Umělá inteligence | OpenAI

Je dobré vypít 50 litrů mléka? Zeptali jsme se nového chatbota od OpenAI, který teď hýbe internetem

  • OpenAI vypustilo do světa další umělou inteligenci
  • Tentokrát je to upovídaný robot ChatGPT
  • Podle některých je to ukázka budoucnosti vyhledávačů

Už je to skoro týden, co se laboratoř OpenAI pochlubila další hračkou pro fanoušky umělé inteligence, kterou si může vyzkoušet každý zájemce. Po generátoru textů, zdrojového kódu a obrázků nabídla komunitě ChatGPT.

Jak už název napovídá, opět je to jazykový generátor optimalizovaný pro dialog na bázi architektury GPT, která se prolíná vlastně úplně všemi technologiemi od OpenAI.

Generátor obrázků DALL-E ji používá k pochopení toho, co po něm vlastně chceme, Codex její logiku používá ke generování zdrojového kódu třeba v chytrém napovídači GitHub Copilot, no a ChatGPT z ní chce udělat jakéhosi kámoše na pokec a možná i základ pro asistenční služby a vyhledávače nové generace.

Není to znalostní AI, ale jazyková

Pojďme si vyzkoušet schopnosti ChatGPT na několika ukázkách. Než se do toho ale pustíme, musíme si ujasnit pár věcí:

  • Není to znalostní AI, ale jazyková AI
  • Učilo se to na textech publikovaných nejpozději v roce 2021
  • Není to hotový produkt, ale jen Research Preview s hromadou chyb
42ab8c59-875a-4f0a-82ed-d0a74361a26c
Testovací konzole ChatGPT na vývojářském webu OpenAI

Co to znamená v praxi? Byť ChatGPT dokáže zodpovídat znalostní dotazy v přirozené angličtině podobně jako současné vyhledávače a chytří asistenti, umí to jen proto, že se stejná informace vyskytla v některém z textů, na kterém si neuronka cvičila svůj jazykový model.

Nikoliv proto, že je napojená na nějaký skutečný znalostní graf souvislostí a informací (třeba Knowledge Graph od Googlu), na API Wikipedie jako náš asistent Živák v odkazu níže a tak podobně.

V tomto směru ChatGPT funguje (alespoň principiálně) podobně jako třeba jazykový překladač od Googlu. I ten je ve své podstatě vlastně znakovým modelem, který se analýzou ohromného množství bilingválních a multilingválních textů naučil, že jednomu shluku po sobě jdoucích znaků v angličtině s vysokou pravděpodobností odpovídá právě nějaký další shluk znaků v jiném jazyku.

AI nám psala o Velkém londýnském smogu

Generátor textu OpenAI s modelem text-davinci-003, ze kterého vychází i ChatGPT, jsme využili při přípravě včerejšího článku o Velkém londýnském smogu. Na obrázku se můžete podívat, co nám AI navrhla.

bdca775a-b0d1-4c7a-8cc2-ac86f2120fce
Konzole OpenAI pro testování nejrůznějších AI modelů určených pro textové operace

Pro všeobecná nebo lifestylová média by tento text úplně stačil. Nám to nedalo a vzali jsme ho po přeložení Deeplem jen jako základ, který jsme upravovali, přidávali do něj další informace. Ale i tak nám AI pomohla. Měli jsme k dispozici strukturu a hotové odstavce, práce se podobala víc editaci článku než psaní nového úplně od začátku.

Stručně řečeno, samotná faktografická znalost ChatGPT je vedlejším a velmi příjemným efektem toho, že se stroj učil rozumět zadání v přirozené angličtině na hromadě faktograficky zajímavého textu.

Kdyby se chatbot takto přeučoval stále dokola na nějakém hypotetickém superpočítači s neomezenou pamětí a přístupem k internetu každý den, dokázal by zodpovědět praktixcky cokoliv.

A teď už jdeme na ty otázky. Pro přehlednost jsme je oddělili na samostatné listy

Diskuze (17) Další článek: Rok 2022 ve vyhledávání Google. Češi hledali informace o Ukrajině, volbách, Putinovi a Sberbank

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,