Je libo čtverec? Eizo začalo prodávat monitor s poměrem stran 1:1

Minulý týden jsme se zabývali novými 4K monitory formátu 16:9 a rozšiřujícím se trendem monitorů formátu 21:9. A teď tu máme něco, co jde jakoby úplně proti proudu – monitor Eizo FlexScan EV2730Q, který nabízí rozlišení 1920 × 1920 bodů a poměr stran 1:1. Ano, je to prostě čtverec. Úhlopříčku má 26,5 palce.

104417484528046762 
Monitor má docela tenké rámečky. Nabízí se proto zapojit jich hned několik vedle sebe. To už by ale vyžadovalo pořádnou investici.

Monitor už se začal prodávat na našem trhu a stojí cca 35 tisíc korun. Nejen kvůli tomu cílí především do firem. Také čtvercové provedení cílí striktně na práci, konkrétně například projektantům pracujících v CAD aplikacích anebo také programátorům. Prostě všem, kterým se hodí větší plocha i vertikálním směrem a pivot je přitom zas zbytečný extrém.

993476666 
Kromě černé se vyrábí i ve světlé barevné variantě

Monitor je osazen matným IPS panelem s udávanou odezvou 5 ms. Kupodivu se nechlubí 10bitovými barvami a rozšířeným barevným prostorem, v tomto směru se jedná o standard. Nabídne alespoň regulaci VF-PWM, širší nastavení barevného podání včetně sytosti jednotlivých barevných složek a úsporný provoz. Hodit se může i senzor automatické regulace jasu podle množství světla v okolí nebo druhý senzor, který zapíná a vypíná obrazovku podle toho, zda je u ní zrovna přítomný uživatel. Monitor lze připojit přes DVI-D nebo DisplayPort.

Diskuze (65) Další článek: Hitachi už brzy začne prodávat 10TB pevné disky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,