhého řádu – typicky google.com. Nyní by byl doménou prvního řádu název samotného produktu a doména druhého a třetího řádu by byla k dispozici nám. Zůstává otázkou, jestli by si surfaři na tak dramatickou proměnu vůbec zvykli.

 

Diskuze (30) Další článek: Nejlepší programy pro virtualizaci OS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,